Για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόµενο διάστηµα µιλά σήµερα στην «Απογευµατινή» της Κυριακής η νέα γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας πως ο σχεδιασµός της επικεντρώνεται σε περιοδείες ανά την επικράτεια, αλλά και στη διοργάνωση του επετειακού συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, το 2024, που το κόµµα συµπληρώνει µισό αιώνα ιστορίας.

Η Μ. Συρεγγέλα µιλά για την τιµή που ένιωσε όταν ο πρωθυπουργός την πρότεινε για τη διαδοχή του Παύλου Μαρινάκη, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα γραµµατέα της Ν.∆., ενώ αναφέρεται στους στόχους του κυβερνώντος κόµµατος για τις επερχόµενες ευρωεκλογές, µε στόχο «αφενός να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και αφετέρου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία».

Κυρία Συρεγγέλα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για τη λειτουργία της Ν.∆. το επόµενο διάστηµα, µε δεδοµένο µάλιστα ότι αναλάβατε τη θέση της γραµµατέως σε µια περίοδο «ακµής» του κόµµατος, έπειτα από διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες;

Προτεραιότητά µου είναι οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, µε στόχο να έρθω κοντά στους απλούς πολίτες, τα στελέχη του κόµµατος, τους φορείς και τις οργανώσεις µας. Πριν από λίγες ηµέρες, µάλιστα, µαζί µε τον γραµµατέα Οργανωτικού της Ν.∆., Στέλιο Κονταδάκη, επισκεφθήκαµε τα Ιωάννινα. Επίσης, οι ευρωεκλογές είναι στις άµεσες προτεραιότητές µου, οπότε οι περιοδείες µου έχουν και αυτόν τον προσανατολισµό. Παράλληλα, θα επικεντρωθώ και στη διοργάνωση του επετειακού συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς το 2024 το κόµµα µας συµπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του.

Είστε η πρώτη γυναίκα γραµµατέας της Π.Ε. στην ιστορία της Ν.∆. Φανταζόταν ποτέ η 18χρονη ΟΝΝΕ- ∆ίτισσα Μ. Συρεγγέλα ότι θα φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας της Ν.∆.; Ποια ήταν η αντίδρασή σας στην πρόταση του πρωθυπουργού;

Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι πράγµατι ένα µεγάλο κοµµάτι της ζωής µου, καθώς δραστηριοποιούµαι στο κόµµα πολλά χρόνια, όπως είπατε. ∆εν είχε περάσει ποτέ από το µυαλό µου, όµως, η σκέψη πως µία µέρα θα γινόµουν γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος -πόσω µάλλον ότι θα ήµουν και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Οταν, λοιπόν, ο πρόεδρός µας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε πρότεινε για τη θέση, ένιωσα µεγάλη τιµή. Σκοπεύω να τιµήσω την εµπιστοσύνη του και την εµπιστοσύνη όλων των µελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόταση του προέδρου µας και οµόφωνα µε εξέλεξαν στη θέση της γραµµατέως. Αντιλαµβάνοµαι, επίσης, την ιστορικότητα της στιγµής, καθώς είµαι η πρώτη γυναίκα γραµµατέας της παράταξής µας. Η εκλογή µου έχει έναν ιδιαίτερο συµβολισµό για όλες τις Νεοδηµοκράτισσες που υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της µεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.

∆εδοµένης της κατάστασης στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προχωρά µε βασικό της αντίπαλο τα προβλήµατα των πολιτών. Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί στα ζητήµατα που απασχολούν την καθηµερινότητα των Ελλήνων, όπως για παράδειγµα ο βραχνάς της ακρίβειας;

Οι δράσεις που δροµολογεί η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια αποσκοπούν στην ανακούφιση των πολιτών από το εισαγόµενο κύµα ακρίβειας. Στις δράσεις αυτές αποτυπώνεται πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής που εφαρµόζει η Νέα ∆ηµοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η πρωτοβουλία «Μόνιµη Μείωση Τιµής», µέσω της οποίας επιδιώκουµε να µειώσουµε τις τιµές στο ράφι, µε τουλάχιστον 900 προϊόντα να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή. Παράλληλα, διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι, οι οποίοι επιφέρουν όχι µόνο πρόστιµα, αλλά και µειώσεις τιµών. Γενικότερα, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει στοχευµένες λύσεις στις έκτακτες δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι πολίτες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι, µε παράλληλη ενίσχυση του εισοδήµατός τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης στην οµιλία του στη συνεδρίαση της Π.Ε. έθεσε το κόµµα σε εγρήγορση για τις επερχόµενες ευρωεκλογές. Ως η νέα γραµµατέας, ποιος είναι ο στόχος για την επικείµενη εκλογική µάχη και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η Ν.∆.;

Ο στόχος είναι διττός: αφενός να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και αφετέρου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία. Μπορεί οι ευρωεκλογές να µην αφορούν άµεσα την καθηµερινότητα, όπως τη φαντάζεται ο Ελληνας πολίτης, αλλά εκεί παίρνονται αποφάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως προανέφερα, η προετοιµασία για την επερχόµενη αυτή εκλογική µάχη είναι στις προτεραιότητές µου.

Αν και είναι νωρίς ακόµη, έχετε κατά νου κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι που θα εντάξει η Ν.∆. στο ευρωψηφοδέλτιό της;

Τα στελέχη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι στελέχη µε ευρωπαϊκό προσανατολισµό και ικανότητα να σταθούν στις προκλήσεις που έχει µπροστά της η Ενωση. Εκτιµώ πως οι ευρωβουλευτές µας έχουν να δώσουν µεγάλο αγώνα τα επόµενα χρόνια.

Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µπορούν να επηρεάσουν τη Ν.∆.;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε µια φάση έντονων εσωκοµµατικών διεργασιών, οι οποίες θα καθορίσουν το µέλλον του. Αυτό αποτυπώνεται ήδη και δηµοσκοπικά. Ωστόσο, είναι µία κρίσιµη συγκυρία για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωτερικά του. Κάθε απόφαση και κάθε επιλογή, οποιουδήποτε βουλευτή, οποιουδήποτε κόµµατος, την κρίνουν οι Ελληνες πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής