Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η προειδοποίηση Σαμαρά περί κατευνασμού δεν αφορά τον Μητσοτάκη - Όσα κάνουμε μιλούν για μια δυναμική Ελλάδα
Υπάρχει μια αυξανόμενη, εντεινόμενη συνεννόηση με την Τουρκία στο μεταναστευτικό» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης
«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν κάποια πράγματα όπως το μεταναστευτικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Διαβάστε ακόμα: Δώρα Αυγέρη στα Παραπολιτικά 90,1: Είμαστε ένα προοδευτικό σύγχρονο αριστερό κόμμα - Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές
Ακόμη, ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως στο παρελθόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συμπεριφερθεί ως «πειρατής».
Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο Δημήτρης Καιρίδης απάντησε πως έχουν μειωθεί, καθώς η Τουρκία ελέγχει καλύτερα τα σύνορα της και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές.
Απαντώντας στα περί κατευνασμού του Σαμαρά, ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε: «Αυτή η προειδοποίηση περί κατευνασμού δεν αφορά τον Μητσοτάκη, όσα κάνουμε με τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μιλούν για κατευνασμό αλλά για μία δυναμική Ελλάδα που συνομιλεί με την άλλη πλευρά, γιατί ξέρει ότι το δίκιο είναι με το μέρος της».Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Σαμαρά
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ο κ. Σαμαράς δικαιούται να λέει τις απόψεις του είναι πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και πάντοτε τον ακούμε με προσοχή και σεβασμό. Το να πει κανείς ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι το αυτονόητο. Και επί των ημερών του προφανώς υπήρχαν αυτές οι συζητήσεις. Είναι καλό να ακούγονται, είναι καλό να ξέρει και η άλλη πλευρά ότι εδώ στην Ελλάδα ούτε αφελείς είμαστε ούτε αιθεροβάμονες και βιαστικοί και υπάρχει επιφυλακτικότητα και καχυποψία από εκεί και πέρα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς καμία αφέλεια αυτό το παράθυρο που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες, με πολύ συγκρατημένο τρόπο γιατί και εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς τη βασική διαφορά που μας χωρίζει, να εκμεταλλευτούμε όμως αυτή τη συγκυρία της μείωσης της έντασης προκειμένου να προχωρήσουμε κάποια πράγματα είτε στο μεταναστευτικό, είτε στο οικονομικό, στο τουρισμό, στις επενδύσεις κοκ.
Ερωτηθείς αν είναι πειρατής ο κ. Ερντογάν
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Έχει συμπεριφερθεί κατ΄επανάληψη στο παρελθόν αλλά από την άλλη είναι ο εκλεγμένος, καλώς ή κακώς και με τον όποιο τρόπο έχουν αποφασίσει οι απέναντι, πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.
Για την λέξη κατευνασμός που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Είναι σωστή η προειδοποίηση γενικά όμως δεν αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη διότι τα Belharra, τα F16, F35 ο φράχτης στον Έβρο και όλα τα υπόλοιπα που κάνουμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού δεν μιλούν για κατευνασμό. Μιλούν για μια δυναμική αποφασιστική Ελλάδα η οποία δεν φοβάται τίποτα, έχει αυτοπεποίθηση και συνομιλεί γιατί ξέρει ότι το δίκιο είναι με το μέρος της και δεν χρειάζεται αυτό να το χαρίσουμε στην απέναντι πλευρά να μας κατηγορεί ότι εμείς δεν θέλουμε να συνομιλήσουμε. Αυτοί δεν ήθελαν τη συνομιλία και είχαν πει ο «Μητσοτάκης γιοκ» και τώρα τα γυρνάνε
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπογραφεί η συμφωνία μετανάστευσης με την Τουρκία
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Υπάρχει μια αυξανόμενη, εντεινόμενη συνεννόηση με την Τουρκία στο μεταναστευτικό. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ελέγχει πολύ καλύτερα τα σύνορα της ιδίως το χερσαίο αλλά και το θαλάσσιο, συνεργάζεται πολύ καλύτερα με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Όταν την ειδοποιούμε παρεμβαίνει να μαζέψει βάρκες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων κάτι που δεν το έκανε στο παρελθόν αυτό είναι και ένας από τους λόγους που έχουμε μεγάλη μείωση στις ροές. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε και δεν σημαίνει όπως σωστά λεει ο κ. Σαμαράς ότι δεν μπορεί αύριο η Τουρκία να γυρίσει το χαρτί όπως το έχει κάνει κατ επανάληψη άρα πρέπει και εμείς να γρηγορούμε, να προχωρήσουμε στις επενδύσεις που χρειάζεται στο Λιμενικό, στον φράχτη.
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η συμφωνία με την έννοια γραπτής συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρξει πέραν του ευρωτουρκικού διότι υπάρχει η κοινή δήλωση του ’16 μπορεί όμως να υπάρχει ένα κοινό ανακοινωθέν, ένα μνημόνιο κατανόησης των δύο πλευρών που θα περιλαμβάνει τακτικές συναντήσει, θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών.
ΔΗΜ: Αυτό το μνημόνιο θα περιλαμβάνει και την τριήμερη βίζα;
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η διαπραγμάτευση της βίζας δεν είναι με τους Τούρκους, είναι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορεί να ανακοινωθεί και είναι κάτι χειροπιαστό που δείχνει μια καλύτερη ελληνοτουρκική ατμόσφαιρα. Είναι κάτι που το ζητούν και τα νησιά μας ήδη σε κάποια νησιά που δεν είναι στο πρόγραμμα διεκδικούν να μπουν. Θα πάω σήμερα στις Βρυξέλλες, έχω συνάντηση με την κα Γιόχανσον η οποία και πρέπει να δώσει το τελικό ok διότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους βορειοευρωπαίους που δεν θέλουν αυτού του τύπου τις διευκολύνσεις στο Σέγκεν.
ΔΗΜ: Για να δοθεί αυτή η τριήμερη βίζα θα πρέπει να δώσει το ok η κα Γιόχανσον
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ναι από εκεί ξεκινάει.