Ελληνοτουρκικά: Οι 29 συμφωνίες που θα υπογράψουν Μητσοτάκης - Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου
Ποιες συμφωνίες θα υπογράψουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα
Στην τελική ευθεία µπαίνουν πλέον Αθήνα και Άγκυρα για το πρώτο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας έπειτα από επτά χρόνια, το οποίο θα διεξαχθεί στις 7 ∆εκεµβρίου στην Ελλάδα, στη σκιά του πολέµου στη Μέση Ανατολή και της σκληρής γραµµής που έχει χαράξει η Τουρκία έναντι του Ισραήλ.
Με αφετηρία τους φονικούς σεισµούς στη Νοτιοανατολική Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου και τη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα και ενδιάµεσους σταθµούς την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέχεια, στην εξουσία, η επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει επιτευχθεί. Το ζητούµενο είναι να επιβεβαιωθεί σε δέκα ηµέρες στην Αθήνα, απ’ όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει αυθηµερόν, και να προχωρήσει στο επόµενο στάδιο, µε την υπογραφή συγκεκριµένων συµφωνιών.
«Να διαχειριστούµε τις δυσκολίες µας και να χτίσουµε πάνω σε µια θετική ατζέντα», είναι ο διακηρυγµένος στόχος του κ. Μητσοτάκη. Όπως εξάλλου υπογράµµισε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, «δεν συζητούµε εκχώρηση ούτε κυριαρχικών δικαιωµάτων ούτε δικαιωµάτων που απορρέουν από την κυριαρχία, διότι η δυνατότητα να έχουµε Ένοπλες ∆υνάµεις στα νησιά µας απορρέει ευθέως από την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επανεκκίνηση
Θυµίζουµε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν συµφωνήσει για τη σύγκληση του Συµβουλίου στη συνάντηση που είχαν τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε, αφού ακολούθησε η κλιµάκωση της εµπρηστικής ρητορικής και της επιθετικής συµπεριφοράς από την Άγκυρα. Τώρα, στην Αθήνα υπάρχει η συγκρατηµένη αισιοδοξία («∆εν είµαστε ωστόσο αφελείς», επισηµαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες) ότι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων οικοδομείται σε πιο στέρεες βάσεις, πάνω σε ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας των δύο πλευρών: με τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, με τις συναντήσεις των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, και με τις διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τις οποίες χειρίζεται από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Η ατζέντα αυτή αναπτύσσεται πλέον γύρω από 29 θεματικές ενότητες οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος (εμπόριο, τουρισμός, ναυτιλία, αγροτική ανάπτυξη κ.ά.) και οι συζητήσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ιδίως δε στα 25 σημεία που είχε γίνει η αρχική συμφωνία από το 2022 και τα οποία είναι τα εξής:
- Ενεργοποίηση της Μικτής Επιτροπής ICT (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας)
- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και Invest in Turkey
- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του αντίστοιχου τουρκικού KOSGEB
- Σύγκληση 4ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού και 9ου Forum για τον Τουρισμό
- Μικτή Ομάδα Εργασίας για Ναυτιλιακά Θέματα
- Σύγκληση 13ης Επιτροπής Ομάδας Εργασίας Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας
- Σύγκληση 5ης Συνόδου Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας
- Δημιουργία Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου
- Σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών
- Αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά Covid-19
- Σύγκληση Μικτής Επιτροπής για τη συνεργασία στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών
- Συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης î Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργειών
- Συνεργασία στους τομείς της πιστοποίησης, της αναγνώρισης αμοιβαιότητας και του εκσυγχρονισμού της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του εναρμονισμού με τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης
- Σύγκληση 5ης Κοινής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Ναυτική εκπαίδευση
- Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγοκατασκευαστικής
- Τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα
- Αναβάθμιση υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας
- Συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης καταστροφών
- Υπογραφή συμφωνίας για κοινωνική ασφάλιση
- Διακανονισμός συνάντησης μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δύο χωρών
- Κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Εβρο (με πόρους 4,84 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ)
- Εναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη διακρατικής, διασυνοριακής σιδηροδρομικής συμφωνίας
- Σύγκληση της Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη και συνδυασμένων μεταφορών.
Σημαντική πρόοδος φέρεται να έχει επιτευχθεί στο θέμα του Μεταναστευτικού, όπου διαφαίνεται η βούληση των δύο πλευρών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, Αθήνα και Άγκυρα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία επί της αρχής, που, εφόσον οριστικοποιηθεί και υλοποιηθεί, ανοίγει τον δρόμο για μια σημαντική αναβάθμιση της συνεργασίας στο πεδίο. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι για πρώτη φορά τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα εγκατασταθούν μόνιμα σε μεγάλες παραλιακές πόλεις της Τουρκίας και, αντίστοιχα, τρεις αξιωματικοί της τουρκικής Ακτοφυλακής σε ελληνικές πόλεις. Ο ρόλος τους θα είναι να βοηθούν με την παρουσία τους στην καλύτερη συνεργασία των δύο Σωμάτων, που θα οδηγήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 25/11