Ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο BBC στην οποία αναφέρθηκε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως αναφέρουν βρετανικές πηγές. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αναδεικνύουν τα ήξεις αφήξεις των Βρετανών, ενώ οι Συντηρητικοί αποκλείουν τη διαπραγμάτευση για τα "Ελγίνεια Μάρμαρα", αποκαλώντας τα μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, κάτι που αντιτίθεται με την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε για "ξεδιάντροπη κλοπή". 

Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, "διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αλλά το No 10 το ακύρωσε την τελευταία στιγμή".

Εκπρόσωπος του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC: "Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο Σούνακ ακύρωσε τη διμερή συνάντησή τους την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση".

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης, 28 Νοεμβρίου, και, όπως σημειώνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

"Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ"

Το BBC σχολιάζει ότι η "εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο και τη Laura Kuenssberg ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ". Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν".

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. "Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;", διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Συντηρητικοί: Μετά τα σχόλια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν θα υπάρξει συνάντηση

Σύμφωνα με το BBC, "η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ' αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό" (σημ. κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: "Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που προηγήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".