Στην ίδια πόλη Mητσοτάκης - Σούνακ μετά το διπλωματικό επεισόδιο για τα Γλυπτά - "Κερδισμένη η Ελλάδα μετά την απρέπεια της Βρετανίας"
Αύριο, Παρασκευή, οι κ. Μητσοτάκης και Σούνακ θα βρεθούν στο Ντουμπάι για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) των Ηνωμένων Εθνών
Καμία συνέχεια δεν σκοπεύει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στο «επεισόδιο» με τον Ρίσι Σούνακ, που τελικά, όπως εκτιμάται, απέβη προς όφελος των ελληνικών θέσεων σε σχέση με το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Βούληση, εξάλλου, του πρωθυπουργού είναι το γεγονός αυτό να μην επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε χθες το βράδυ στο περιθώριο της εκδήλωσης τελετής αποφοίτησης μελών του ΟΚΑΝΑ σχετικά με το ταξίδι του στο Λονδίνο, απάντησε χαριτολογώντας πως «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου!», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά» της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησαν τη χθεσινή έντονη διένεξη στη Βουλή των Κοινοτήτων μεταξύ Σούνακ και Στάρμερ για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και επέλεξαν να μην κάνουν κάποιο σχόλιο περαιτέρω.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο απολύτως να συρθεί σε μια εσωτερική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή το περιστατικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εξάλλου, αυτό που μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα μέσα από την εξέλιξη αυτή το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη συμπάθεια της βρετανικής κοινής γνώμης στο αίτημα για επανένωση.
«Είμαστε αρκετοί από τον βρετανικό Τύπο που είμαστε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Και φυσικά, υπάρχει το επιπλέον επιχείρημα, ότι είναι απολύτως δυνατόν να γίνει ακριβές αντίγραφο του μνημείου με την τεχνολογία. Οπότε θα ήταν εφικτό να κρατήσει το Βρετανικό Μουσείο το ακριβές αντίγραφο και να επιστρέψει τα πρωτότυπα», είπε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάικλ Μπίνιον, βασικός αρθρογράφος των «Times» του Λονδίνου και συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε προχθές, με το οποίο οι «Times» άλλαξαν στάση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Κι άλλες βρετανικές εφημερίδες, αναλυτές και αρθρογράφοι, παράλληλα, στηρίζουν την ελληνική θέση. «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει ούτως ή άλλως πολλά πράγματα» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στον «Guardian». Ο αρθρογράφος της γνωστής βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τη διαμάχη για τα Γλυπτά «πέρα για πέρα ανόητη» και παρομοιάζει τον Ρίσι Σούνακ με παιδί στην παιδική χαρά που φωνάζει «δικά μου, δικά μου».
Από εκεί και πέρα, η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί την τελευταία τετραετία, δεν αλλάζει και οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχιστούν. Με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να μιλά με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητιούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής».
Όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού, «η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Και είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, οι κ. Μητσοτάκης και Σούνακ θα βρεθούν εκ νέου στην ίδια πόλη, καθώς θα μεταβούν στο Ντουμπάι για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν θα ανταλλάξουν έστω και χειραψία…
Βούληση, εξάλλου, του πρωθυπουργού είναι το γεγονός αυτό να μην επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η διεθνοποίηση του ελληνικού αιτήματος επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε χθες το βράδυ στο περιθώριο της εκδήλωσης τελετής αποφοίτησης μελών του ΟΚΑΝΑ σχετικά με το ταξίδι του στο Λονδίνο, απάντησε χαριτολογώντας πως «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου!», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά» της Μεγάλης Βρετανίας.Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησαν τη χθεσινή έντονη διένεξη στη Βουλή των Κοινοτήτων μεταξύ Σούνακ και Στάρμερ για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και επέλεξαν να μην κάνουν κάποιο σχόλιο περαιτέρω.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο απολύτως να συρθεί σε μια εσωτερική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή το περιστατικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εξάλλου, αυτό που μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα μέσα από την εξέλιξη αυτή το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη συμπάθεια της βρετανικής κοινής γνώμης στο αίτημα για επανένωση.
Υπέρ της ελληνικής θέσης ο βρετανικός Τύπος
«Είμαστε αρκετοί από τον βρετανικό Τύπο που είμαστε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Και φυσικά, υπάρχει το επιπλέον επιχείρημα, ότι είναι απολύτως δυνατόν να γίνει ακριβές αντίγραφο του μνημείου με την τεχνολογία. Οπότε θα ήταν εφικτό να κρατήσει το Βρετανικό Μουσείο το ακριβές αντίγραφο και να επιστρέψει τα πρωτότυπα», είπε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάικλ Μπίνιον, βασικός αρθρογράφος των «Times» του Λονδίνου και συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε προχθές, με το οποίο οι «Times» άλλαξαν στάση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα.Κι άλλες βρετανικές εφημερίδες, αναλυτές και αρθρογράφοι, παράλληλα, στηρίζουν την ελληνική θέση. «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει ούτως ή άλλως πολλά πράγματα» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στον «Guardian». Ο αρθρογράφος της γνωστής βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τη διαμάχη για τα Γλυπτά «πέρα για πέρα ανόητη» και παρομοιάζει τον Ρίσι Σούνακ με παιδί στην παιδική χαρά που φωνάζει «δικά μου, δικά μου».
"Οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχιστούν"
Από εκεί και πέρα, η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί την τελευταία τετραετία, δεν αλλάζει και οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχιστούν. Με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να μιλά με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητιούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής».Όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού, «η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Και είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες».