«Θα κάνουμε πολιτική περιεχομένου», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτελούμενης από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, για τον ρόλο και τη στόχευσή τους. Όπως πρόσθεσε, τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν το όνομα και το σύμβολο της νέας ομάδας.

Για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση πολλών υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και βουλευτών ή πρώην υπουργών του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «ήταν επιλογή επώδυνη, αλλά επιβεβλημένη», χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία του νέου φορέα «απόφαση ευθύνης αλλά και ελπίδας».

Πώς θα είναι ο καινούργιος φορέας των 11 αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ


Ερωτηθείς γιατί δεν ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα αναλαμβάνει μια θέσει ευθύνης όπως του επικεφαλής της νέας Κ.Ο., σημείωσε πως «προχωράμε στις κινήσεις τις οποίες κάνουμε για τη συγκρότηση του νέου φορέα, συλλογικά και συντεταγμένα. Δεν είναι αποφάσεις τις οποίες τις παίρνει κάποιος απλώς και μόνο, για να το πω πολύ απλά, με το μαξιλάρι του. Έχει γίνει μια συγκεκριμένη προεργασία, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι. Προχωρούμε σε αυτές τις αποφάσεις, λοιπόν, με έναν τρόπο που θέλουμε να είναι σοβαρός και συγκροτημένος», ενώ όσον αφορά τη διαδικασία τόνισε πως κατά τη συνεδρίαση των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που θα συγκροτήσουν αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις για τη στελέχωση της νέας ομάδας αλλά την κατανομή των ρόλων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως αυτό είναι το μοντέλο κόμματος με το οποίο θέλουν να προχωρήσουν φεύγοντας από ένα αρχηγοκεντρικό. «Θέλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και θα το δείτε το επόμενο διάστημα ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί και αυτή είναι και η δύναμή μας… μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από στελέχη τα οποία έχουν εμπειρία, τα οποία έχουν θητεύσει σε υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 -2019, τα οποία μπορούν να καλύψουν ένα πάρα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, ζητημάτων που αφορούν την κοινοβουλευτική δουλειά. Νομίζω ότι θα μας δώσει η σύνθεση αυτής της ομάδας τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας θέσεις, το προγραμματικό μας βάθος, αλλά και να δώσουμε ένα πολιτικό στίγμα το οποίο απουσιάζει αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα».


Χαρίτσης: Στόχος στις ευρωεκλογές να έχουμε ψηφοδέλτιο που θα αντανακλά το στίγμα μας

Για την παρουσία τους στις ευρωεκλογές ξεκαθάρισε πως θα είναι υποψήφιο το κόμμα που θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του μέχρι τότε, υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ακριβώς στις ευρωεκλογές να υπάρξει ένα σχήμα, μια λίστα, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο ακριβώς θα αντανακλά το πολιτικό μας στίγμα, τη δουλειά την οποία θα έχουμε κάνει στο Κοινοβούλιο, αλλά βεβαίως και την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια στο αριστερό προοδευτικό σκέλος του πολιτικού φάσματος που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Να καλυφθεί δηλαδή ένα σημαντικό πολιτικό κενό και αντιπολιτευτικό, αλλά και ως προς την πρόταση την οποία πρέπει να ακούσει η ελληνική κοινωνία για το μέλλον της. Δεν μπορεί η μόνη πρόταση την οποία ακούει να είναι πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη».


"Συνεπής η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα"

Ερωτηθείς για τη στάση Τσίπρα, τη χαρακτήρισε «συνεπή επιλογή», συμπληρώνοντας το «επιλογή ουδετερότητας στις εσωτερικές εκλογές» με το οποίο σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως «διατήρησε αυτή τη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την προεδρική εκλογή».

«Είναι μια επιλογή η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ήταν μια επιλογή η οποία ήταν επώδυνη, αλλά ήταν όμως και μια επιλογή η οποία ήταν επιβεβλημένη με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε επιπλέον.

«Είναι άλλο πράγμα σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Να υπάρχει πολυσυλλεκτικότητα και να υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές, αν θέλετε, αποχρώσεις, αλλά βεβαίως εντός ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού πλαισίου. Κι άλλο όμως αυτό το οποίο δυστυχώς ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μιλάμε και δεν το προσωποποιούν, δεν είναι ζήτημα προσωπικής αντιπαράθεσης. Είναι βαθιά πολιτικό το ζήτημα. Αυτό το οποίο ζήσαμε δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του νέου προέδρου ήταν η σταδιακή μετάλλαξη και ο εκφυλισμός ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου. Και εμείς σε αυτό έπρεπε να βάλουμε φρένο».


"Πήραμε μια απόφαση ευθύνης, αλλά είναι και μια απόφαση ελπίδας»

«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον φτιάξαμε με πάρα πολύ κόπο, εδώ και 20 χρόνια. Αφιερώσαμε τη ζωή μας ολόκληρη, δεν είμαστε χθεσινοί σε αυτόν τον χώρο. Έπρεπε να υπερασπιστούμε όλη αυτή την κληρονομιά που έφτασε μέχρι και τη διακυβέρνηση της περιόδου 2015-2019. Περισσότερο όμως ακόμα, θα έλεγα, έπρεπε να υπερασπιστούμε την ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία για μια πειστική πρόταση, αριστερή και προοδευτική, για τη διέξοδο από την αντικοινωνική πολιτική την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό δεν μπορεί να το διατυπώσει με προγραμματικές παλινωδίες, με μια πολιτική του συνθήματος και της ατάκας η σημερινή ηγεσία και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι άλλο να έχεις ένα κόμμα με προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις. Πρέπει να δεις πώς προχωράς μπροστά χωρίς να κουβαλάς τις παθογένειες του παρελθόντος και άλλο να μετατρέψει το ίδιο το κόμμα σε πρόβλημα. Άλλο να λειτουργεί συνέχεια με τη λογική του εσωτερικού εχθρού και της πέμπτης φάλαγγας, όπως ακούσαμε επισήμως στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Νομίζω ότι εδώ αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές υπέστη μια στρατηγική ήττα. Από κει και πέρα, όμως, νομίζω ότι η ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εκπροσώπηση του αριστερού χώρου, για μια φωνή αριστερή και προοδευτική στο πολιτικό σύστημα, η οποία με όρους συντεταγμένους, με όρους σοβαρότητας, με όρους αξιοπιστίας, με όρους ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κόσμου, είναι μια ανάγκη η οποία είναι υπαρκτή, είναι μια άλλη η οποία πρέπει να καλυφθεί κι αυτή τη στιγμή. Το δείχνουν άλλωστε κι όλες οι έρευνες κοινής γνώμης, δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, δεν καλύπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτεται από το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα. Γι αυτό εμείς λέμε ότι ήταν η απόφαση που πήραμε, μια απόφαση ευθύνης, αλλά είναι και μια απόφαση ελπίδας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες να ακούσουν μια πρόταση η οποία πραγματικά θα είναι αξιόπιστη και θα τους δίνει μια διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα», πρόσθεσε ακόμη.


Τη Δευτέρα η παρουσίαση του νέου κόμματος

Επίσης ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα κάνουν μια δημόσια εκδήλωση κι εκεί θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της ομάδας, η Κοινοβουλευτική ομάδα, η σύνθεσή της και το όνομα, το σύμβολο κ.λπ.

Όσον αφορά το εάν συνεχίζονται οι ζυμώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει στελέχη και σύντροφοί μας μέχρι πρότινος που πήραμε διαφορετική απόφαση από εμάς, σεβαστή, και με τους οποίους ενδεχομένως στην πορεία να συμπορευτούμε ξανά. Αυτή τη στιγμή, όμως, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συγκροτήσουμε αυτή τη νέα προσπάθεια σε όσο πιο στέρεες βάσεις γίνεται».

Τέλος, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τον Στέφανο Κασσελάκη για τις έδρες που κρατάνε οι αποχωρήσαντες βουλευτές, σημείωσε πως «δεν θα μπούμε σε μια λογική τοξικής αντιπαράθεσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο συμπλήρωσε πως «ο κ. Κασσελάκης πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το καταστατικό του κόμματος, όταν ουσιαστικά επιχείρησε να παρακάμψει και να ακυρώσει την ίδια την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε βουλευτές της Αριστεράς και βλέπετε ότι δεν κάνουμε προσωπικές επιλογές. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια συλλογικά να αντιδράσουμε σε όλον αυτόν τον εκφυλισμό του πολιτικού μας χώρου και να λειτουργήσουμε συντεταγμένα στη νέα μας αυτή αρχή, στη νέα αυτή προσπάθεια, την οποία κάνουμε με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έτσι θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά. Δεν θα μπούμε σε μια τέτοιου τύπου αντιπαράθεση. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία έχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη να ακούσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο από μια δύναμη της αριστεράς, από μια δύναμη η οποία θέλει να απευθυνθεί σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Και αυτό εμείς θα πράξουμε».

«Νομίζω ότι θα δείτε ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θέλουμε να έχουμε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το πώς απαντάμε στις πολύ μεγάλες, τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ελληνική κοινωνία και για τα βραχυπρόθεσμα και για το ζήτημα της ακρίβειας αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος -που δεν είναι του μέλλοντος, είναι πλέον και του παρόντος-, όπως είναι η κλιματική κρίση. Θα δείτε λοιπόν ότι εκεί θα δώσουμε ένα στίγμα το οποίο θα είναι ευκρινές, θα είναι διακριτό, θα είναι ένα στίγμα το οποίο θα είναι θα έχει σοβαρό πολιτικό πρόσημο. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική του περιεχομένου».