Για τις βασικές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, απαντά στη συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους, ενώ διαβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα «είναι βιώσιμο για τα επόμενα 60 χρόνια». Εκφράζει, δε, την εκτίμηση ότι «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Φέρνετε ένα νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο στη Βουλή. Το κίνητρο που δίνετε στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται µήπως λειτουργήσει περιοριστικά για την είσοδο νεότερων στην εργασία ή για να βρουν δουλειά οι άνεργοι;

∆εν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτηµα, δεδοµένου ότι σήµερα στην αγορά εργασίας έχουµε έλλειµµα εργαζοµένων. ∆εν είµαστε στο 2011 ή στο 2012, όταν ο κόσµος έψαχνε να βρει δουλειά και δεν έβρισκε. Είµαστε στην εποχή που οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν εργαζοµένους και δεν βρίσκουν. Αρα, όχι, δεν θα λειτουργήσει περιοριστικά. Αντιθέτως, θα δώσουµε την ευκαιρία στην οικονοµία µας να συνεχίσει να αναπτύσσεται, γιατί στελέχη που είναι ικανά και κανονικά θα τους χάναµε όντας απλώς συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική οικονοµία.

Ποια προβλήµατα υπήρχαν στη δοµή και λειτουργία των ταµείων επαγγελµατικής ασφάλισης και πώς τα λύνει το νοµοσχέδιο;

Τα ταµεία επαγγελµατικής ασφάλισης ιδρύθηκαν το 2002 και έκτοτε έχουν, δυστυχώς, πολύ µικρή επιρροή στην ελληνική οικονοµία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα φτιάξεις, το καταστατικό τους ήταν δυσκίνητο. Η εποπτεία δεν ήταν εξαιρετικά σφιχτή και υπήρχε ένα έλλειµµα εµπιστοσύνης στην αγορά για αυτά. Και κυρίως δεν µπορούσες, αν άλλαζες δουλειά, να συνέχιζε να σε ακολουθεί το επαγγελµατικό σου Ταµείο. Ολα αυτά τα καίρια ζητήµατα λύνονται µε το νοµοσχέδιό µας.

Τελευταία, µε αφορµή το νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, γίνεται µεγάλη δηµόσια συζήτηση για τη φοροδιαφυγή. Η εισφοροδιαφυγή, ωστόσο, είναι επίσης εκτεταµένη στη χώρα µας. Έχετε σχέδιο να την αντιµετωπίσετε;

Η εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που από την 1η του χρόνου θα εφαρµοστεί στο λιανικό εµπόριο και στη βιοµηχανία, είναι το µεγαλύτερο όπλο για την καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής. Θα έχουµε σε πραγµατικό χρόνο την εικόνα όλων των εργαζοµένων της χώρας. Αλλά δεν θα µείνουµε εκεί. Θα προχωρήσουµε και σε άλλες µεταρρυθµίσεις, που θα ανεβάσουν πάρα πολύ την εισπραξιµότητα του ΕΦΚΑ. Τα επιπλέον χρήµατα τα οποία θα καταφέρουµε να εισπράττουµε, που πιστεύω ότι θα είναι αρκετά εκατοµµύρια τον χρόνο µε τις µεταρρυθµίσεις µας, θα τα επιστρέψουµε στους συνταξιούχους µε καλύτερες παροχές.

Εχει πετύχει το µέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας; Σχεδιάζετε την καθολική εφαρµογή της στον ιδιωτικό τοµέα;

Οπως προανέφερα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει δουλέψει στις τράπεζες και στα super market και πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Το 2024 θα επεκταθεί σε όλη την οικονοµία. Ξεκινάµε µε το λιανικό εµπόριο και τη βιοµηχανία και θα επεκταθούµε σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Πόσες κύριες και επικουρικές εκκρεµείς συντάξεις υπάρχουν σήµερα; Πότε θα µηδενίσει το «κοντέρ»;

Όταν ήρθα στο υπουργείο, οι κύριες εκκρεµείς συντάξεις ήταν κοντά στις 40.000. Τώρα είµαστε κάτω από τις 30.000 και στόχος είναι, στο τέλος του χρόνου, να πάµε γύρω στις 25.000. Οι επικουρικές συντάξεις ήταν 65.000, τώρα είναι 42.000 και στο τέλος του χρόνου θα είµαστε και εκεί γύρω στις 30.000. Αρα, θα έχουµε περίπου 50% µείωση σε λιγότερο από πέντε µήνες. Νοµίζω ότι πάµε καλά. Πρακτικά, αυτός είναι ο µηδενισµός του «κοντέρ», διότι κάποιες εκκρεµότητες θα υπάρχουν πάντα. Είναι συντάξεις που στην πραγµατικότητα θα έπρεπε να πούµε «όχι», γιατί λείπουν βασικά χαρτιά, και που δεν κλείνουµε τον φάκελο.

Το ∆ηµογραφικό στην Ελλάδα διαρκώς επιδεινώνεται. Σήµερα ήδη σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 ετών. Είναι βιώσιµο σε βάθος χρόνου το τωρινό ασφαλιστικό µας σύστηµα;

Το ασφαλιστικό µας σύστηµα είναι βιώσιµο για τα επόµενα 60 χρόνια. Στις αναλογιστικές µελέτες έχει ληφθεί υπόψη και ο δηµογραφικός µας δείκτης. Ασφαλώς, όµως, όσο το ∆ηµογραφικό πηγαίνει χειρότερα τόσο η πρόκληση στο ασφαλιστικό σύστηµα είναι µεγαλύτερη. Πρέπει να βρούµε λύση για το δηµογραφικό µας ζήτηµα. Είναι ζήτηµα επιβίωσης για την Ελλάδα.

Θα ψηφίζατε µια νοµοθετική ρύθµιση που θα νοµιµοποιούσε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους;

Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους δεν ψηφίζω τίποτα. Για να σας πω αν θα ψηφίσω ή δεν θα ψηφίσω ένα νοµοσχέδιο, πρέπει πρώτα να το διαβάσω, άρα δεν µπορώ να απαντήσω στο ερώτηµά σας. Αν αξιωµατικά µε ρωτάτε αν είµαι αντίθετος µε τον γάµο των οµοφυλοφίλων, όχι, δεν είµαι αντίθετος αξιωµατικά, αλλά για να σας πω αν θα ψηφίσω το νοµοσχέδιο, πρέπει πρώτα να το δω.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς υποστηρίζει πως δεν έχει νόηµα να συζητάµε µε την Τουρκία και ότι δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Εσείς τι προσδοκίες έχετε από τις συζητήσεις µε τον πρόεδρο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας;

∆εν έχω ιδιαίτερα µεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν στην Ελλάδα. Ασφαλώς, όµως, µε την Τουρκία πρέπει να συζητάµε. Είναι ο γείτονάς µας, είτε µας αρέσει είτε δεν µας αρέσει. Με τον γείτονά σου καλύτερα να µιλάς παρά να µη µιλάς. Από εκεί και πέρα, δεν έχω εµπιστοσύνη στον κύριο Ερντογάν, θέλω να είµαι ειλικρινής.

Η στάση του Ρίσι Σούνακ δείχνει πόσο αρνητική είναι η βρετανική κυβέρνηση και στην ιδέα ακόµα της συζήτησης για τα Γλυπτά. Είναι µάταιο να περιµένουµε την επιστροφή τους; Πώς θα µπορούσε να αλλάξει στάση η Αγγλία;

Είµαι απολύτως βέβαιος ότι σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα θα δούµε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έχει δουλέψει πολύ, η υπουργός Πολιτισµού έχει δουλέψει πολύ, το Βρετανικό Μουσείο είναι στριµωγµένο στη γωνία και η αντίδραση του κυρίου Σούνακ ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που είναι σε αδιέξοδο και όχι ενός ανθρώπου που είναι ισχυρός. Ενας ισχυρός δεν ακυρώνει το ραντεβού του, απολαµβάνει την ισχύ του. Αρα, η αντίδραση του κυρίου Σούνακ µε πείθει ότι είµαστε εγγύτερα στην επίτευξη του στόχου από ό,τι νοµίζουµε.

*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/12