«Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές έως και σήμερα βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, η οποία πιστεύω ότι είναι μη αντιστρέψιμη, γιατί ό,τι χτίζεται σε γερά θεμέλια δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση», δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη νέα δημοσκοπική εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, υπογραμμίζοντας ότι είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι στις κάλπες του Ιουνίου θα κριθούν επίσημα δύο στοιχήματα: η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά και το αν μπορεί να αποκτήσει προοπτική ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι στόχοι αυτοί έχουν δειλά ξεκινήσει να προσδιορίζονται στις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. Το «ταβάνι» για τις ευρωεκλογές είναι ένα ποσοστό που θα έχει το 2 μπροστά, γιατί, αν το ΠΑΣΟΚ αγγίξει το 20%, όχι απλώς καθαρίζει το «ματς» για την κυριαρχία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά πλασάρεται παράλληλα ως η εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ. Αυτό, ωστόσο, το ιδανικό σενάριο για το κόμμα του αποφεύγει να το εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν επιθυμεί τους πανηγυρικούς τόνους και τις συζητήσεις για πολύ υψηλά ποσοστά. Ενα πιο χαμηλό «ταβάνι», που συζητούν με μεγαλύτερη πεποίθηση στο ΠΑΣΟΚ, αφορά ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 15%, τέτοιο που επίσης θα ξεκαθάριζε τη θέση του κόμματος που προβάρει το «κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, παράλληλα, θα αποτελούσε σημαντική αφετηρία για το τυχόν «άλμα» που περιγράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης για το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές: Οι ανταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ

Με δύο κόμματα, ωστόσο, ανταγωνιστικά στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Εφης Αχτσιόγλου, καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα ποσοστά τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιθυμούσαν η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί και να βρεθεί ακόμα και κοντά στο 10%, προκειμένου να καταγραφεί ότι οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών ακουμπούν καθαρά πια στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ για το κόμμα των αποσχισθέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι, αν καταγράψει στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό που θα φτάσει το πολύ μέχρι το 6%, θα είναι επίσης σαφές ότι πρόκειται για έναν φορέα «μικρό», που περιορίζεται στα όρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς να αγγίζει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων, που θεωρείται πιθανός στη Χαριλάου Τρικούπη, θα αποτελούσε το πιο εύφορο έδαφος για την εδραίωση μιας ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ μετά τα «πέτρινα χρόνια». Στον βηματισμό μέχρι την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στη συμπαγή εικόνα που παρουσιάζει ήδη το κόμμα στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποκτά όλο και περισσότερη εμπειρία σε «μετωπικές» συγκρούσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βγάζοντας έτσι από το κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία προβλέπουν, άλλωστε, ότι η εικόνα αποσάθρωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον αριθμεί μόλις τέσσερις βουλευτές περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ακόμα πιο έντονη με τη δραστηριοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Χαρίτση. Με ποσοστό πάνω από 15%, που θα επέτρεπε στο ΠΑΣΟΚ να εκλέξει ακόμα και τέσσερις ευρωβουλευτές, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες θα μπορούσαν να πουν καθαρά ότι ο δρόμος της προοπτικής για διακυβέρνηση ανοίγει.

«Αποχωρισμός» μετά τις κάλπες

Σε αυτές τις κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «αποχωριστεί», σε περίπτωση που εκλεγεί, τον πιο στενό του συνεργάτη και συνοδοιπόρο, τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος έχει κλειδώσει για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η διενέργεια των ευρωεκλογών με σταυρό λύνει και τα θέματα των τριβών για τις επιλογές προσώπων, καθώς έτσι οι ψηφοφόροι θα ορίσουν τις τύχες των υποψηφίων. Δεδομένη είναι και η νέα υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου, που θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε μια σύντομη θητεία, αντικαθιστώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές ετοιμάζεται και η επίσης στενή συνεργάτις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Π.Σ. του κόμματος Ελένη Χρονοπούλου. Ποσοστό πάνω από 15% στις ευρωεκλογές ανοίγει διάπλατα τον δρόμο, ενώ ένα αντίθετο σενάριο θα γινόταν το «φρένο» στην πορεία του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»