Μητσοτάκης - Ερντογάν: Σήμερα υπογράφουν κοινή Διακήρυξη Καλής Γειτονίας για "ήρεμα νερά" στο Αιγαίο - Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι συμφωνίες
"Δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης
Με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες θα επισφραγίσουν σήμερα το θετικό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις και τα «ήρεμα νερά» στη θάλασσα και στους ουρανούς του Αιγαίου, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες περίπου.
Το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο πλευρές, θα θέτει το πλαίσιο της καλής γειτονίας, θα προβλέπει την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στις διμερείς σχέσεις για την περαιτέρω επέκτασή τους και θα θέτει τις βάσεις για να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα.
Διαβάστε ακόμα: Στην ΑΘήνα την Πέμπτη ο Ερντογάν: Ο στόχοι της ελληνικής πλευράς, η προετοιμασία και οι συζητήσεις πίσω από τις "κλειστές πόρτες"
Οι άξονες επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας
Η σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας –για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια- είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση αυτούς ακριβώς τους άξονες: Πολιτικός διάλογος (υπό την υφυπουργό εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (υπό τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεοχάρη Λαλάκο), θετική ατζέντα (υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη) και συντονισμός και εποπτεία σε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Πέραν του κοινού ανακοινωθέντος, μετά τις σημερινές συνομιλίες αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Enterprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα φτάσει κατά τις 11:00 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα γίνει δεκτός στις 11:30 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνουν και κοινές δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνάντησης. Στις 12:15 ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτα κατ’ ιδίαν και έπειτα με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη - με τη συμμετοχή δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.
Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις μεταξύ οκτώ Ελλήνων και έντεκα Τούρκων υπουργών: Οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Μεχμέρ Σιμσέκ, οι υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Μεχμέτ Νουρί Ερσόι (έχει και τα δύο χαρτοφυλάκια), οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης με τον Μπουράκ Ακσαπάρ, οι υπουργοί Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιουσούφ Τεκίν και, τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών (συγκεντρώνει όλες αυτές τις αρμοδιότητες) Αλί Γερλικαγιά.
Ανάμεσα στις συμφωνίες που συζητούν οι δύο πλευρές περιλαμβάνεται η καλύτερη συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, η χορήγηση βίζας σε Τούρκους για να επισκέπτονται νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Γέφυρα Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους Έβρου, η κατασκευή δηλαδή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων – Υψάλων, πολύ πιο σύγχρονης και λειτουργικής. Επίσης η συμφωνία για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών, με την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης υπερυψηλής τάσης με την Τουρκία και η συμφωνία στην Πολιτική Προστασία, ώστε να ενεργοποιείται στο εξής πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αρωγή με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό από τη μία χώρα στην άλλη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πυρκαγιάς ή οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής.
Στις 13:00, μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Κατά τη διμερή τους συνάντηση, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που προαναφέραμε: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας», υπογράμμισε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.«Εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση -και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (στον ΑΝΤ1), απαντώντας σε όσα ανέφερε ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξάλλου τονίζουν αρμόδιες πηγές, προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα. Όπως επισήμανε η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα Αριστοτελία Πελώνη, η κυβέρνηση ελπίζει «ότι θα εμπεδώσει όλο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις» των δύο χωρών. «Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, ταυτόχρονα είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας. Διαφωνίες υπάρχουν αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφωνίες πρέπει να παράγουν διμερείς κρίσεις με μια γειτονική χώρα, και σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να είμαστε με το όπλο παρά πόδα ή σε μια οιονεί πολεμική κατάσταση και σε μια οριακή κατάσταση έντασης», ανέφερε επίσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.