Μητσοτάκης: "Χρέος μου να φέρουμε τα δύο κράτη κοντά" - Ερντογάν: "Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης"
Η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας Ελλάδας και Τουρκίας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών
Νέο ξεκίνημα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας προσδοκά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα από τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράφηκε σήμερα, δημιουργείται έδαφος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε το δικό του μήνυμα για τη συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε Θάλασα ειρήνης και συνεργασίας». Την ανάρτησή του συνόδευσε με τέσσερις φωτογραφίες από τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“We want to turn the Aegean into a sea of peace and cooperation” https://t.co/SZlnAAEUkB pic.twitter.com/7OkdlckAQH
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) December 7, 2023
«Η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνεργασία των δύο κρατών.
Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Υποδέχτηκα σήμερα στην Αθήνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan. Είναι μια ημέρα πολύ σημαντική, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις.
H Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπογράψαμε επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα, διευρύνοντας τη θετική μας ατζέντα, εντείνοντας την οικονομική μας συνεργασία και επεκτείνοντας τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.
Η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας».