Φλωρίδης στην Ένωση Εισαγγελέων: Η Ελλάδα στην 147η παγκόσμια θέση στις καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης
«Δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης
Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, με ενοποιήσεις δικαστικών σχηματισμών, που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόσφατα, μονοπώλησαν τις εργασίες της γενικής συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Όπως είπε η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων. «Δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο κ. Φλωρίδης.
Όπως είπε η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων. «Δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο κ. Φλωρίδης.
Γιώργος Φλωρίδης: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου»
Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη κριτική για το γεγονός της μη σύστασης νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία» είπε ο κ. Φλωρίδης. Όσον αφορά το δικαστικό χάρτη της χώρας, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι θα υπάρξει προσπάθεια μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης επισήμανε πως με τις προωθούμενες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, ικανοποιούνται τέσσερα αιτήματα της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, αναρωτήθηκε μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης, προσθέτοντας ότι η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη. Σχετικά με τις προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο δικαστικό χάρτη, η πρόεδρος της Ένωσης επισήμανε ότι «προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις - την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων».Διαβάστε ακόμα: Φλωρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Πάνε στα γήπεδα για να προβούν σε εγκληματικές πράξεις - Πρέπει να αλλάξουμε πράγματα
Για δυσανάλογη κατανομή της εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων μίλησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, τονίζοντας πως ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών. Για σοβαρές τομές όσο αφορά μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε λόγο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτήρισε σοβαρές τομές και τάχθηκε υπέρ και των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης και τόνισε πως είναι ντροπή να μιλάει για κυβερνώσα Δικαιοσύνη. «Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας και συνέχισε ότι η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός. Τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολούθησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι των κομμάτων και δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.