ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας... παίρνει πάνω του το κόμμα για να αυξηθούν τα ποσοστά - Τι σηµατοδοτούν οι πυκνές παρεµβάσεις του
Από τη Ρώµη ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόµενος σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ζήτησε να ασχολούνται µε την κυβέρνηση και όχι µε τις µεταξύ τους αντιπαραθέσεις
Διαβάστε ακόμα: Η "La Repubblica" αποκαλύπτει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα - Ποια είναι η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού (Εικόνες)
Οι παρεμβάσεις Τσίπρα και οι αντιδράσεις
Οπως δείχνουν όλα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να µην αφήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να συρρικνωθεί περαιτέρω. Ετσι, απελευθερωµένος πια από τις εσωκοµµατικές τριβές, παρεµβαίνει στα γεγονότα, διαµηνύοντας προς όλες τις πλευρές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραµείνει κόµµα εξουσίας.
Οι παρεµβάσεις του πάντως έχουν ενοχλήσει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία αντιλαµβάνονται ότι όσο και να το θέλουν, δεν µπορούν πια να επικαλούνται τις µέρες και τα έργα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ίδιος δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ.
Το μήνυμα Τσίπρα από τη Ρώμη
Από τη Ρώµη ο πρώην πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε και ένα βήµα παραπάνω. Απευθυνόµενος και προς τις δύο πλευρές -τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά- τους ζήτησε να ασχολούνται µε την κυβέρνηση και όχι µε τις µεταξύ τους αντιπαραθέσεις.«Το θετικό για τις πολλαπλές µορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κοµµάτων στη γειτονική Ιταλία είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο µε τη Μελόνι, παρά µε το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην Κουµουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης εµφανίζεται να επιθυµεί να τρέξει τις εξελίξεις στο κόµµα του, καθώς αντιλαµβάνεται ότι και για τον ίδιο οι ευρωεκλογές είναι ένα σηµαντικό ορόσηµο. Εκεί θα αποδείξει αν το επικοινωνιακό του χάρισµα και η φιλοµάθειά του έπεισαν τους Ελληνες ψηφοφόρους ότι υπάρχει και εναλλακτική λύση πέρα από τη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο στόχος µέχρι τις κάλπες
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέβασε τον πήχη των ευρωεκλογών ιδιαίτερα ψηλά, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του κόµµατός του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές.
Η αλλαγή πλεύσης θεωρήθηκε αναγκαία από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς το 17% -που είχε πει αρχικά ότι θέλει να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές- θεωρήθηκε από πολλούς ένας ηττοπαθής στόχος.
Οπως επισηµαίνουν στελέχη της Κουµουνδούρου, το αρχικό αφήγηµα ήταν κάτω του µετρίου, διότι οι πολίτες τη συγκεκριµένη στιγµή θέλουν να δουν ένα κόµµα που προσδοκά να πάρει την εξουσία και όχι έναν πολιτικό φορέα ο οποίος απλώς επιδιώκει να έρθει δεύτερος στις ευρωεκλογές.
Εδειχνε δηλαδή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ, όπως υποστηρίζουν, ο Στέφανος Κασσελάκης στις εσωκοµµατικές εκλογές νίκησε την Εφη Αχτσιόγλου γιατί εµφανίστηκε να λέει ότι αυτός µπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, συνεργάτες του νέου προέδρου υποστηρίζουν ότι η διάσπαση µπορεί να επέφερε ένα δυνατό πλήγµα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το γεγονός ωστόσο ότι οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τον δικό τους πολιτικό φορέα, αν µη τι άλλο, ξεκαθαρίζει τα πράγµατα και σταµατά το κλίµα εσωστρέφειας που υπήρχε στην Κουµουνδούρου.
Υποστηρίζουν δε ότι τελικά δεν έφυγαν περισσότερα από 5.000 µέλη -από τους 150.000 που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-, δεν κρύβουν ωστόσο ότι βρίσκονται σε αναµονή για το τι µπορεί να κάνει µελλοντικά η Νέα Αριστερά.
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: "Βυθίζονται" στους καβγάδες - Ο Κασσελάκης μίλησε για "αυλικούς των τραπεζών" - Αντεπίθεση από Τσακαλώτο και Τζανακόπουλο
Οι δηµοσκοπήσεις
∆εν δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στις δηµοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας τη συγκεκριµένη στιγµή, αφού, όπως υποστηρίζουν, είναι η φωτογραφία της στιγµής και η στιγµή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κακή για τον ΣΥΡΙΖΑ.Κάποιοι µάλιστα εµφανίζονται να δίνουν ιδιαίτερη σηµασία και στην προτροπή και στις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να σταµατήσουν οι αντιπαραθέσεις µε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, γιατί η εικόνα που παρουσιάζουν δύο πρώην σύντροφοι που τσακώνονται δηµοσίως είναι αποθαρρυντική για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι υπήρξε προτροπή από την Κουµουνδούρου προς τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αποφεύγουν να βγαίνουν σε δηµόσιες συζητήσεις µαζί µε τους πρώην συντρόφους τους.
Επειτα πάντως από την Κ.Ε., που αποφάσισε το χρονοδιάγραµµα για το συνέδριο και εξέλεξε οργανωτική επιτροπή και επιτροπή αποφάσεων -αυτή επεξεργάζεται τις θέσεις του κόµµατος-, αναµένεται να ξεκινήσουν µε ταχύτατους ρυθµούς τα προσυνέδρια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, προκειµένου να ενσωµατωθούν και τα νέα µέλη που γράφτηκαν στις εσωκοµµατικές εκλογές για να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ενσωµάτωση
Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης βιογραφικών πολιτών που µπήκαν στο isyriza και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στην ανανέωση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ηδη έχει γίνει η πρώτη επιλογή προσώπων -µε βάση πάντα τα προσόντα τους- και το επόµενο διάστηµα αναµένεται να ανακοινωθεί πόσοι και ποιοι θα βρεθούν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ως ειδικοί σύµβουλοι. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εκτός από τους δύο ευρωβουλευτές, που έχουν παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι και πάλι υποψήφιοι -ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά-, στο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Πειραιά Νικόλας Φαραντούρης, η καθηγήτρια Ροµποτικής ∆ιάνα Βουτυράκου, ο µπασκετµπολίστας Νίκος Παππάς, αλλά και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μάγκυ ∆ούση.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής