Γιώργος Φλωρίδης για οπαδική βία: "Είναι εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο"
"Όσο προσπαθούν κάποιοι να ελέγξουν ΕΠΟ και διαιτησία τα πράγματα θα οδηγούν στη βία", σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις "πρέπει να αποκτήσουν επώνυμο", ύστερα από το περιστατικό με τον τραυματισμό του αστυνομικού από φωτοβολίδα στο Ρέντη
«Όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα δεν είχαν αποδώσει για να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο. Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την οπαδική βία.
Φλωρίδης: "Είναι τεράστιες οι ευθύνες των ιδιοκτητών των ομάδων"
«Η πολιτεία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γιατί έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας όπου και αν αυτά εκδηλώνονται. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει και εκείνη τη δουλειά της σύμφωνα με την αποστολή της, να εφαρμόσει δηλαδή μια νομοθεσία που ήδη είναι πάρα πολύ σκληρή και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιείται».
Ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ αλλων: «Είναι συντεταγμένοι στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό. Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών και βεβαίως να οδηγηθούν τα πράγματα στο να αποδώσουν δικαστικά αυτό που πράγματι συμβαίνει. Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».
«Κινούνται παράλληλα η εφαρμογή των μέτρων και η δικαστική έρευνα και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος των συμπεριφορών» διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ υπογράμμισε ότι «η τοξικότητα δημιουργείται από δηλώσεις παραγόντων».
Ο υπουργός ανέφερε για το μοντέλο Θάτσερ: «Η Θάτσερ όντως ως επικεφαλής της κυβέρνησης τότε, δημιούργησε ένα πλαίσιο όπου το κράτος παρείχε όλες τις δυνατότητες στις ομάδες να μπορέσουν να εξυγιανθούν. Όμως η μεγάλη εξυγίανση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία έγινε από τους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες κατάλαβαν ότι αυτό το πολύ ακριβό προϊόν, αυτό που παράγει πλούτο για αυτούς και για τη χώρα, κινδύνευε να διαλυθεί αν οι ίδιοι δεν οδηγούσαν στην εξυγίανσή του. Άρα η εκκαθάριση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία έγινε κατά βάση από τους ιδιοκτήτες και γι’ αυτό σήμερα στην Αγγλία έχουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο».
«Όσο προσπαθούν κάποιοι να ελέγξουν ΕΠΟ και διαιτησία τα πράγματα θα οδηγούν στη βία» είπε, ενώ σημείωσε ότι «οι ομάδες είναι διαχρονικές ιδέες ενώ οι ιδιοκτήτες προσωρινοί».
Κλείνοντας, έκανε έκκληση να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους, «η δικαιοσύνη αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ας κάνουν κι αυτοί που πρέπει τη δική τους».