Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας - Χωρίς κόσμο τα γήπεδα ποδοσφαίρου έως τις 12 Φεβρουαρίου
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας έρχονται σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τα γήπεδα και τη λειτουργία τους κατά τη διεξαγωγή αγώνων και το άλλο την Δικαιοσύνη.
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα κρούσματα οπαδικής βίας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Η εν λόγω κίνηση ήρθε μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, που είχαν ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού που νοσηλεύεται από το βράδυ της Πέμπτης (07/12) σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία έρχονται σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τα γήπεδα και τη λειτουργία τους κατά τη διεξαγωγή αγώνων και το άλλο την Δικαιοσύνη, που θα αναζητά τους φυσικούς αυτουργούς όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί. Βασικός στόχος είναι η κάθαρση από την ύπαρξη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού.
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει την οπαδική βία, αποτυπώνεται άλλωστε και στα όσα δηλώνουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Είπαμε πως από την πρώτη στιγμή κάνουμε ο,τι είναι δυνατό να βρεθούνε οι δράστες. Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις που θα αποβάλουν την τοξικότητα από το ποδόσφαιρο. Η αστυνομία είναι εδώ για να προστατεύει τον πολίτη. Είμαστε εδώ για να βάλουμε σε μια σειρά τις προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) μετά την συγκέντρωση των αστυνομικών στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί. «Η πολιτεία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γιατί έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας όπου και αν αυτά εκδηλώνονται. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει και εκείνη τη δουλειά της σύμφωνα με την αποστολή της, να εφαρμόσει δηλαδή μια νομοθεσία που ήδη είναι πάρα πολύ σκληρή και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιείται» σημείωσε (ΕΡΤ) ο Γιώργος Φλωρίδης.
Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Νέο αποκαλυπτικό βίντεο - Χούλιγκαν ρίχνουν φωτοβολίδες στους αστυνομικούς και ξαναμπαίνουν στο γήπεδο
Οπαδική βία: Τα μέτρα για τα γήπεδα
Όπως αποφασίστηκε, για δύο μήνες -έως και 12 Φεβρουαρίου- όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.
Σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Έως τις 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1.
- Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: "Στόχευσε τους μπάτσους" η εντολή που δόθηκε στον 18χρονο - Το διαβιβαστικό για την υπόθεση
Τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ειδικό δωμάτιο παρακολούθησης
Μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία. Ανάλογα με την χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών.
Θα δημιουργηθεί ειδικό δωμάτιο εντός του γηπέδου, όπου θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα χειρίζονται τις κάμερες και θα ζουμάρουν στην κερκίδα ή τις κερκίδες που γίνονται τα επεισόδια. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει καταγραφικό που θα καταγράψει όλες τις σκηνές βίας, και το οπτικό υλικό σαν αποδεικτικό στοιχείο θα συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.
Με ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα
Το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό και για την έκδοσή του, κάθε φίλαθλος θα πρέπει να δίνει το ΑΚΜΑ του και τα στοιχεία ταυτότητας του. Στο εισιτήριο -εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του φιλάθλου- θα αναγράφεται η θύρα, η σειρά και ο αριθμός της θέσης.
Όταν λοιπόν σημειώνονται επεισόδια, θα υπάρχει οι δυνατότητα από τις Αρχές να βλέπουν από τις κάμερες σε ποια θέση κάθονταν οι ταραξίες και να τους εντοπίζουν από το ονομαστικό εισιτήριο.
Επίσης, οι φίλαθλοι μπαίνοντας στο γήπεδο θα γίνεται και ταυτοπροσωπία. Και αυτό για να αποφευχθεί, άλλος να είναι αυτός που αγόρασε το εισιτήριο και άλλος να είναι αυτός που το χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Μέτρα σε επίπεδο Δικαιοσύνης - Με συνένωση δικογραφιών η δικαστική έρευνα
Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση θα δώσει «μάχη» για την πάταξη της οπαδικής βίας και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Μέσα σε αυτό το δίμηνο, θα επιδιωχθεί η συνένωση των δικογραφιών που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από όλα αυτά κρύβονται ομάδες με εγκληματική δομή.
Mε την αναβάθμιση της έρευνας, οι δικογραφίες θα μελετηθούν, όχι ως μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις, αλλά υπό το πρίσμα της εγκληματικής οργάνωσης που έχει διάρκεια, δομή και ηγεσία.
Για τον λόγο αυτό αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο. Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά, ενώ σημειώνει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει πράξει ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της να διεξαχθούν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, κάνοντας λόγο για αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο. Το κλείσιμο των γηπέδων, ποιόν στόχο έχει και ποιόν τελικά εξυπηρετεί; Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τερματίσει τη βία;» σημειώνουν.
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα».
«Καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που κατά τ’ άλλα θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας να επιβάλει το νόμο και την τάξη. «Το εξοργιστικό είναι ότι, ενώ η απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού έγινε εκτός αγωνιστικού χώρου σε αγώνα βόλεϊ, η κυβέρνηση τιμωρεί συλλήβδην όλες τις ομάδες και όλα τα αθλήματα!», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Αριστεράς», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η σημερινή ανακοίνωση για διεξαγωγή των αγώνων για δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών είναι αναντίστοιχη των κυβερνητικών εξαγγελιών για ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της βίας. Είναι μια απόφαση εντυπωσιασμού που εμπεδώνει τη λογική της συλλογικής τιμωρίας ομάδων και φιλάθλων».
Ομοσπονδία αστυνομικών για οπαδική βία: “Χάδια” τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Την ίδια ώρα, την δυσαρέσκειά της για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε και η Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα και αυτή τη φορά πραγματικά σκληρά μέτρα και όχι «χάδια», όπως αυτά που ανακοίνωσε».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τα μέτρα «χάδια» και υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει πρόσθετα και πραγματικά σκληρά μέτρα. Μάλιστα τονίζουν πως επιμένουν στη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.