Προετοιμασμένος για μία δύσκολη διαπραγμάτευση και ζωηρές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που καταφθάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο κρίσιμο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο έχει επιμηκυνθεί κατά μία ημέρα, καθώς η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Διεύρυνση μέσω της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων.

Οι υπαρκτές όσο και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων από το Ουκρανικό έως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, με αβέβαιη ακόμη έκβαση έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ακόμη και μιας εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής στις αρχές του νέου έτους, Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο.

Ο προϋπολογισμός

Στο φόντο της πρόσφατης, επιτυχημένης κατά γενική ομολογία, συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μέσα από το πρίσμα της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με πολύ καθαρές θέσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων. Όπως αναφέρουν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ήτοι ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός, για τα έτη 2021-2027 και πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι.

Ως γνωστόν, η Αθήνα δεν έχει μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τη θέση της, ότι υπό το φως των νέων συνθηκών απαιτούνται ουσιωδώς περισσότεροι πόροι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού αλλά και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και τη διαχείριση των συχνότερων, δυστυχώς, για τη λεκάνη της Μεσογείου φυσικών καταστροφών. Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ιδίως ύστερα από το φετινό δραματικό καλοκαίρι, με τις megafires αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, έχει πρωτοστατήσει μέσω μίας σειράς πρωτοβουλιών και ενεργειών του προκειμένου να γίνουν κυρίαρχο trend στο οικοσύστημα των Βρυξελλών οι πολιτικές ανθεκτικότητας, που επιτάσσουν προσαρμογή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μήνυμα

Μάλιστα, και επειδή υπάρχουν κράτη-μέλη της Ένωσης, ιδίως στους κόλπους της ομάδας των λεγόμενων Φειδωλών όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, που δυσπιστούν ως προς την ανάγκη για περισσότερους κοινοτικούς πόρους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει με σαφήνεια πως δεν θα συναινέσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των ευρωμεσογειακών χωρών. Στα της Ουκρανίας, η Αθήνα αθροίζει τις δυνάμεις της με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων της που τάσσονται υπέρ της απονομής στην Ουκρανία καθεστώτος προς ένταξη χώρας, κόντρα στην εμμονική Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή