«Κανένα ζήτημα περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην ατζέντα μας» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μανιφέστο».

Γεωργιάδης: Από εκεί που το μόνο που ακούγαμε "βρείτε μας δουλειά", τώρα ακούμε "βρείτε μας εργαζομένους"


Ερωτηθείς «τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η πτώση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 10%», ο κ. Γεωργιάδης απαντά τα εξής: «Η ταχύτερη πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% αποδεικνύει τον δυναμισμό της οικονομίας μας και την αληθινή ανάπτυξη, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Από εκεί που, πριν από μερικά χρόνια, το μόνο που ακούγαμε είναι "βρείτε μας δουλειά", τώρα ακούμε "βρείτε μας εργαζόμενους". Πιστεύω ότι, αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και με τον ίδιο ρυθμό, μέσα στην τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 6,5%. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να πάρουμε μία σειρά ευεργετικών μέτρων για τους εργαζόμενους, που τώρα δεν μπορούμε, όσο είμαστε αθροιστικά σε ετήσια βάση πάνω από το 10%».


Τι εισάγει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη δυνατότητα απασχόλησης ανέργων και για το επίδομα ανεργίας

Αναλύοντας βασικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι, με διάταξη του νομοσχεδίου, δίνεται πλέον η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων με μισθό και με ταυτόχρονη διατήρηση τμήματος του επιδόματος ανεργίας, που τους χορηγείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Με τη διάταξη, που μπαίνει στο νομοσχέδιο, οι άνεργοι θα μπορούν να εργάζονται μέχρι 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες, όμως, συμβάσεις έως 3 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να χάνουν όλο το επίδομα, αλλά ένα μέρος του, ανάλογο των ημερών εργασίας. «Θεωρώ πολύ άδικο ένας άνεργος να χάνει το επίδομά του, επειδή μπορεί να απασχολείται περιστασιακά για λίγες ημέρες τον μήνα» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.