Για την τροπολογία για τους μετανάστες που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν απαντώ στον Αντώνη Σαμαρά, γιατί δεν θεωρώ ότι η πολιτική μου εμβέλεια δικαιούται να αντιδικεί ή να απαντά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες. Εγώ μόλις 16 χρόνια. Είναι ένας πολιτικός που έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Είναι ο πρωθυπουργός που συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνει η χώρα στο ευρώ. Και θα μου επιτρέψετε, λόγω σεβασμού εγώ να μην μπορώ, να μην δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν θα το κάνω σήμερα, δεν θα το κάνω ποτέ. Έχει δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια. Την ακούω πάντα με σεβασμό και λόγω της πολιτικής του στάσης διαχρονικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας έχει μια αυξημένη ευαισθησία», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε πάντως ότι την τροπολογία την συνυπογράφει, την υποστηρίζει και την χαρακτηρίζει σωστή.

«Γι’ αυτό και δεν αποσύρεται, επειδή είναι σωστή», είπε χαρακτηριστικά.

*Διαβάστε εδώ: Καιρίδης για άδεια διαμονής σε εργαζόμενους αλλοδαπούς: Υπάρχει κίνδυνος να μην μαζευτούν οι ελιές, να χάσουμε 1,5 δις από έλλειψη εργατών γης


Άδωνις Γεωργιάδης: Οι προβληματισμοί για την τροπολογία για τους μετανάστες είναι αληθινοί

Σε ερώτηση για τους προβληματισμούς που καταθέτει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Οι προβληματισμοί είναι αληθινοί. Φυσικά και με έχουν απασχολήσει από την αρχή, όταν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα. Δεν έχω λάβει εύκολα αυτή την απόφαση και η τροπολογία είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός».

Σχολίασε μάλιστα και τη λέξη «λαθρομετανάστες», τονίζοντας ότι όλη «η κουβέντα περί δήθεν ρατσιστικής χροιάς του όρου λαθρομετανάστης είναι μια ανοησία της Αριστεράς, στην οποία εγώ δεν υποχωρώ. Η ελληνική γλώσσα είναι πάνω από την Αριστερά».

«Πιστεύω ότι η αντίδραση όσων αντέδρασαν εδράζεται στην παρανόηση ότι με την τροπολογία αυτή μειώνουμε την αυτόματη ήδη υφιστάμενη διαδικασία που είναι 7 χρόνια σε 3. Στο ερώτημα “Νομιμοποιείτε λαθρομετανάστες και τις οικογένειές τους;”, η απάντηση είναι ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο, πριν από αυτή την τροπολογία, στα εφτά χρόνια αποδεδειγμένης με βεβαία χρονολογία διαμονής ενός λαθρομετανάστη της οικογένειας στην Ελλάδα, δικαιούται νόμιμη διαμονή στη χώρα. Τέτοιου είδους δηλαδή νόμιμες διαμονές εκδίδονται κάθε χρόνο σε 8.000 ανθρώπους. Αυτό που με ρωτάτε αν το κάνουμε, γίνεται ήδη με αρχικό νόμο του 2005 και με δεύτερο νόμο του 2014. Άρα αν με ρωτάτε, “υπάρχει στην ελληνική πολιτεία αυτόματη διαδικασία νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών;”, απαντώ ότι υπήρχε από το παρελθόν και εξακολουθεί να ισχύει», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η τροπολογία δίνει άπαξ τη δυνατότητα σε όσους, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023, αποδείξουν ότι είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν εργασία και έχουν και λευκό ποινικό μητρώο, αυτοί θα μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας και για τις οικογένειες που είναι εδώ, όχι να φέρουν άλλες από εκεί. Και θα έχει νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας για όσο παραμένει εργαζόμενος και ασφαλισμένος και αν παύσει να έχει εργασία θα χάνει τη νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας», κατέληξε.