Μάκης Βορίδης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: "Θα λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026"
«Πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, απλώς εδώ, στην πραγματικότητα, έχει κάποιον περιορισμό» ανέφερε - μεταξύ άλλων- ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης
Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών (ιδιωτικών) Πανεπιστημίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Γνωστοποίησε δε ότι «τον Φεβρουάριο του 2025, θα ψηφισθεί η διάταξη για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026».
«Πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, απλώς εδώ, στην πραγματικότητα, έχει κάποιον περιορισμό. Το κερδοσκοπικό επιτρέπεται να διανέμει μέρισμα στους μετόχους του. Το μη κερδοσκοπικό δεν διανέμει τα κέρδη του. Όχι ότι δεν πραγματοποιούνται κέρδη, μόνο που δεν διανέμονται», σημείωσε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Σχετικά με τον τρόπο συντήρησης ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «θα έχουμε δίδακτρα και χορηγίες. Όπως το σκέπτεται το Υπουργείο Παιδείας, νομοθετείται μία διαδικασία εγκρίσεως και ιδρύσεως αυτών των Πανεπιστημίων και αυτή ελέγχεται από την αρχή της Ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία είναι ανεξάρτητη.
Ο νόμος, λοιπόν, θα έχει προϋποθέσεις, δηλαδή θα θέσει τους όρους λειτουργίας. Φιλοδοξούμε να το θέσουμε σε διαβούλευση γύρω στις αρχές προς τα μέσα Ιανουαρίου. Άρα, αν τελειώσει η διαβούλευση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Νομίζω, πάντως, όπως λέει το Υπουργείο, ότι το βλέπουμε για Σεπτέμβριο του ’25 να είναι όλα έτοιμα».
Μάκης Βορίδης: Τι είπε για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
Στη συνέχεια, αναφορικά με τον νέο κανονισμό για το Μεταναστευτικό που προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της Ένωσης που βρίσκονται σε καθεστώς μεταναστευτικής πίεσης, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως «πρακτικά αυτό σημαίνει χρήματα, για αυτό και δεν το λένε με κανέναν άλλον σαφέστερο τρόπο.
Η προστιθέμενη αξία εδώ, είναι ότι λένε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη στις χώρες που δέχονται τώρα μεταναστευτική πίεση. Όπως θυμάστε, δύο ζητήματα είχαμε πάντα: Το κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν κάποιες ποσοστώσεις ώστε οι ροές να κατανέμονται από τη στιγμή που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Η εναλλακτική είναι να σού δίνονται λεφτά προκειμένου να μπορείς να υποστηρίζεις κυρίως τις δράσεις της διαχείρισης και των ροών», μεταξύ άλλων.
«Από τη στιγμή που θα υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα επιμερίζει το τι πρέπει να συνεισφέρει το κάθε κράτος – μέλος, εκεί φαντάζομαι ότι υπάρχει επιλογή. Προσωπικά, δέχομαι να πάρω κάποιους πρόσφυγες ή να πει κάποιος: “Θέλω να πάρω πρόσφυγες και δεν θέλω να δώσω λεφτά”.
Τώρα, αν κάποιος δε θέλει ούτε λεφτά να δώσει, ούτε πρόσφυγες να πάρει, τότε στην πραγματικότητα θα εισέλθει σε έναν μηχανισμό παραβίασης και αυτός προφανώς έχει κυρώσεις και μάλιστα οικονομικές», συμπλήρωσε.
Κυβερνητικό πρόγραμμα που ισορροπεί διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές ευαισθησίες
«Η Νέα Δημοκρατία βεβαίως είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι δεξιοί, συντηρητικοί όπως εγώ και υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι κοινωνικά πιο φιλελεύθεροι.
Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί και συνθέτει με ιδανικό τρόπο αυτά τα ρεύματα και τα φέρνει σε έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται πάνω σε μία πραγματιστική βάση επίλυσης των προβλημάτων.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάνει τη συνταγή της Νέας Δημοκρατίας τόσο επιτυχημένη κάτω από την ηγεσία του συγκεκριμένου Πρωθυπουργού είναι ότι μπορεί και παντρεύει αλλά καταφέρνει και αρμονικά μέσα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα να ισορροπεί τις διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές ευαισθησίες που υποχρεωτικά υπάρχουν σε ένα μεγάλο κόμμα», ολοκλήρωσε ο Μάκης Βορίδης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ