Κώστας Σκρέκας: Έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα για μείωση τιμών του βρεφικού γάλακτος
''Η διασφάλιση των μισθών θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη'', τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε οτι «μπορεί να μη φαίνεται στην τσέπη ακόμη, αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα. Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5% έχει κλειδώσει σε 1.300 προϊόντα και θα ισχύει για έξι μήνες».
Διαβάστε ακόμα: Κώστας Σκρέκας: Τέλος στις εκπτώσεις σε προϊόντα που είχαν ανατιμηθεί - Έρχεται ρύθμιση για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30% έως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προσέγγιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ήδη σε κάποιες μάρκες η μείωση είναι ορατή. «Η ανασκόπηση τιμών σε σχέση με άλλες χώρες ενδεικτικά έδειξε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 25% στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο διετίας στη Βουλγαρία είναι στο 35%, στη Ρουμανία στο 29% και στην Ισπανία στο 27%», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας, αναφέροντας ενδεικτικά, όπως είπε, τρεις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα.Κώστας Σκρέκας: «Πολυπαραγοντικές οι αιτίες που οδηγούν στην ακρίβεια»
«Η αύξηση του κόστους χρήματος, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων, είναι ένας παράγοντας. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, γιατί οι μισθοί αυξάνονται και στην Ελλάδα και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό συντελεί στο να έχουμε ακρίβεια.
Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους πολέμους ήταν από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας. Επίσης, τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και οι τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, στα εσπεριδοειδή, στα πορτοκάλια, έχουν εκτινάξει τις τιμές βασικών προϊόντων για τη διατροφή, ιδίως για τη μεσογειακή διατροφή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται και, αν είναι δυνατόν, να αρχίσουν και να μειώνονται κιόλας», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.
«Η διασφάλιση των μισθών θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη», είπε ακόμα ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι την περίδο 2015-2019 δεν υπήρξε καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις.
Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου»
Παράλληλα, στην ερώτηση της δημοσιογράφου Χριστίνας Βίδου, που αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» περί μισθολογικού πάτου, ο Κώστας Σκρέκας απάντησε: «Το 2019 η Ελλάδα ήταν προτελευταία στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το 2023 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην ευρωζώνη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 η Ελλάδα ήταν παράδειγμα κακής οικονομικής πολιτικής και το 2023, σύμφωνα με το περιοδικό ''Economist'', ήταν η χώρα της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Φυσικά και πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα και φυσικά θα πρέπει για πολλά χρόνια ακόμα να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης ζωής για τα ελληνικά νοικοκυριά».