Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - 221 µεταρρυθµίσεις και τοµές σε όλα τα κοινωνικά πεδία
Η κατανοµή των επενδύσεων, οι 2.000 δράσεις, τα 279 έργα και τα νοµοσχέδια-παρεµβάσεις που θα ψηφιστούν έως τα τέλη Ιανουαρίου
Εκατοντάδες είναι οι άµεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αρχίσουν να υλοποιούνται µε το ξεκίνηµα του 2024. Αυτές συνοψίζονται σε 221 µικρές και µεγάλες µεταρρυθµίσεις, 279 έργα, επενδύσεις και 2.000 δράσεις. Οι κρίσιµες νοµοθετικές παρεµβάσεις και ο ρυθµιστικός προγραµµατισµός για το 2024, καθώς και η κατανοµή των επενδύσεων και των µεταρρυθµίσεων, θα χρηµατοδοτηθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.
Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Οι πιο «ηχηρές» µεταρρυθµίσεις
Οπως είχε δηλώσει και ο Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, «το ξεκίνηµα της κυβέρνησης, ειδικά κατά τους τελευταίους µήνες, δείχνει σε πάρα πολλά πεδία ότι κάθε άλλο παρά από εφησυχασµό χαρακτηριζόµαστε. Γίνονται τολµηρές αλλαγές, που είναι αυτονόητες, θα έπρεπε να είχαν συµβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν έχουν τολµηθεί από καµία προηγούµενη κυβέρνηση. Είµαστε αποφασισµένοι να τις υλοποιήσουµε όλες». Στις πιο «ηχηρές» µεταρρυθµίσεις περιλαµβάνονται:
Η αλλαγή στον νόµο για την ίδρυση µη κρατικών Πανεπιστηµίων. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενοµένης από τις ευρωεκλογές. Ο νέος δικαστικός χάρτης για επιτάχυνση στην απονοµή της ∆ικαιοσύνης. Ο νέος υγειονοµικός χάρτης για τη νέα διοικητική διάρθρωση στις υπηρεσίες Υγείας. Και το σχέδιο νόµου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εµφανίζεται αποφασισµένη να προχωρήσει.
Τα τέσσερα πρώτα νοµοθετήµατα αναµένεται από εβδοµάδα να πάρουν τον δρόµο για τη δηµόσια διαβούλευση και προς τα τέλη του Ιανουαρίου να κατατεθούν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση.
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Στις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας είναι και η ∆ικαιοσύνη, µε τις παρεµβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας. Μια σειρά από αλλαγές είναι «πλέον γεγονός», µε «κύριο στόχο την ουσιαστικότερη, αποτελεσµατικότερη και αµεσότερη διεξαγωγή της ποινικής δίκης και της έκδοσης των αποφάσεων, καθώς θα υπάρχει πλέον αυστηρός περιορισµός των αναβολών σε αποκλειστικά µία», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. «Επιπλέον, το πρόσφατο νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης εισάγει καινοτοµίες και βελτιώσεις, εξορθολογίζοντας το νοµικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέµηση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσµατικότερη προστασία της οικογένειας, των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων, ενώ αυστηροποιούνται και οι ποινές για αδικήµατα όπως η νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες», επεσήµανε ο κ. Βορίδης.
Στο υπουργείο Υγείας ετοιµάζονται για τα τρία βασικά νοµοσχέδια τα οποία θα προωθηθούν τους πρώτους µήνες του 2024. Αντίπαλος της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις και η αναποτελεσµατικότητα, αφού παρά τις δεσµεύσεις της ότι θα αλλάξει άµεσα το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, στα νοσοκοµεία η κατάσταση παραµένει ακριβώς ίδια και µάλιστα σε πολύ χειρότερα επίπεδα, αν σκεφτεί κάποιος το µεγάλο κύµα των εισαγωγών που καταγράφεται το τελευταίο διάστηµα λόγω του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιµώξεων.
Πάντως, το πρώτο νοµοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί να κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας για το 2024 θα αφορά το EKAB. Ο φορέας αναµένεται να ανασχηµατιστεί πλήρως ώστε να µπορούν τα ασθενοφόρα να ανταποκρίνονται άµεσα στα επείγοντα περιστατικά και να φτάνουν στον τόπο του συµβάντος µέσα σε 7 µε 10 λεπτά, όπως έχει δεσµευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα: 10 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2024: Στη Βουλή για ψήφιση άµεσα 20 νοµοσχέδια με µεταρρυθµίσεις
Το νοµοσχέδιο αναµένεται να τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση, µε βάση τις δεσµεύσεις της κυβέρνησης, ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να ψηφιστεί στη Βουλή. Ο τέως υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο νοµοσχέδιο έδωσε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να εµπλακούν στις διακοµιδές των ασθενών, όχι µόνο µε τα ελικόπτερα για τις αεροδιακοµιδές, αλλά και µε ασθενοφόρα.
Το επόµενο νοµοσχέδιο αφορά τον νέο υγειονοµικό χάρτη που θα περιλαµβάνει καταγεγραµµένες όλες τις µονάδες Υγείας που διαθέτει η χώρα, ώστε να µπορεί να χαρτογραφηθεί µετά και το νέο ΕΣΥ για το οποίο έχει δεσµευθεί κυβέρνηση.
Υπουργείο Παιδείας
Συνολικά έξι νοµοσχέδια θα φέρει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προς ψήφιση το πρώτο δίµηνο του 2024. Ο υπουργός θα φέρει τα νοµοσχέδια στη Βουλή µε την ακόλουθη σειρά, ενώ κάποια από αυτά, για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενδεχοµένως να ενσωµατωθούν σε ένα νοµοσχέδιο. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου για την Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και ακολουθούν τα σχέδια νόµου για την ακαδηµαϊκή αναδιάρθρωση του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, για το «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο», για την Ακαδηµία Αθηνών, για την πλήρη διοικητική αυτοδυναµία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (ΕΑΠ) και για την Ευρωπαϊκή Σύµβαση της Λισαβόνας. Το σχέδιο νόµου για την
Αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, νέος υγειονομικός χάρτης
Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται από τις 22 ∆εκεµβρίου σε δηµόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου.
Κρίσιµο νοµοθέτηµα αποτελεί αυτό που θα αντιµετωπίσει την οπαδική βία. Πρόκειται ουσιαστικά για την κωδικοποίηση των µέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν έπειτα από τον θανάσιµο τραυµατισµό του αστυνοµικού Γιώργου Λυγγερίδη. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισµού, Γιάννης Βρούτσης, φέρνει προς διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους το νέο νοµοσχέδιο, όπου θα περιλαµβάνονται µέτρα όπως το ονοµαστικό ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εκδίδεται µέσω της πλατφόρµας gov.gr, καθώς και η εγκατάσταση στα γήπεδα καµερών υψηλής ευκρίνειας, ώστε να εντοπίζονται οι ταραξίες.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.