Κώστας Καραγκούνης στα Παραπολιτικά 90,1: Βαθιά κοινωνικό και όχι μόνο πολιτικό ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών
Ο Κώστας Καραγκούνης σημείωσε πως είναι απέναντι σε νομοθετική ρύθμιση καθώς ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών συμπαρασύρει την τεκνοθεσία
Βαθιά κοινωνικό και όχι μόνο πολιτικό ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.
Είπε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως ένα κράτος - μέλος μπορεί να επιτρέπει την αναγνώριση ετερόφυλων ζευγαριών αρκεί να υπάρχει η νομική προστασία στα ομόφυλα ζευγάρια κάτι που καλύπτεται με το σύμφωνο συμβίωσης.
Σημείωσε πως είναι απέναντι σε νομοθετική ρύθμιση καθώς ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών συμπαρασύρει την τεκνοθεσία.
Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας απάντησε πως είναι μακριά κάτι τέτοιο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα βαθειά κοινωνικό, δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ή μόνο ένα νομικό ζήτημα, είναι όλα μαζί. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους γιατί ο γάμος σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα συμπαρασύρει αναγκαστικά και την τεκνοθεσία.
Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τώρα στις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί έχει πει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει την αναγνώριση μόνο του γάμου μεταξύ ετερόφυλών ζευγαριών, δηλαδή επιτρέπει σε ένα κράτος να έχει μόνο γάμο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών αρκεί όμως να υπάρχει παράλληλα και η νομική προστασία στα ομόφυλα ζευγάρια, και αυτό βεβαίως έχει επιτευχθεί στο ελληνικό δικαϊκό σύστημα με το σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με την κοινοτική νομολογία το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές, κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης με την έννοια ότι πρέπει να αξιωθούν περισσότερο κληρονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα πράγμα το οποίο εμείς δεν το έχουμε ακόμα κάνει, και επίσης, είναι παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι η νομοθεσία ως σκοπός δικαίου είναι να καλύψει κοινωνικές ανάγκες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ποια είναι και η βούληση των πολιτών, φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον ειδικότερα της τεκνοθεσίας.
Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Εγώ έχω πει ότι επειδή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών συμπαρασύρει και την τεκνοθεσία είμαι απέναντι και είμαι εναντίον, δεν είμαι υπέρ μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης. Περιμένω να δω ποια θα είναι η ρύθμιση που θα φέρει τελικά η κυβέρνηση, να δούμε ακριβώς τι θα φέρει και αν μπορεί να ρυθμιστεί το οτιδήποτε μέσα από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που πιστεύω ότι είναι επαρκές δηλαδή του συμφώνου συμβίωσης και από εκεί και πέρα θα τοποθετηθούμε και αναλόγως.
Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του στην περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας
Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Είμαστε πολύ μακριά σε αυτό, νομίζω ότι η δημόσια διαβούλευση θα τα λύσει τα θέματα αυτά.