Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει να πείσει κοινωνία και βουλευτές – Γιατί δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία
Σήμερα, ανήμερα της 8ης επετείου από την εκλογή του στα ηνία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χαρτιά του σχετικά με το σχέδιο νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στην συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση και τον Γιώργο Κουβαρά
«Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή και αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη». Αυτό είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Ιουλίου στο Bloomberg, λίγες ημέρες μετά τη θριαμβευτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, ανοίγοντας τη συζήτηση για την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη δεύτερη τετραετία, με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων να σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο βήμα υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».
Σήμερα, ανήμερα της 8ης επετείου από την εκλογή του στα ηνία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χαρτιά του σχετικά με το σχέδιο νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στην συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση και τον Γιώργο Κουβαρά, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο «λελογισμένο» και «καλά επεξεργασμένο», το οποίο θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνο αναλυτικότερα, ως προς τις παραμέτρους του.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας επίσημα τον διάλογο για το πλαίσιο νομοθέτησης του πολιτικού γάμου ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση από τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας πρόκειται να ρυθμίζει την ισότητα στο γάμο, αποκλείοντας όμως την παρένθετη μητρότητα για την απόκτηση παιδιού. «Ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα, «αλλά νέα παιδιά, καινούργια παιδιά, δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο».
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός σε έντονο ύφος τοποθετήθηκε επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, σχολιάζοντας τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή της παρένθετης μητρότητας: «Η έννοια γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κλειστά, ωστόσο, κράτησε τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός ως προ τον χρόνο που θα έρθει προς διαβούλευση η πολυσυζητημένη παρέμβαση, και αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι εφόσον ο ίδιος τοποθετήθηκε επισήμως και λεπτομερώς για το ζήτημα δεν αναμένεται να καθυστερήσει η παρουσίασή του.
«Από τη στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όχι στην κομματική πειθαρχία σε βουλευτές – Η αποχή επιλογή για τους διαφωνούντες βουλευτές
Ξεκάθαρος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθετήσή του για τους διαφωνούντες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ανακοινώνοντας πως δεν σκοπεύει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους γαλάζιους βουλευτές, αφήνοντας τα μέλη της ΚΟ να ψηφίσουν κατά συνείδηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνοντας παράλληλα πως η «αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία».
Εξάλλου, κατά συνείδηση είχε ψηφίσει η ΚΟ της ΝΔ το 2015 στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, ως αντιπολίτευση βέβαια, όπου τότε η γαλάζια ΚΟ είχε σπάσει στα τρία, καθώς ορισμένοι βουλευτές είχαν επιλέξει την αποχή, κάποιοι υπερψήφισαν και κάποιοι καταψήφισαν.
Ο λόγος γα τον οποίον ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην μπει κομματική πειθαρχία στην ψήφο των μελών της ΚΟ είναι η προάσπιση της ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης, ιδίως μπροστά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση εξαιρετικής βαρύτητας, άλλωστε όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό».
Πάντως, στο ζήτημα της ψήφου των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο επικείμενο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε «όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς».
Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την εν λόγω ρύθμιση δεν θα υπερψηφίσει το σύνολο της γαλάζιας ΚΟ, συνεπώς για να περάσει η νομοθετική ρύθμιση ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως θα χρειαστεί η ψήφος βουλευτών άλλων κομμάτων ούτως ώστε να επικυρωθεί ο νόμος.
«Ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την κατάθεση του νομοσχεδίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός με μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να πείσουν τους βουλευτές για το νομοσχέδιο, και παράλληλα να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό μήνυμα για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Να μην διχαστεί η κοινωνία για το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών
Αντίστοιχη είναι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε επίπεδο κοινωνίας, να μην προκληθεί δηλαδή διχασμός στο ζήτημα της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας πως σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αναγνωρίζοντας, όμως πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μεν ένα σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα αλλά δεν αποτελεί μια εκ των βασικών ανησυχιών των πολιτών, οι οποίοι προβληματίζονται πρωτίστως για την ακρίβεια, για την υγεία, για την ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να φέρει την εν λόγω ρύθμιση, χωρίς να υπολογίζει ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, δείχνοντας ότι πιστεύει βαθιά στη συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία αντιμετωπίζεται ωστόσο με προβληματισμό και άρνηση από μεγάλη μερίδα των πολιτών, όπως καταγράφουν οι έρευνες κοινής γνώμης, με τον ίδιο ωστόσο να προαναγγέλλει πως θα υπάρξει «εκστρατεία» ενημέρωσης για το ζήτημα, έως ότου έλθει προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.
«Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις. Αλλά για ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας σε ευαίσθητα ζητήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αφιερώσουμε αυτό τον χρόνο, να μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα, να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, όπως σας είπα να εξηγήσουμε τι δεν θα κάνουμε και να καταλήξουμε, πιστεύω, τελικά σε έναν κοινό τόπο», τόνισε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.