Χωρίς κομματική πειθαρχία και παρένθετες μητέρες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια – Έμμεση προτροπή Μητσοτάκη στους διαφωνούντες να απέχουν
Τι είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός για F-35, Χάγη, Κασσελάκη και ακρίβεια
Δια της… αποχής των γαλάζιων βουλευτών ο πρωθυπουργός (φαίνεται να) ξεπερνά ουσιαστικά τον σκόπελο όσων αντιδρούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά άνοιξε απολύτως το χαρτιά του σε ένα θέμα που τις προηγούμενες ημέρες είχε διχάσει την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Από τη στιγμή που αφορά ζήτημα συνείδησης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και σχεδόν ευθέως ζήτησε από όσους βουλευτές του κόμματός του διαφωνούν να μην καταψηφίσουν αλλά να απέχουν. Με αυτή την κοινοβουλευτική πρακτική θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει νόμος του κράτους με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και ενδεχομένως με τις ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας στην πραγματικότητα να κατευνάσει τις αντιδράσεις ή και τις ανησυχίες των βουλευτών του, ενός σημαντικού τμήματος της γαλάζιας βάσης αλλά και της Εκκλησίας, ξεκαθάρισε πως στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας. «Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα», ξεκαθάρισε. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων. Ένας άνδρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί παρένθετη μητέρα, δεν θα υπάρχει γονέας 1, γονέας 2. Μία γυναίκα θα μπορεί μόνη της».
Σημείωσε, μάλιστα, πως το όλο σχέδιο της κυβέρνηση δεν αποτελεί κάποια επανάσταση, αλλά εναρμόνιση με ότι ισχύει σε τουλάχιστον 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θέλησε να αποσυνδέσει το εν λόγω νομοσχέδιο και τον χρόνο που θα το φέρει από τις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως δεν κάνει πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά σύμφωνα με τις αρχές του. Για αυτό και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφήνοντας, ωστόσο να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει όταν ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος στην κοινωνία, με στόχο να γίνει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με το θέμα προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες.
Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει να πείσει κοινωνία και βουλευτές – Γιατί δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού έβγαλε ειδήσεις και σε σχέση με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με ευρωπαϊκούς ρόλους που θα μπορούσε να διεκδικήσει το προσεχές διάστημα. Ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο αποτελεί μέγιστη τιμή να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, λέγοντας πως για δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκαλοπάτι από αυτό. «Δεν φιλοδοξώ να εκπροσωπώ την Ευρώπη στη χώρα μας αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε με νόημα.
Εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος σε σχέση με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο. Στάθηκε ιδιαιτέρως στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας, όμως, πως «δεν είμαστε κοντά να πάμε στην Χάγη». Έκανε λόγο για εξομάλυνση των σχέσεων, με τις διαφορές μεταξύ των δυο κρατών να σχετίζονται αποκλειστικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ζητήματα που, όπως είπε, μόνο εύκολα δεν είναι για να επιλυθούν. Με αρκετή δόση χιούμορ και με μάλλον ειρωνικό χαμόγελο αντιμετώπισε ο κ. Μητσοτάκης το ερώτημα αν πρότεινε το 2019 στον κ. Κασσελάκη να γίνει υπουργός του λέγοντας «θα αστειεύεστε». Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, δεσμεύτηκε πως δεν θα έχει πρόσωπα από το χώρο του life style, αλλά προσωπικότητες που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Δεν είμαστε μπανανία
Με αφορμή την σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης (10/01) για την ακρίβεια και τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «είναι αδικαιολόγητο παντελώς , για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές. Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: “είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι”. Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα». Και πρόσθεσε: «Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».