ΚΥΣΕΑ: Γιατί επελέγη αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης - Διδάκτωρ με γνώσεις κυβερνοπολέμου και χαοτικής κρυπτογραφίας
Στόχος του νέου αΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας
Είναι γεγονός πως η φετινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένονταν με μεγάλη ανυπομονησία. Υπήρξε βέβαια έντονη φημολογία πως κοινή πεποίθηση ήταν η επιθυμία να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις αντιλήψεις και το πνεύμα των καιρών. Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έδειξαν ακριβώς αυτό. «Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια. Την εθνική στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
Έτσι ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, σημερινός διοικητής Ειδικού Πολέμου, πλέον ως νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν επίσης η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του αντιναύαρχου Δημήτριου-Eλευθέριου Κατάρα και η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή. Στόχος της αλλαγής που ξεκινά είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας. Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική.
«Υπερπολύτιμη» χαρακτήρισε με δήλωσή του ευθύς μετά το πέρας της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσφορά και παρουσία του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κατά την τετραετία που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Πλέκοντας το εγκώμιο του στρατηγού δήλωσε ότι «επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Ενίσχυσε τον ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας». Και συμπλήρωσε: «Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα α κόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησες πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα».
Είναι κοινό μυστικό ότι ο νέος Αρχηγός, Δημήτρης Χούπης, είναι ένας μορφωμένος αξιωματικός, με αντίληψη διακλαδικότητας, ο οποίος στην πορεία του στον Στρατό Ξηράς μεταπήδησε στις Ειδικές Δυνάμεις από το Όπλο των Διαβιβάσεων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα Στρατηγική και Διπλωματία και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου Διά Βίου Μάθησης στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλεια (χαοτική κρυπτογραφία-fractals), στρατηγική κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Ομιλεί άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά (μια θυγατέρα, κλινική διαιτολόγο, και δύο γιους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων). Ο αντιστράτηγος γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε αρχηγός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ως ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016, τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Διευθύνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως, 2017-2018), υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι την προαγωγή του σε υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και το 2021 ως διευθυντής Ε΄ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών-Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ. Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις καθώς και με τις π τέρυγες αλεξιπτωτιστών πέντε χωρών του ΝΑΤΟ.
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος ο εκσυγχρονισμός
Έτσι ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, σημερινός διοικητής Ειδικού Πολέμου, πλέον ως νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν επίσης η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του αντιναύαρχου Δημήτριου-Eλευθέριου Κατάρα και η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή. Στόχος της αλλαγής που ξεκινά είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας. Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική.
Μητσοτάκης για Φλώρο: Υπερπολύτιμη προσφορά
«Υπερπολύτιμη» χαρακτήρισε με δήλωσή του ευθύς μετά το πέρας της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσφορά και παρουσία του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κατά την τετραετία που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Πλέκοντας το εγκώμιο του στρατηγού δήλωσε ότι «επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Ενίσχυσε τον ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας». Και συμπλήρωσε: «Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα α κόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησες πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα».
Δημήτρης Χούπης: Διδάκτωρ με γαλόνια για κρίσεις και κυβερνοπόλεμο
Είναι κοινό μυστικό ότι ο νέος Αρχηγός, Δημήτρης Χούπης, είναι ένας μορφωμένος αξιωματικός, με αντίληψη διακλαδικότητας, ο οποίος στην πορεία του στον Στρατό Ξηράς μεταπήδησε στις Ειδικές Δυνάμεις από το Όπλο των Διαβιβάσεων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα Στρατηγική και Διπλωματία και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου Διά Βίου Μάθησης στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλεια (χαοτική κρυπτογραφία-fractals), στρατηγική κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.Ομιλεί άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά (μια θυγατέρα, κλινική διαιτολόγο, και δύο γιους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων). Ο αντιστράτηγος γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε αρχηγός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ως ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016, τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Διευθύνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως, 2017-2018), υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι την προαγωγή του σε υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και το 2021 ως διευθυντής Ε΄ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών-Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ. Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις καθώς και με τις π τέρυγες αλεξιπτωτιστών πέντε χωρών του ΝΑΤΟ.