Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι κλειστές συσκέψεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου και οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν επιφυλάξεις
Το Μέγαρο Μαξίµου "δουλεύει" εδώ και εβδοµάδες µε πολλή προσοχή, µεθοδικότητα και λεπτοµέρεια το project "γάµος των οµόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία"
Σε ένα de facto crash test της συνοχής της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας εξελίσσεται, όπως αναµενόταν εξάλλου, η διαδικασία της ψηφοφορίας για το νοµοσχέδιο σχετικά µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και το δικαίωµά τους στην τεκνοθεσία.
Συνθήκη, είναι η αλήθεια, άγνωστη εν πολλοίς στα χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το Μέγαρο Μαξίµου δεν βρέθηκε ποτέ στην άβολη θέση να επιστρατεύσει επιχειρηµατολογία προκειµένου να πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη σκοπιµότητα υπερψήφισης ενός νοµοσχεδίου. Οι µέσω των σχετικών διαρροών των τελευταίων ηµερών προαναγγελθείσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδος στη δηµόσια τηλεόραση και κυρίως το νηφάλιο των διατυπώσεων, τόσο για την ουσία του νοµοσχεδίου όσο και για την πολιτική διαχείριση ενός µεγάλου µέρους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, που εµφανίζεται από επιφυλακτική έως και αρνητική, εκτιµάται ότι κατευνάζουν έως ένα βαθµό τις έντονες ανησυχίες των δυσφορούντων βουλευτών, δεν εξαφανίζουν, όµως, ως διά µαγείας όλες τις διαφωνίες που αποτυπώνονται για την ουσία της ρύθµισης.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σηµειωθεί ότι, µετά την παρέµβαση του πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.∆. επιδεικνύουν διαλλακτικότητα και ρίχνουν τους τόνους στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους για το νοµοσχέδιο. Η «Απογευµατινή» της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει πως το Μέγαρο Μαξίµου «δουλεύει» εδώ και εβδοµάδες µε πολλή προσοχή, µεθοδικότητα και λεπτοµέρεια το project «γάµος των οµόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία», γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως πρόκειται για ένα ζήτηµα που είναι αναντίρρητο πως χρήζει ρύθµισης σε επίπεδο εγχώριου Οικογενειακού ∆ικαίου, αλλά την ίδια στιγµή διχάζει βαθιά το εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας, τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού όσο και σε επίπεδο κοµµατικής βάσης.
Είναι σαφές ότι και στο φόντο της προ ηµερών τηλεοπτικής εµφάνισης του Κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστηµα να αποδραµατοποιήσουν το εν λόγω νοµοθέτηµα, εστιάζοντας, παράλληλα, στο να καταδείξουν ενώπιον των δυσφορούντων «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και του συντηρητικού ακροατηρίου, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει µια εκκρεµότητα, που αφορά το ευαίσθητο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωµάτων και δη αυτό των παιδιών µε τρόπο, πάντως, που δεν καθιστά τη χώρα εργαστήριο... τραβηγµένων και εν πολλοίς αµφιλεγόµενων θεωριών, που ερεθίζουν τα αντανακλαστικά ενός µεγάλου µέρους της εγχώριας κοινής γνώµης
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Άµβλυνση διαφωνιών
Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι το προσεχές διάστηµα µπορούν να «χτίσουν» στον θετικό αντίκτυπο της πρωθυπουργικής συνέντευξης και να αµβλύνουν τις διαφωνίες έως και να µεταπείσουν ορισµένους από τους διαφωνούντες βουλευτές. Ούτως ή άλλως, ακόµη και πριν από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, είχε, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, βολιδοσκοπήσει µέλη του κυβερνητικού σχήµατος που προβληµατίζονται έντονα από την ουσία τού υπό κατάθεση νοµοσχεδίου.
Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει να πείσει κοινωνία και βουλευτές – Γιατί δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία
Το βράδυ της προηγούµενης Τετάρτης, µόλις λίγα λεπτά µετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και πριν από την πραγµατοποίηση ακόµη µίας κλειστής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου ετέθησαν οι κατευθυντήριες γραµµές τής από εδώ και πέρα πολιτικής διαχείρισης από πλευράς Μεγάρου Μαξίµου, ο κ. Μπρατάκος επικοινώνησε εκ νέου µε υφυπουργούς, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από τους οποίους ζήτησε να δώσουν έµφαση στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους στη θετική εντύπωση που άφησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Να σηµειωθεί ότι ο Κ. Κυρανάκης την Πέµπτη δήλωσε υπέρ του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, αλλά κατά της τεκνοθεσίας, συµπληρώνοντας πως καλύφθηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Ο δρόµος που έδειξε ο Μητσοτάκης
Οπως αναµενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέκρινε την ψήφο κατά συνείδηση για τους «γαλάζιους» βουλευτές, δείχνοντας πάντως τον δρόµο της αποχής. «Είναι µια έντιµη στάση, που δεν δηµιουργεί πρόβληµα στην κυβερνητική πλειοψηφία», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Στενοί του συνεργάτες τονίζουν σχετικώς ότι η διέξοδος της αποχής λειτουργεί εκ των πραγµάτων ως ελαφρυντικό για έναν βουλευτή που δεν στηρίζει ένα κυβερνητικό νοµοθέτηµα, ενώ κατεβάζει τον πήχυ της πλειοψηφίας, αποµακρύνοντας τον κίνδυνο µη έγκρισης ενός νοµοσχεδίου.
Μολονότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ευθέως να χρησιµοποιήσει στην ίδια πρόταση τον όρο «κοµµατική πειθαρχία» µαζί µε τη λέξη «υπουργός», είναι σαφές ότι τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, που εγκρίνουν και υπογράφουν τα νοµοσχέδια, έχουν εκ της ιδιότητάς τους «αυξηµένη θεσµική υποχρέωση», κατά την ακριβή διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. Ως εκ τούτου, δεν νοείται καταψήφιση ενός νοµοσχεδίου χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τις προφανείς συνέπειες. Προσώρας, µόνον ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί µε την κυοφορούµενη νοµοθετική πρωτοβουλία, µε το φάσµα της παραίτησης από τον υπουργικό θώκο να είναι πλέον ορατό. ∆ιαφορετικά φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να είναι τα δεδοµένα για υφυπουργούς που εµφανίζονται έντονα προβληµατισµένοι, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε σε αυτή τη φάση να µην τους εντάξει στην οµάδα των υπουργών στους οποίους, έστω και εµµέσως, έβαλε κοµµατική πειθαρχία, ούτε όµως και να τους προσφέρει τη διέξοδο της αποχής.
Επιφυλάξεις
Ανάµεσα στους υφυπουργούς που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την κυοφορούµενη νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Κεφάλα, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Κελέτσης, που δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω νοµοσχέδιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίµου είναι σαφές ότι εστιάζει στην εκστρατεία πειθούς των διαφωνούντων, ρόλο που µαζί µε τον Γιάννη Μπρατάκο επωµίζονται κατά περίπτωση τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, όσο και η γραµµατέας της Ν.∆., Μαρία Συρεγγέλα. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, στόχος του Μαξίµου είναι το εν λόγω νοµοσχέδιο να έχει περάσει από το υπουργικό σ υµβούλιο του Φεβρουαρίου.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»