Λιβάνιος: Πιο απλή αναλογική από το σύστημα που εισάγουμε με το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει
Τι είπε στη Βολή ο Θοδωρής Λιβάνιος για την επιστολή ψήφο
Στις αιτιάσεις των κομμάτων για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. «'Ακουσα κριτική ότι γίνεται λεόντειος μοιρασιά στις έδρες, υπέρ του πρώτου κόμματος, άκουσα και την κ. Πούλου και τον κ. Τζανακόπουλο, να στρέφονται εναντίον αυτού του μέτρου. Και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι στρέφονται κατά του ίδιου τους του εαυτού. Γιατί είναι ακριβώς ο τρόπος που γίνεται η κατανομή των εδρών, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016. Αυτό ακριβώς γίνεται», είπε ο Θ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Αυτό που γίνεται είναι απλή αναλογική, σε όποιον παίρνει πάνω από 3%».
Αυτό, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, γίνεται γιατί «υπάρχει περίπτωση, κόμμα με λιγότερες ψήφους να βγάλει περισσότερες έδρες από ένα άλλο κόμμα που έχει πάρει λιγότερο ποσοστό».
Λιβάνιος για απλή αναλογική
«Να το ξεκαθαρίσουμε: πιο απλή αναλογική από αυτό το σύστημα, για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει. Και διορθώνει μια στρέβλωση που είχε γίνει το 1994, γιατί μπήκε το 3% και υπολόγισε το εκλογικό μέτρο στο 100% των ψηφοδελτίων και όχι σε αυτούς που δικαιούνται κατανομή εδρών. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, τα οποία μπορούσαν να μεταφερθούν σε τρίτη και τέταρτη κατανομή. Φανταστείτε το πρώτο κόμμα, με 32% να πάρει έξι έδρες και το δεύτερο κόμμα με 28% να πάρει επτά έδρες», είπε ο κ. Λιβάνιος και εξήγησε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι ο τρόπος κατανομής των εδρών επικρατείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε όσους λένε ότι θα έπρεπε στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου να μπούνε κριτήρια ευαλωτότητας, είπε ότι τέτοιες προβλέψεις θα δημιουργούσαν έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας που θα ταλαιπωρούσε τους εκλογείς.