ΝΔ: Φροντιστήριο στους βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια - Οι επιφυλάξεις, οι απορίες, τα καρφιά και οι στιγμές μικροεντάσεων (Εικόνες)
Την πόρτα των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το πρώτο γκρουπ των βουλευτών για να ενημερωθεί για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι ενδεικτικό ότι η ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς διήρκεσε 2,5 ώρες.
«Τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις. Νομίζω όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.
Για «φανταστική πρωτοβουλία» μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες, οι οποίες διαφωνίες πήραν απάντηση» σημείωσε.
Με ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ξεκίνησε η ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον Άκη Σκέρτσο
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απευθυνόμενος στους βουλευτές υπενθύμισε σύμφωνα με πληροφορίες τη ρήση του Κωσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά» και πρόσθεσε: «εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».
Αυτό αποτέλεσε μια έμμεση απάντηση και στον Νικήτα Κακλαμάνη που είχε δηλώσει ότι δεν θα έρθει γιατί το βρίσκει προσβλητικό αυτός που είναι στην παράταξη από το 1964 να ενημερώνεται από ένα στέλεχος που ήρθε πρόσφατα.
Αμέσως μετά την αρχική τοποθέτηση - ενημέρωση του Ακη Σκέρτσου τον λόγο πήρε ο βουλευτής Κωστας Γκιουλέκας λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν εφόσον δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία» για να του απαντήσει ο Γιάννης Μπρατάκος πως «είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές». «Δεν κάνουμε μασάζ κάνουμε κουβέντα για να βρούμε έναν κοινό τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτή Πειραιά Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος διερωτήθηκε για το αν θα πρέπει να ρωτούν τα παιδιά αν θέλουν να μεγαλώσουν σε τέτοιες οικογένειες. «Εγώ είμαι από τη Μάνη και τον Πειραιά και θα είναι δύσκολο για τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές» συμπλήρωσε ο Νίκος Βλαχάκος.
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η Ειρήνη Αγαπηδακη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία σημείωσε πως σε περιπτώσεις υιοθεσίας το παιδί ερωτάται μετά τα 12 έτη.
Ο Παύλος Μαρινάκης από την πλευρά του τόνισε πως «γνώμονάς μας πρέπει να είναι η προστασία των παιδιών», ενώ ανέφερε πως «ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά από την καταψήφιση, σαφώς προτιμότερη είναι η αποχή».
Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την είσοδό του, τόνισε χαρακτηριστικά πως «γιατί το έχετε δραματικοποιήσει τόσο; Μια ανθρώπινη συζήτηση θα κάνουμε. Ο Μητσοτάκης είναι αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη Βουλής και κοινωνίας. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για την ενότητα».
Αιχμές από Δαβάκη
Αιχμές κατά το νομοσχεδίου άφησε ο Θανάσης Δαβάκης λέγοντας πως η ενημέρωση είναι παρωχημένη. «Βέβαια ενημερώθηκαμε αναλυτικά από το tiktok του κ. Πατέλη» φέρεται να είπε ο Θανάσης Δαβάκης.
Οργισμένη απάντηση Γεωργιάδη σε Καραγκούνη - Σε ρόλο ''πυροσβέστη'' ο Κυρανάκης
Πρέπει να συνυπολογίσουμε τις «μεγάλες αντιδράσεις απο ένα κομμάτι της κοινωνίας» σημείωσε ο Κώστας Καραγκούνης ο οποιος πρότεινε πως «ίσως θα ήταν καλύτερα να το λύσουμε με μια τροποποίηση του συμφωνού συμβίωσης».
Η απάντηση ήρθε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος από τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Μόνο αν δούμε τον χάρτη η απάντηση είναι απλή. Ανήκουμε στη Δύση. Θέλουμε να είμαστε με τα προηγμένα κράτη» σχολίασε ο υπουργός Υγειας προκαλώντας αναστάτωση στην αίθουσα της Πειραιώς με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη συνιστώντας ηρεμία στον Αδωνι Γεωργιάδη «ως ένας οξύθυμος προς έναν οξύθυμο» με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει πως είναι πολύ ήρεμος. «Σαν να έχω πάρει βαλεριάνα» είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα ένταση μεταξύ Γεωργιάδη - Κατσανιώτη και ο ενωτικός Σπανάκης
Οι στιγμές ένταση συνεχίστηκαν μεταξύ του Αδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποιος υποστήριξε πως «υπήρξε λάθος στο νομοσχεδιο για σύμφωνο συμβίωσης και μπορει ένας μόνος του να υιοθετήσει παιδί και να μην ελέγχεται ο σύντροφος του».
«Ήταν λάθος και τώρα σου λέω ότι θα ειναι για το καλό του παιδιού και τώρα με το γάμο θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» του απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Ανδρέα Κατσανιώτη να διερωτάται αν θα συνεχίσει να μπορεί να υιοθετήσει και ένας μόνος, με τον υπουργό Υγείας να του απαντά θετικά.
Από την μεριά του ο Κώστας Κατσαφάδος υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι προβληματική και θα δημιουργήσει πολλά ζητήματα.
Θέλοντας να βάλει τα πράγματα σε τάξη ο Αδωνις Γεωργιαδης υποστήριξε πως όποιος δεν θέλει να διαταράξει την πολιτικη σταθερότητα πρέπει να ψηφίσει υπέρ. «Εδώ δεν είμαστε παρέα που πίνουμε τσάι, είμαστε κόμμα» φέρεται να είπε στο μασάζ των βουλευτών, επισημαίνοντας πως «οποιος δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο δεν ψηφίζει Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός βέβαια δεν βάζει κομματική πειθαρχία. Ο καθένας κάνει ο,τι θέλει» είπε.
Ενωτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Βασίλης Σπανάκης λέγοντας πως όλοι πρέπει να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Ποιοι έδωσαν το παρών στο φροντιστήριο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το «παρών» στα γραφεία της Πειραιώς, έδωσαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και από το Μέγαρο Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος και Κύρα Κάπη.
Παρόντες αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., ακόμα και υπουργοί όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και η Σοφία Βούλτεψη. Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας απου προσήλθαν στα γραφεία της ΝΔ άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Παράδειγμα, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, ο Νεοκλής Κρητικός της Λακωνίας και η Σέβη Βολουδάκη των Χανίων. Πάντως πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους.