Άκης Σκέρτσος: "Σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση" – Πάνω από 2 ώρες η ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια
Η ενημέρωση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ενώ για το θέμα μίλησαν και ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πάνω από δυο ώρες κράτησε η ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (15/1) στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.
Η ενημέρωση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ενώ για το θέμα μίλησαν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παρών έδωσαν πάνω από 60 βουλευτές της ΝΔ και εκφράστηκαν απόψεις υπέρ του νομοσχεδίου αλλά και έντονοι προβληματισμοί για την εν λόγω ρύθμιση.
Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απευθυνόμενος στους βουλευτές υπενθύμισε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά» και παράλληλα πρόσθεσε: «εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».
Τι είπαν Γεωργιάδης και Μαρινάκης στην ενημέρωση για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης, που λαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και την κοινωνίας. Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και πρόσθεσε με νόημα πως δεν γίνεται αυτοί που απείχαν ή καταψήφισαν το 2015, να βγαίνουν και να λένε σήμερα πως τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε από την πλευρά του πως γνώμονας για την ψήφο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών, πολλά από αυτά μένουν υπό άλλες συνθήκες σε ιδρύματα.
Διαβάστε ακόμα: ΝΔ: Φροντιστήριο στους βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια - Οι επιφυλάξεις, οι απορίες, τα καρφιά και οι στιγμές μικροεντάσεων (Εικόνες)
Με το… σταγονόμετρο οι δηλώσεις των βουλευτών
Πάντως περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους κατά την είσοδό τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.
«Θα τα πούμε» δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά, ενώ ο Τάσος Δημοσχάκης τόνισε πως ήρθε να ακούσει και πως έχει επιφυλάξεις, που πάντως μπορούν να καμφθούν.
Ο Γιώργος Γεωργαντά ευχήθηκε μόνο καλή χρονιά και απέφυγε ναι ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ οι Απόστολος Βεσυρόπουλος και Στέλιος Πέτρας τόνισε πως δεν έχουν πάρει αποφάσεις.
Η αποχή, οι επιφυλάξεις και οι διαβεβαιώσεις που έπεισαν
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά από την καταψήφιση, σαφώς προτιμότερη είναι η αποχή».
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως επεδίωξε την ενημέρωση των βουλευτών κάτι που αποτελεί πάγια πρακτική για όλα τα νομοσχέδια.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος μεταπείστηκε και θα υπερψηφίσει καθώς όπως ανέφερε «παρά τις επιφυλάξεις μου μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί ο πυρήνας οικογένειας, αλλά είναι μια κοινωνική διευθέτηση θα υπερψήφισω».
Αμέσως μετά την αρχική τοποθέτηση - ενημέρωση του Ακη Σκέρτσου τον λόγο πήρε ο βουλευτής Κωστας Γκιουλέκας λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν εφόσον δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία» για να του απαντήσει ο Γιάννης Μπρατάκος πως «είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές». «Δεν κάνουμε μασάζ κάνουμε κουβέντα για να βρούμε έναν κοινό τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτή Πειραιά Νίκος Βλαχάκος ο οποίος διερωτήθηκε για το αν θα πρέπει να ρωτούν τα παιδιά αν θέλουν να μεγαλώσουν σε τέτοιες οικογένειες. «Εγώ είμαι από τη Μάνη και τον Πειραιά και θα είναι δύσκολα για τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές» συμπλήρωσε ο Νίκος Βλαχάκος.
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία σημείωσε πως σε περιπτώσεις υιοθεσίας το παιδί ερωτάται μετά τα 12 έτη.
Πρέπει να συνυπολογίσουμε τις «μεγάλες αντιδράσεις απο ένα κομμάτι της κοινωνίας» σημείωσε ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποιος πρότεινε πως «ίσως θα ήταν καλύτερα να το λύσουμε με μια τροποποίηση του συμφωνού συμβίωσης».
Η απάντηση ήρθε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος από τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Μόνο αν δούμε τον χάρτη η απάντηση είναι απλή. Ανήκουμε στη Δύση. Θελουμε να είμαστε με τα προηγμένα κράτη» σχολίασε ο υπουργός υγειας προκαλώντας μια αναστάτωση στην αίθουσα της Πειραιώς με τον Κωνσταντίνο Κυρανακη να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη συνιστώντας ηρεμία στον Αδωνι Γεωργιάδη «ως ένας οξύθυμος προς έναν οξύθυμο» με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει πως είναι πολύ ήρεμος. «Σαν να έχω πάρει βαλεριάνα» είπε χαρακτηριστικά.
Οι στιγμές ένταση συνεχίστηκαν μεταξύ του Αδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποιος υποστήριξε πως «υπήρξε λάθος στο νομοσχεδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και μπορει ένας μόνος του να υιοθετήσει παιδί και να μην ελέγχεται ο σύντροφος του».
«Ήταν λάθος και τώρα σου λέω ότι θα είναι για το καλό του παιδιού και τώρα με το γάμο θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» του απάντησε ο Αδωνις Γεωργιαδης με τον Ανδρέα Κατσανιώτη να διερωτάται αν θα συνεχίσει να μπορεί να υιοθετήσει και ένας μόνος», με τον υπουργό Υγειας να του απαντά θετικά.
Από την μεριά του ο Κώστας Κατσαφάδος υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι προβληματική και θα δημιουργήσει πολλά ζητήματα.
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Το παρών στα γραφεία της Πειραιώς, έδωσαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και από το Μέγαρο Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος και Κύρα Κάπη.
Παρόντες αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., ακόμα και υπουργοί όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και η Σοφία Βούλτεψη. Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας που προσήλθαν στα γραφεία της ΝΔ άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Παράδειγμα, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, ο Νεοκλής Κρητικός της Λακωνίας και η Σέβη Βολουδάκη των Χανίων. Πάντως πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους.