Ομόφυλα ζευγάρια: Το παρασκήνιο της πρώτης ημέρας του "φροντιστηρίου" στους βουλευτές της ΝΔ - Οι εντάσεις και αυτοί που εξέφρασαν αντιρρήσεις
Η απουσία του Νικήτα Κακλαμάνη και οι τόνοι που ανέβηκαν ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και Μέγαρο Μαξίμου - Όλο το παρασκήνιο
Με μια μαραθώνια ενημέρωση, που υπερέβη χθες τις δυόμιση ώρες συζήτησης, ξεκίνησαν στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς τα «φροντιστήρια» στους γαλάζιους βουλευτές, που θα ολοκληρωθούν σήμερα, Τρίτη με το δεύτερο γκρουπ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο της επιχείρησης πειθούς της κυβέρνησης, με στόχο να άρει τους προβληματισμούς των διαφωνούντων βουλευτών, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου τέθηκαν οι παράμετροι για την κυοφορούμενη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια, την σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος – εισηγητής του νομοσχεδίου-, προκειμένου να φωτίσει τις πτυχές της ρύθμισης και να προβάλλει τα κυβερνητικά επιχειρήματα, επισημαίνοντας πως το σχέδιο νόμου δεν έχει πρόθεση να διχάσει την κοινωνία, αντίθετα στοχεύει στην αποκατάσταση αδικιών και κοινωνικών ανισοτήτων, με στόχο την νομική κατοχύρωση μιας πραγματικότητας που καταγράφεται στη χώρα και σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των παιδιών.
Στην έναρξη της τοποθέτησής του μάλιστα ο κ. Σκέρτσος αναγνώρισε τον δύσκολο ρόλο που έχουν επιφορτιστεί οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, χρησιμοποιώντας την εμβληματική αποστροφή του ιδρυτή της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ, που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.
Πέραν του κ. Σκέρτσου την ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών ανέλαβαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης,ως αντιπρόεδροι της ΝΔ, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Παρών στη συζήτηση και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος έχει επωμιστεί το «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ, με στόχο την μεταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων από τους βουλευτές που διατυπώνουν αντιρρήσεις, ως προς την ψήφιση του νομοσχέδιου.
Στη χθεσινή ενημέρωση συμμετείχαν οι βουλευτές των οποίων τα ονόματα ξεκινούσαν από το Α έως το Κ, ενώ μεταξύ εκείνων που εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το νομοσχέδιο ήταν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως προς το θέμα της τεκνοθεσίας, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.
Ειδικότερα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κ.Καραγκούνης με ήπιο λόγο τοποθετήθηκε επί σχεδόν 20 λεπτά για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο νομικό κομμάτι του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην απόκτηση παιδιού, με πολλούς από τους συναδέλφους του να τονίζουν ότι ήταν ιδιαίτερα «διαβασμένος».
Ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης από την πλευρά του μίλησε για λάθος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης καθώς μπορεί ένας μόνος του να υιοθετήσει παιδί και να μην ελέγχεται ο σύντροφος του, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά πως πλέον με τον γάμο «για το καλό του παιδιού θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» , ενώ την άποψη ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα εξέφρασε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έθεσε έντονα ερωτήματα στο κομμάτι της τεκνοθεσίας, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Ο Στέλιος Πέτσας, από την πλευρά του έθεσε τα ερωτήματά του, σημειώνοντας επιπλέον ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Προβληματισμένος για το νομοσχέδιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως και ο Νίκος Βλαχάκος ο οποίος μίλησε για τα παιδιά που θα μεγαλώσουν στις συγκεκριμένες οικογένειες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «εγώ είμαι από τη Μάνη και τον Πειραιά και θα είναι δύσκολα για τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές». Προβληματισμένος για το σχέδιο νόμου ο Θ. Καράογλου, ενώ η Άννα Καραμανλή δεν παρενέβη στη συζήτηση και αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της.
Εκτός από τους Άκη Σκέρτσο, Παύλο Μαρινάκη, Μαρία Συρεγγέλα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο επιχειρώντας να απαντήσουν στις απορίες των βουλευτών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πιο έντονο ύφος είπε ότι «όποιος δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο δεν ψηφίζει Μητσοτακη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε πως η ΝΔ είναι συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να υπερψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τη ρύθμιση.
Στις επιφυλάξεις των συναδέλφων τους επιχείρησαν να απαντήσουν οι τασσόμενοι θετικά με το νομοσχέδιο Ειρήνη Αγαπηδάκη, Σοφία Βούλτεψη, Βασίλης Σπανάκης και η Σέβη Βολουδάκη με θετικό λόγο για την προωθούμενη μεταρρύθμιση.
Απών από την ενημέρωση ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθεται να παρευρεθεί στις «ενημερώσεις» της κυβέρνησης προς τους βουλευτές σε σχέση με το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι δεν διαφωνεί με τη ρύθμιση.«Το θεωρώ προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθ' όλα άξιος που τον γνώρισα στη Νέα Δημοκρατία το 2019. Εγώ ζητώ σύγκληση Κ.Ο. από το πρωί μέχρι το βράδυ με την παρουσία του πρωθυπουργού για να κάνουμε τη συζήτηση γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Mega ο κ.Κακλαμάνης.
Nωρίτερα πάντως τη Δευτέρα σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνοντας: «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά» είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για την αναγνώριση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.
«Η αποχή είναι κοινοβουλευτική στάση. Ο κ. Σαμαράς το ξέρει. Έτσι ψήφισε για το σύμφωνο συμβίωσης. Από εκεί και πέρα θέλουμε το νομοσχέδιο αυτό που εισηγούμαστε να υπερψηφιστεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, όπου ερωτηθείς εάν η επιλογή της αποχής αποτελεί διέξοδο είπε με νόημα: «Εγω ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υπενθύμισε την στάση που τήρησε ο κ. Σαμαράς στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 απάντησαν σε υψηλούς τόνους κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού καλώντας τον κ.Μαρινάκη να απαντήσει αν πιστεύει η κυβέρνηση πιστεύει ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα. «Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την αποχή. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το ‘’ζήτημα συνείδησης’’ που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!», αναφέρει η σχετική διαρροή, με κύκλους του κυβερνητικού εκπροσώπου να κλείνουν στη συνέχεια τη συζήτηση.
Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου τέθηκαν οι παράμετροι για την κυοφορούμενη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια, την σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος – εισηγητής του νομοσχεδίου-, προκειμένου να φωτίσει τις πτυχές της ρύθμισης και να προβάλλει τα κυβερνητικά επιχειρήματα, επισημαίνοντας πως το σχέδιο νόμου δεν έχει πρόθεση να διχάσει την κοινωνία, αντίθετα στοχεύει στην αποκατάσταση αδικιών και κοινωνικών ανισοτήτων, με στόχο την νομική κατοχύρωση μιας πραγματικότητας που καταγράφεται στη χώρα και σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των παιδιών.
Διεξοδική συζήτηση από τον Άκη Σκέρτσο
Στην έναρξη της τοποθέτησής του μάλιστα ο κ. Σκέρτσος αναγνώρισε τον δύσκολο ρόλο που έχουν επιφορτιστεί οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, χρησιμοποιώντας την εμβληματική αποστροφή του ιδρυτή της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ, που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.Πέραν του κ. Σκέρτσου την ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών ανέλαβαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης,ως αντιπρόεδροι της ΝΔ, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Παρών στη συζήτηση και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος έχει επωμιστεί το «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ, με στόχο την μεταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων από τους βουλευτές που διατυπώνουν αντιρρήσεις, ως προς την ψήφιση του νομοσχέδιου.
Νέα Δημοκρατία: Ποιοι βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις
Στη χθεσινή ενημέρωση συμμετείχαν οι βουλευτές των οποίων τα ονόματα ξεκινούσαν από το Α έως το Κ, ενώ μεταξύ εκείνων που εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το νομοσχέδιο ήταν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως προς το θέμα της τεκνοθεσίας, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.
Ειδικότερα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κ.Καραγκούνης με ήπιο λόγο τοποθετήθηκε επί σχεδόν 20 λεπτά για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο νομικό κομμάτι του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην απόκτηση παιδιού, με πολλούς από τους συναδέλφους του να τονίζουν ότι ήταν ιδιαίτερα «διαβασμένος».
Ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης από την πλευρά του μίλησε για λάθος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης καθώς μπορεί ένας μόνος του να υιοθετήσει παιδί και να μην ελέγχεται ο σύντροφος του, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά πως πλέον με τον γάμο «για το καλό του παιδιού θα ελέγχονται και οι δυο γονείς» , ενώ την άποψη ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα εξέφρασε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έθεσε έντονα ερωτήματα στο κομμάτι της τεκνοθεσίας, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Ο Στέλιος Πέτσας, από την πλευρά του έθεσε τα ερωτήματά του, σημειώνοντας επιπλέον ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Προβληματισμένος για το νομοσχέδιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως και ο Νίκος Βλαχάκος ο οποίος μίλησε για τα παιδιά που θα μεγαλώσουν στις συγκεκριμένες οικογένειες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «εγώ είμαι από τη Μάνη και τον Πειραιά και θα είναι δύσκολα για τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές». Προβληματισμένος για το σχέδιο νόμου ο Θ. Καράογλου, ενώ η Άννα Καραμανλή δεν παρενέβη στη συζήτηση και αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή της.
Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου
Εκτός από τους Άκη Σκέρτσο, Παύλο Μαρινάκη, Μαρία Συρεγγέλα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο επιχειρώντας να απαντήσουν στις απορίες των βουλευτών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πιο έντονο ύφος είπε ότι «όποιος δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο δεν ψηφίζει Μητσοτακη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε πως η ΝΔ είναι συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να υπερψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τη ρύθμιση.Στις επιφυλάξεις των συναδέλφων τους επιχείρησαν να απαντήσουν οι τασσόμενοι θετικά με το νομοσχέδιο Ειρήνη Αγαπηδάκη, Σοφία Βούλτεψη, Βασίλης Σπανάκης και η Σέβη Βολουδάκη με θετικό λόγο για την προωθούμενη μεταρρύθμιση.
Απουσία Νικήτα Κακλαμάνη
Απών από την ενημέρωση ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθεται να παρευρεθεί στις «ενημερώσεις» της κυβέρνησης προς τους βουλευτές σε σχέση με το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι δεν διαφωνεί με τη ρύθμιση.«Το θεωρώ προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθ' όλα άξιος που τον γνώρισα στη Νέα Δημοκρατία το 2019. Εγώ ζητώ σύγκληση Κ.Ο. από το πρωί μέχρι το βράδυ με την παρουσία του πρωθυπουργού για να κάνουμε τη συζήτηση γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Mega ο κ.Κακλαμάνης.Nωρίτερα πάντως τη Δευτέρα σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνοντας: «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά» είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και Μέγαρο Μαξίμου
Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για την αναγνώριση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.«Η αποχή είναι κοινοβουλευτική στάση. Ο κ. Σαμαράς το ξέρει. Έτσι ψήφισε για το σύμφωνο συμβίωσης. Από εκεί και πέρα θέλουμε το νομοσχέδιο αυτό που εισηγούμαστε να υπερψηφιστεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, όπου ερωτηθείς εάν η επιλογή της αποχής αποτελεί διέξοδο είπε με νόημα: «Εγω ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υπενθύμισε την στάση που τήρησε ο κ. Σαμαράς στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 απάντησαν σε υψηλούς τόνους κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού καλώντας τον κ.Μαρινάκη να απαντήσει αν πιστεύει η κυβέρνηση πιστεύει ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα. «Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την αποχή. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το ‘’ζήτημα συνείδησης’’ που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!», αναφέρει η σχετική διαρροή, με κύκλους του κυβερνητικού εκπροσώπου να κλείνουν στη συνέχεια τη συζήτηση.