Σοφία Ζαχαράκη: Τα τρέχοντα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και οι δράσεις που υλοποιούνται
Στα 246,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εκταμιευθεί για τα δάνεια που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»
Tα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που τρέχουν αλλά παράλληλα και τις δράσεις που υλοποιούνται παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη. Ειδικότερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη διαβίβασε στη Βουλή τα στοιχεία για την υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν την στέγαση. Στα 246,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί για τα δάνεια που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ».
Στο έγγραφο που μεταδόθηκε, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος και οι βουλευτές της «Νίκης», η κ. Ζαχαράκη ενημερώνει για τα τρέχοντα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής.
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους και στα νέα ζευγάρια 25-39 ετών για την απόκτηση προσιτής στέγης, η κ. Ζαχαράκη ενημερώνει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τις 9.776 ενταγμένες στο πρόγραμμα αιτήσεις έχουν προχωρήσει σε στάδιο σύμβασης οι 3.676, εκ των οποίων 2.542 δάνεια έχουν ήδη εκταμιευθεί, συνολικού ποσού 246,8 εκ. ευρώ.
«Η αξία του προγράμματος έγκειται και στην ταχύτητά του. Είναι η πρώτη φορά σε στεγαστικό πρόγραμμα, όπου με την παρέμβαση του κράτους πραγματοποιήθηκε εκταμίευση δανείου μέσα σε τέσσερις μήνες, δηλαδή σε λιγότερο χρονικό διάστημα από ένα μέσο τραπεζικό στεγαστικό δάνειο.
Επίσης, για πρώτη φορά τα προφίλ των ζευγαριών τα οποία έχουν προσεγγίσει την τράπεζα και πήραν τελικά δάνειο είναι πολύ πιο διευρυμένα. Το 60%, περίπου, των εγκεκριμένων δανείων αφορούν σε νέα ζευγάρια, ενώ το περίπου 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ», αναφέρει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και σημειώνει: «Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” είναι μέχρι στιγμής το πλέον ταυτισμένο με τη δυναμική επιστροφή του κράτους στην στεγαστική πολιτική και μάλιστα, απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους και στα νέα ζευγάρια 25-39 ετών, για την απόκτηση προσιτής στέγης.
Στοχεύουμε ακριβώς εκεί που πρέπει, στον νέο άνθρωπο, σε ένα ζευγάρι που για πρώτη φορά του δόθηκε η δυνατότητα να απευθυνθεί στην τράπεζα και να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, του οποίου διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου, πληρώνοντας μια μηνιαία δόση που το ποσό της είναι στην ουσία μικρότερο και από ενοίκιο».
Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους
Σε σχέση με το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας ή επισφαλούς κοινωνικής στέγης, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει ότι το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια, κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης.
Από τους ωφελούμενους, το 45% είναι ενήλικοι άντρες, το 27% ενήλικες γυναίκες και το 28% ανήλικα άτομα. Επιπλέον, το 32% διέμενε σε ακατάλληλο κατάλυμα, το 20% διέμενε στον δρόμο, το 17% ήταν σε καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας, το 15% σε ξενώνα, το 8% βρισκόταν υπό έξωση, το 6% σε ξενώνα γυναικών και το 2% σε ξενώνα θεραπευτικού προγράμματος.
«Εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος, του προσδίδουμε χαρακτήρα μόνιμης πολιτικής, ανανεώνοντας το και την επόμενη διετία και μάλιστα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του στα 15 εκατ. ευρώ», σημειώνει η κ. Ζαχαράκη.
Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες – Έργο RRP
«Η δημιουργία και αξιοποίηση αποθέματος κατοικιών είναι μια πολιτική που εξετάζουμε σε βάθος. Στο πλαίσιο του έργου της κοινωνικής στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών ΑΕ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 1.640.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προγραμματίζεται η εκμετάλλευση, κατά προτεραιότητα, του αδρανούς δημόσιου και ιδιωτικού στεγαστικού αποθέματος για την ανακαίνισή τους και τη δημιουργία 70 και 30 διαμερισμάτων αντίστοιχα, με στόχο τη στέγαση ευάλωτων ομάδων.
Στοχεύουμε στο τρίτο τρίμηνο του 2024 να δημοσιευτεί η πρόσκληση στους ωφελούμενους και στα μέσα του 2025 να έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες ένταξής τους στα διαμερίσματα, ενώ επιδιώκουμε τη συνεργασία και με άλλους Δήμους», αναφέρει στην απάντησή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη», με το οποίο επιδιώκεται η αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, η κ. Ζαχαράκη αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος είναι η διάθεση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών, ως κοινωνικές κατοικίες, σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
Η επιλογή των ωφελούμενων γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και με προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις και με τους 44 δήμους που συμμετέχουν από όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα καλύπτει το κόστος μίσθωσης της κατοικίας για διάστημα τριών ετών και τυχόν δαπάνες επισκευών, όπου απαιτείται. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ.
Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ανακαίνιση ή επισκευή ιδιωτικών κατοικιών, με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος, η υπουργός αναφέρει ότι οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.
Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών με την ανάρτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, ώστε να αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει αυτού του είδους οι εργασίες και η δευτερογενής αξιοποίηση του ακινήτου.
Κοινωνική αντιπαροχή
Ένα νέο εργαλείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» που αφορά την ανέγερση κατοικιών με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση του ακινήτου σε δικαιούχους με προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ.
«Είναι σημαντικό διότι εδώ θα αξιοποιηθεί και ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own)», αναφέρει η Σοφία Ζαχαράκη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ