Τον διττό στόχο της συνέπειας, ως προς την ταχεία υλοποίηση µεταρρυθµίσεων, που συµβάλλουν αποφασιστικά στη σύγκλιση της Ελλάδας µε την ευρωπαϊκή πραγµατικότητα, αλλά και τη διαφύλαξη της συνοχής του κυβερνητικού στρατοπέδου επιχειρεί να επιτύχει το Μέγαρο Μαξίµου, εν όψει της εισαγωγής του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και το δικαίωµά τους στην τεκνοθεσία στην επόµενη συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου. Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν, εξάλλου, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο προαναφερθείς στόχος δεν ήταν καθόλου αυτονόητος, όταν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να... πατήσει το κουµπί και να πραγµατοποιήσει -νωρίτερα του προσδοκώµενου, ακόµη και από στενούς του συνεργάτες- τη δέσµευση που ανέλαβε λίγους µήνες πριν, στη ∆ΕΘ. Κρίσιµη παράµετρος ως προς τους δεδοµένους κραδασµούς στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας υπήρξε ο πολιτικός χειρισµός που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Γνωρίζοντας εκ των πραγµάτων πως η πλήρης ισοτιµία στον γάµο για τα οµόφυλα ζευγάρια, πολλώ δε µάλλον η αναγνώριση του δικαιώµατος στην τεκνοθεσία, είναι... δύσπεπτη σε τµήµα του «γαλάζιου» πολιτικού προσωπικού και συνακόλουθα της κοµµατικής βάσης, επέλεξε σοφά, όπως αποδεικνύεται, να µη θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας στους βουλευτές, αλλά ούτε και στους υπουργούς ευθέως, δίδοντας ακόµη και τη διέξοδο της αποχής από την επερχόµενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Αναφορικά µε τους υπουργούς, πάντως, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν εγκαίρως ότι ως µέλη του υπουργικού συµβουλίου έχουν προφανώς αυξηµένη θεσµική υποχρέωση. Από το Μέγαρο Μαξίµου διαµηνύεται ότι µολονότι σε πρώτη φάση πιθανώς να µην ενεργοποιηθούν πειθαρχικές κυρώσεις, «αυτό δεν σηµαίνει πως δεν θα συνοδεύει, όλους όσοι επιλέξουν να καταψηφίσουν το νοµοσχέδιο ή να απέχουν, ένα ερωτηµατικό ως προς την προοπτική παραµονής τους στο κυβερνητικό σχήµα», όπως το θέτει αρµοδίως παράγοντας µε γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου.

Η αριθµητική και οι µεταστροφές

Το µικρό χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί έως την ψήφιση του επίµαχου νοµοσχεδίου θα αξιοποιηθεί προκειµένου να µεταπειστούν βουλευτές που βρίσκονται ακόµη στην... γκρίζα ζώνη των προβληµατισµένων. Την απαιτητική αυτή άσκηση έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή µε τους υφυπουργούς που εξέφρασαν ενστάσεις ή και αντιρρήσεις µε πτυχές του νοµοσχεδίου, η γραµµατέας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, ο αρχαιότερος εκ των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, αλλά και ο γραµµατέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης. Καθόλου τυχαίο πως και τα τρία προαναφερθέντα πρόσωπα ήταν τα... µάτια και τα αυτιά του Κ. Μητσοτάκη στις δύο ενηµερωτικές συναντήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών στην Πειραιώς από τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, και πανεπιστηµιακούς καθηγητές, που βοήθησαν κατά τη σύνταξη του εν λόγω νοµοσχεδίου. Κοινή αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίµου είναι πως η συγκεκριµένη διαδικασία συνέβαλε τα µέγιστα, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήµατα βουλευτών, αλλά κυρίως ώστε να εκτονωθεί η ένταση και να αποδραµατοποιηθεί ο δηµόσιος διάλογος γύρω από ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτηµα. Μετά την οµαδική ενηµέρωση, η σκυτάλη περνά, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α» της Κυριακής, στις κατά µόνας επαφές και επικοινωνίες, καθώς επιδιώκεται να περάσει το νοµοσχέδιο µε την ευρύτερη δυνατή κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Βορίδης και οι άλλοι

Αυτοτελής είναι η περίπτωση του Μάκη Βορίδη, του οποίου η διαφωνία είναι εκ των προτέρων γνωστή και δεν επιδέχεται συζήτηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α» της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας θα τοποθετηθεί σχετικώς στην επικείµενη συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου, ενώ έχει ήδη συναντηθεί για το θέµα µε τον πρωθυπουργό, µε τον οποίο ούτως ή άλλως είναι σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πολιτικός χειρισµός της περίπτωσης του κ. Βορίδη -µοναδική διαφοροποίηση σε επίπεδο υπουργών, εκτός απροόπτου- δεν προκαλεί ανισορροπία εντός του υπουργικού συµβουλίου και τελικώς θεωρείται πως θα βρεθεί η χρυσή τοµή, προκειµένου να παραµείνει εντός κυβερνητικού σχήµατος, ιδίως εάν επιλέξει την οδό της αποχής, όπως αναφέρει έµπειρος κυβερνητικός αξιωµατούχος. Βελτιωµένη, εξάλλου, φαίνεται πως είναι η εικόνα και σε επίπεδο υφυπουργών. Πρόσωπα που γνωρίζουν τις εσωτερικές κυβερνητικές διεργασίες θεωρούν πως υφυπουργοί, που είχαν αρχικώς εκφράσει ενστάσεις, όπως οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σταύρος Κελέτσης, ∆ιονύσης Σταµενίτης και Γιάννης Παππάς, προσανατολίζονται να πουν το «ναι» στο νοµοσχέδιο. ∆εν αποκλείεται, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, την ίδια στάση να επιλέξει τελικώς και η Μαρία Κεφάλα, η περίπτωση της οποίας, ωστόσο, αναγνωρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι η πλέον δύσκολη. Στο Μαξίµου διατηρούν τη συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι τα «ναι» µπορούν να πλησιάσουν τα 110, καθώς θεωρείται πως υπάρχει µία συµπαγής οµάδα 30 έως 40 βουλευτών που δύσκολα θα µεταπειστούν και θα κινηθούν κατά πλειοψηφία στη λογική της αποχής και συνακόλουθα στο «όχι». Αυτοί είναι µεταξύ άλλων οι Α. Σαµαράς, Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Α. Καραµανλή, Μ. Χρυσοµάλλης, Ε. Στυλιανίδης, Σ. Σιµόπουλος και Α. Συρίγος. Εως την κρίσιµη ψηφοφορία, πάντως, το Μαξίµου, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, στρέφει το ενδιαφέρον του στους βουλευτές, που είχαν εκφράσει προβληµατισµούς για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Τάκης Θεοδωρικάκος και οι βουλευτές Ι. Καλλιάνος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος, ∆. Χατζηδάκης, Μ. Λιβανός, Σ. Πέτσας, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Παππάς, Χ. ∆ερµεντζόπουλος, Α. Βεσυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Κ. Κεφαλογιάννης, Φ. Παππάς, ∆. Κούβελας, Α. Σπάνιας, Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Σούκουλη, Χ. Καπετάνος, Θ. Καββαδάς, Σ. Τσιλιγγίρης, Λ. Βασιλειάδης, Φ. Μπαραλιάκος, Χ. Στεφανάδης, Φ. Αραµπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Σ. Παπασωτηρίου, Γ. Γιάννης, Σ. Βολουδάκη. Νωρίτερα του αρχικώς προγραµµατισθέντος, όπως εγκαίρως έγραψε η «Α» της Κυριακής, αναµένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συµβούλιο. Αρχικά ήταν προγραµµατισµένο για τις 30 Ιανουαρίου, ενώ τώρα µετατίθεται νωρίτερα για τα αµέσως επόµενα 24ωρα και σε κάθε περίπτωση πριν από τη µετάβαση του πρωθυπουργού σε Νέα Υόρκη και Σικάγο, στις 23 του µήνα. Σε µία τέτοια περίπτωση, η κρίσιµη ψηφοφορία αναµένεται να λάβει χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου. *Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής