Γκιουλέκας στη Βουλή: Ηθική, ιστορική και εθνική υποχρέωση η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου
«Το σχέδιο νόμου αίρει μια σειρά από πρακτικά εμπόδια που διαπιστώθηκε στην πράξη ότι παρεμπόδιζαν στην ουσία, πολλούς συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιούλεκας
Ηθικό, ιστορικό και εθνικό χαρακτήρα προσέδωσε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιούλεκας, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Βουλή να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι αποκτούν πλέον ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό και να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Η διευκόλυνση των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, διά επιστολικής ψήφου, συνιστά μεταρρύθμιση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιούλεκας, και σχολίασε ότι είναι ακατανόητη η θέση κομμάτων της αντιπολίτευσης να περιοριστεί το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο σε ορισμένες μόνο κατηγορίες πολιτών.
«Το σχέδιο νόμου αίρει μια σειρά από πρακτικά εμπόδια που διαπιστώθηκε στην πράξη ότι παρεμπόδιζαν στην ουσία πολλούς συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν είναι μια μειοψηφία όλοι αυτοί, ελάχιστων ανθρώπων. Είναι αρκετοί συνάνθρωποί μας, αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι πράγματι, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ιδίως όπως οι ευρωεκλογές, που πρόκειται να γίνουν στις 9 Ιουνίου, βρίσκονται εκτός του τόπου διαμονής και του τόπου όπου ψηφίζουν. Μιλάμε για τους εποχικούς υπαλλήλους, αλλά και μια σειρά από άλλους συμπολίτες μας, όπως είναι οι φοιτητές, οι σπουδαστές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε ένα πανεπιστήμιο, εκτός του τόπου διαμονής τους, και είναι πάρα πολλοί αυτοί, γιατί θα πρέπει να μετακινούνται, όταν μπορούν -ιδίως σε μια περίοδο εξετάσεων, όπως είναι η περίοδος του Ιουνίου- από τον τόπο στον οποίο φοιτούν να ασκούν το εκλογικό τ,ους δικαίωμα; Άρα, θεωρώ ότι το να μπούμε σε μια περιπτωσιολογία και να εξαιρούμε διαρκώς περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο θα αποδειχθεί ατελέσφορο. Πρώτα-πρώτα, γιατί με έναν τέτοιο τρόπο θα είναι σαν να βάζουμε και εμείς νέα εμπόδια. Από την άλλη πλευρά, δημιουργούμε και έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, γιατί, αν καταλήγαμε σε κάποιες κατηγορίες πολιτών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν με επιστολή, τότε θα έπρεπε να προσκομίζονται έγγραφα», ανέφερε ο Κώστας Γκιουλέκας.
"Να στείλουμε το μήνυμα στην Ομογένεια ότι είμαστε κοντά της"
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα στην Ομογένεια ότι είναι κοντά τους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συνδιαμορφώσουν και αυτοί το μέλλον της χώρας. Είπε, επίσης, ότι η επιστολική ψήφος θα ενισχύσει και τη συμμετοχή των πολιτών.
Παράλληλα, είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί όλα τα μέτρα ώστε να είναι εγγυημένη η εκλογική διαδικασία, μέτρα μάλιστα σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις Οδηγίες του ΟΑΣΕ.
Ο κ. Γκιούλεκας στάθηκε ιδιαίτερα στη διάταξη που ορίζει ότι, για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής, εάν είναι βουλευτής, θα πρέπει να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα. «Η διάταξη αποκαθιστά ισορροπίες που δεν εξυπηρετούσε η προηγούμενη ρύθμιση. Αντίθετα, δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», ανέφερε.
Αλλά και για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων που δρομολογείται με το νομοσχέδιο, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι στους καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι ακόμη και άνθρωποι που κανονικά, αν ζουν σήμερα, θα είναι συνομήλικοι με τον Παύλο Μελά.