Κασσελάκης μετά το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο: Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι συνεπής
"Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές", αναφέρει για την επιστολική ψήφο ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται» έγραψε σε άλλο σημείο.
«Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων» επισήμανε ακόμη.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» συμπλήρωσε.
Ολόκληρη η ανάρτηση Κασσελάκη:
Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;
Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο.
Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.
👉 Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.
👉 Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.
Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.
👉 Υπάρχουν 2 διακρίσεις. Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές.
Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ.
Η ερώτηση είναι: το θέλουν;
Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) January 23, 2024
Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το… pic.twitter.com/ZJMoyB4On3
Φάμελλος: Η κυβέρνηση δυναμίτισε τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο
Την καταψήφιση του νομοσχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε μέσω ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. Ο κος Φάμελλος ξεκίνησε την εν λόγω ομιλία με κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ότι «κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο» .
Ακολούθως εξήγησε: «Και αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες. Αλλά και με όλη την διαδικασία που ακλούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα».
Καταλόγισε δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «το έκανε αυτό γιατί το μόνο του ενδιαφέρον είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Η διαχείριση της εξουσίας και το κομματικό όφελος, και όχι η ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής».
Φάμελλος: Προσβλητική ακόμα και η διαδικασία νομοθέτησης
Συνεχίζοντας, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «οι επιλογές του απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν στην απολίτικη και αντιπολιτική στάση. Και μετά προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιδίωξή του με την επιστολική ψήφο είναι να μειώσει την αποχή, ενώ οι δικές του επιλογές απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον πολίτη από την πολιτική. Ακόμα και η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθεί είναι προσβλητική και κατά παράβαση του κανονισμού».
Η απάντηση Κεραμέως σε Φάμελλο
Μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και έθεσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά από καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του.
Συγκεκριμένα η υπουργός διερωτήθηκε, πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι επί της αρχής και μία ώρα αργότερα να ψηφίζει ναι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να θεωρεί ότι αυτό μου μόλις ψήφισε είναι αντισυνταγματικό.
Κεραμέως: Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος και να υπαναχωρείς σε αυτή τη θέση;
Και συνέχισε λέγοντας: «Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές ; Τί λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι ναι στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις; Ώρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πως γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο και μετά “όχι”. Ακόμη κι αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τί σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο Προέδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων, και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”; Ο Προέδρος σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού εν όψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: ΓΙΑΤΙ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα».