Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1 για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: ''Αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνεται και με ήπιους τόνους και επιχειρήματα και όχι με κραυγές''
Όσα ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης
«Η εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες και με βάση τους δικούς της κανόνες» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης
«Νομίζω ότι έχω μια απολύτως συνεπή στάση ως προς τη θέση μου και δεν συνδυάζεται ούτε αν είμαι στην κυβέρνηση ούτε αν επιθυμώ να ξαναμπώ στην κυβέρνηση ούτε αν είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ακόμη, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως η στάση του «συνδυάζεται απόλυτα με την προσωπική του πεποίθηση και πιστεύει ότι αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνεται και με ήπιους τόνους και επιχειρήματα και όχι με κραυγές».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Σε κάποια θέματα όλοι έχουμε μια πορεία που μέσα στην πορεία έχουμε τοποθετηθεί. Εγώ διαχρονικά ακόμα και το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα όταν ήμουν βουλευτής το είχα καταψηφίσει. Άρα ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι βαθιά αξιακό θέμα και νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους αδικούνται το να λένε ότι σε ένα τέτοιο θέμα που έχει χαρακτηριστικά συνείδησης ότι ο βουλευτής λειτουργεί καιροσκοπικά ή λειτουργεί με μορφή πικρίας. Και για να το πάω και αντίθετα αντίστοιχα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και κάποιος που πιέζει τη συνείδησή του και θέλει να ψηφίσει ενώ διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποβλέπει σε μια ευμενή συμπεριφορά. Δεν νομίζω ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι ένα αξιακό θέμα και με αυτό το αξιακό θέμα τοποθετούνται όλοι.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Έχω επιχειρήσει να τοποθετηθώ με επιχειρήματα, πήγα στις ενημερώσεις του κόμματος, κατέβασα προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει, θα συνεχίσω σήμερα που το νομοσχέδιο θα αποτυπωθεί και σε κείμενο γιατί μέχρι τώρα οι διαφωνίες που θέτουμε είναι στο αξιακό πλαίσιο, να θέσω και τις ενστάσεις μου και επί του κειμένου και άρα νομίζω ότι έχω μια απολύτως συνεπή στάση ως προς τη θέση μου και δεν συνδυάζεται ούτε αν είμαι στην κυβέρνηση ούτε αν επιθυμώ να ξαναμπώ στην κυβέρνηση ούτε αν είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά συνδυάζεται απόλυτα με την προσωπική μου πεποίθηση και πιστεύω ότι αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνεται και με ήπιους τόνους και επιχειρήματα και όχι με κραυγές.
ΔΗΜ: Αρκετοί σχολίασαν τη ζέση με την οποία βγήκατε πριν ακόμα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός να πείτε ότι εσείς διαφωνείτε.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η αναμονή του πρωθυπουργού έχει νόημα για κάποιους συναδέλφους οι οποίοι λέγανε ότι επί της αρχής δεν διαφωνούμε στο γάμο αλλά διαφωνούμε στην τεκνοθεσία ή διαφωνούμε στην παρένθετη. Εγώ ξεκινάω από μια αρχή ότι και στην πιο απλή μορφή δηλαδή απλά και μόνο να υπάρχει γάμος επειδή αυτός ο γάμος συνδυάζεται με αλλοίωση της μορφής του γάμου όπως την ξέρουμε και της οικογένειας ήταν τέτοια η διαφωνία μου αξιακή δηλαδή υποκριτικά να έλεγα ότι «περιμένω να ακούσω μήπως καλυφθώ» μα διαφωνώ στη βάση. Άρα δεν υπήρχε κάτι το άκομψο απλώς τοποθετήθηκα με ένα ξεκάθαρο τρόπο σε ένα αξιακό ζήτημα.
Αναφορικά με την ανακοίνωση της εκκλησίας:
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Διαβάζω διαφόρους που λένε για ποιο λόγο τοποθετείται η εκκλησία σε κάτι που δεν έχει αρμοδιότητα. Η εκκλησία προφανώς θα έχει θέση για την οικογένεια γιατί η οικογένεια όπως την γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργεί με αρχές και αξίες που έχουμε από την πίστη μας ανά τους αιώνες όπως αντίστοιχα και για το γάμο. Η εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες και με βάση τους δικούς της κανόνες πολύ σωστά κάνει και τοποθετείται και τοποθετείται και σε κοινωνικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα εγώ θεωρώ ότι ευρύτερα η εκκλησία έχει ένα σημαντικό ρόλο και οι τοποθετήσεις της ακόμα και αν είναι τοποθετήσεις που κρίνουν και με αυστηρό τρόπο πολιτικές που μπορεί να υπάρξουν πάντοτε γίνονται σε ένα πλαίσιο ζύμωσης και συζήτησης και σε καμία περίπτωση σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης.
Ερωτηθείς γιατί αιφνιδίασαν την αντιπολίτευση με την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου:
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτό το οποίο αποσαφήνισε η κα Κεραμέως είναι ότι από τη στιγμή που στο κομμάτι των ευρωεκλογών βρέθηκε μια πλειοψηφία που ξεπερνά τους 200 βουλευτές όπως κάναμε και σε προηγούμενο στάδιο το καλοκαίρι που καταφέραμε να έχουμε την πλειοψηφία για να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής θεώρησε η υπουργός, και ορθώς το θεώρησε και η κυβέρνηση, ότι αν υπάρχει αυτή η ισορροπία μπορούμε να λύσουμε και ένα κεντρικό θέμα των ομογενών μας.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αν το πρόβλημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι αποκλειστικά και μόνο το αν ήρθε ή δεν ήρθε με τροπολογία ας αποσαφηνίσουν. Δηλαδή αν ερχόταν με κανονικό νόμο θα το ψήφιζαν; Δεσμεύονται στην ψήφισή του ή μήπως επικαλούνται ένα τεχνικό θέμα δηλαδή ότι κατέβηκε με τροπολογία προκειμένου να φύγουν από την ουσία ότι δεν θέλουν να δώσουν επιστολική ψήφο.