Το "όχι" του Ανδρουλάκη στην επιστολική ψήφο και το παρασκήνιο με τις απορίες βουλευτών και δημοσιογράφων
ΠΑΣΟΚ
Αλλαγή γραμμής πλεύσης χάραξε το ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την επιστολική ψήφο, απαντώντας ότι τελικά βρίσκονται απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα μέθοδο ψηφοφορίας
Με το ΠΑΣΟΚ να έχει ως καθαρό στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές προκειμένου με όρους ηγεμονίας να θέσει τους όρους στην Κεντροαριστερά ως αντίπαλο δέος της ΝΔ, αναζητούνται οι συνταγές που θα το αναδείξουν μέχρι τότε στον ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Αναλύσεις και μετρήσεις που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη και στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν ότι οι κύριες εισροές ψηφοφόρων που μπορεί να διεκδικήσει το κόμμα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι γίνεται σαφές πως για να δοθεί το μήνυμα-κάλεσμα στους ψηφοφόρους αυτούς απαιτούνται σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαχωριστικές γραμμές. Η επιστολική ψήφος έγινε η ευκαιρία για το «όχι» που αναζητούσε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση.
Μετά τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης μέσω της Νίκης Κεραμέως που με τροπολογία που κατέθεσε διεκδίκησε την επέκταση της χρήσης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, το «όχι» στην επιστολική σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές αν δεν τηρηθούν οι όροι που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντικατέστησε το «ναι» επί της αρχής. «Αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει πρακτικό νόημα, γιατί δεν υπάρχουν διακόσιες ψήφοι. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν το εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικρατείας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα προηγουμένως. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ θα είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η αλλαγή πλεύσης με αφορμή τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης δεν ήταν γνωστή στους βουλευτές, οι οποίοι περίμεναν από νωρίς το μεσημέρι να βρεθεί στο βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τελικά μίλησε στην Ολομέλεια στις 5 το απόγευμα. Μέχρι τότε ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν τη στάση που θα κρατήσει. Σε φανερά δύσκολη θέση βρίσκονταν όσοι ήδη έχουν εκφραστεί θετικά για τη χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, πριν από την αλλαγή στάσης του κόμματος. Στο παρασκήνιο τα σχετικά «πηγαδάκια» δεν άργησαν να γίνουν, με κάποιους από αυτούς να μην έχουν κατανοήσει την τελική θέση του κόμματος, ούτε μετά το τέλος της ομιλίας Ανδρουλάκη. Αντίστοιχες απορίες είχαν και οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ που σύμφωνα με πληροφορίες ρωτούσαν βουλευτές που κάλεσαν τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να τους ενημερώσει για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και έγινε.
Όσο προχωράμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση θα πληθαίνουν με στόχο να εκπαραθυρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο του διπόλου και να ανοίξει περισσότερο η δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Η επιτυχία της συνταγής θα κριθεί στις δημοσκοπήσεις από τον Φεβρουάριο και βεβαίως στην κάλπη των ευρωεκλογών που θα δείξει αν το ΠΑΣΟΚ έπιασε από τα μαλλιά ή έχασε την ευκαιρία του να κάνει το comeback που προσπαθεί από το 2012.