Ζαχαράκη: Στις αρχές Μαΐου το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό - Πότε αρχίζει το πρόγραμμα ''Ανακαινίζω - Ενοικιάζω''
Τι είπε η υπουργός
«Μόλις τη Δευτέρα δόθηκε αυτό το επίδομα γέννας, όχι προφανώς για να κάνει την ανατροπή των δημογραφικών τάσεων, αλλά να βοηθήσει σε αυτά τα κύματα ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια» είπε η Σοφία Ζαχαράκη.
Πληροφορίες για τα δύο προγράμματα που αφορούν τη στέγαση, αλλά και τα μέτρα στήριξης τω νέων οικογενειών έδωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Ακόμα, η Σοφία Ζαχαράκη έκανε γνωστό ότι το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό θα είναι έτοιμο τον Μάιο οπότε και θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό.
Η Σοφία Ζαχαράκη, αρχικά, μίλησε για τις καταλήψεις και το θέμα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια. «Το να αποτρέπεται αυτή τη στιγμή ένα παιδί το οποίο πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό του μέσα στη χρονιά, να κάνει τις εξετάσεις του και εν τέλει να καθυστερήσει και τις σπουδές, νομίζω ότι είναι ό, τι πιο καταδικαστέο θα μπορούσε να υπάρχει» τόνισε. Πρόσθεσε ότι «έχεις επενδύσει τόσο καιρό, τόση ενέργεια, τόσα χρήματα η οικογένεια για να μπεις στο πανεπιστήμιο και έχεις μειοψηφίες οι οποίες για μια ακόμη φορά το έχουμε ζήσει και οι ίδιοι, όντας φοιτήτριες και φοιτητές, και επαναλαμβάνονται τα ίδια σενάρια». Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα ότι «υπάρχει για πρώτη φορά ένα πολύ στέρεο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για το κομμάτι του πώς ο πρύτανης μπορεί να καλέσει άμεσα τις αστυνομικές αρχές. Και χθες δηλώθηκε νομίζω με απόλυτη ευκρίνεια και από τον υπουργό – έγινε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου- ότι άμεσα όταν καλείται θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας. Μπορεί ο πρύτανης να το κάνει, από την άλλη όμως νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για το τι τελικά και το πώς επιθυμούμε να είναι αυτό το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο καλά χρηματοδοτούμενο – με αύξηση χρηματοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια – και να συζητήσουμε και το επίδικο που έχει να κάνει με την ίδρυση των παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, ότι ναι, πρέπει επιτέλους η Ελλάδα ν’ ανοίξει κι αυτή την πόρτα. Είναι πόρτα ακαδημαϊκής αριστείας, είναι πόρτα ευκαιριών για κάθε παιδί στην Ελλάδα και είναι και πόρτα, πρέπει να σας πω, μιας οικονομικής ευκαιρίας, η οποία δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να χάσουμε ως χώρα».
Σοφία Ζαχαράκη: «Μέσα στη χρονιά θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας»
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού τόνισε ότι: «Για αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι η Σοφία Ζαχαράκη έστησε αυτό το υπουργείο, ίδρυσε αυτό το υπουργείο, στο οποίο εμείς προσπαθούμε να εκπονήσουμε ένα μεγάλο διοικητικό εγχείρημα και στο να μπορεί να αποδώσει πλήρως όλα αυτά τα οποία είναι από τα σχολικά γεύματα, τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, το να μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τους μεγαλύτερους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζεται να αποταθούν σε εμάς, να δώσουμε επιδόματα στις ευάλωτες ομάδες και σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το Υπουργείο το οποίο θέλει να φέρει εις πέρας και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Θα το παραδώσουμε στον Πρωθυπουργό αρχές Μαΐου. Άρα θα θυμόμαστε το 2024 θα έχει καταρτιστεί, εκπονηθεί και όχι θα σας έλεγα μόνο από ένα κόμμα, γιατί εμείς θα πάμε σε όλα τα κόμματα για να πάρουμε τις απόψεις και των υπολοίπων παρατάξεων. Έχουμε σήμερα διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα στο Υπουργείο μας, με τους γιατρούς, με βουλευτές και μαίες, έτσι ώστε να πάρουμε και την επιστημονική άποψη κυρίως και για τα έξοδα και για τις ανάγκες αλλά και για την ηλικία. Γιατί βλέπετε ότι οι γυναίκες κάνουμε παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και βέβαια και το έθνος γηράσκει. Όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες, το ζήτημα, όπως σας είπα, συμφιλίωσης επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, το κομμάτι της μακροχρόνιας γήρανσης, το κομμάτι του brain gain, όλα αυτά θα είναι πυλώνες του σχεδίου δράσης[…].
Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των νέων γυναικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να την πληροφορήσουμε γιατί για μένα είναι σημαντική ενημέρωση και μετά να έχεις τις επιλογές σου. Να ξέρει όμως ότι ουσιαστικά όλο το αναπαραγωγικό ταξίδι έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό να το μάθει μια κοπέλα και να πάρει τις αποφάσεις της. Από την άλλη, το κράτος θα πρέπει να είναι εδώ και για τους ανθρώπους οι οποίοι στρέφονται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το βλέπετε ότι είναι πάρα πολλές και πάρα πολλοί. Όπως επίσης για να πάμε και στο γενικότερο πλαίσιο, επειδή μου είπατε τι θα πει κάποιος ότι έγινε το ’24, θα πει ότι ξεκίνησε από το ’19 και έχουν δοθεί πάνω από 800 εκατομμύρια για την ελληνική οικογένεια. Μόλις τη Δευτέρα δόθηκε αυτό το επίδομα γέννας, όχι προφανώς για να κάνει την ανατροπή των δημογραφικών τάσεων, αλλά να βοηθήσει σε αυτά τα κύματα ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Και μέσα στη χρονιά θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας σε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί ξέρετε ότι είναι πολύ βασικό και καυτό ζήτημα για την ελληνική οικογένεια».
Για εκείνες που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά την απόκτηση παιδιού και το πλαίσιο προστασίας τους ανέφερε ότι βλέπει ότι έχει επενεργήσει θετικά όλη η δέσμη μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. «Όμως είναι και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά εμπέδωσε πιο πολύ το αίσθημα της ασφάλειας και με την παράταση της άδειας μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα γιατί αν κάναμε την κουβέντα αυτή πριν από έξι χρόνια, ξέρεις τι θα λέγαμε; “Έντονη αντίθεση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”. Η γυναίκα η οποία θα γεννήσει στον δημόσιο τομέα έχει τον χρόνο της εξασφαλισμένο, όμως είχες στον ιδιωτικό τομέα, την αυτοαπασχολούμενη ή τη γυναίκα αγρότισσα με πολύ λίγο καιρό, πλέον είναι εννέα μήνες[…] Και ξέρετε, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει και τώρα να παρατηρήσουμε πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος. Εγώ παίρνω τα στατιστικά και βλέπω ότι και καταγγελίες που έγιναν -και στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές- για επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, έχουν μειωθεί πάρα, πάρα πολύ γιατί ο νόμος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Η προστασία της μητρότητας αλλά και της γυναικός στην επιστροφή στην εργασία θα έλεγα ότι έχει αρκετά διευρυνθεί, αλλά δεν σταματάμε να το προσπαθούμε».
Για το αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης είπε « δείτε ότι ακόμα και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο έχουμε 4 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό μας ως υπουργείο. Τα 3,5 δισεκατομμύρια είναι για επιδόματα και όχι απλά επιδόματα που δημιουργούν μια λογική ραθυμίας ή απλά κάθομαι και παίρνω το επίδομα.[…] αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν κάθε μήνα μια ενίσχυση σε μια αγορά ενοικίων, η οποία προφανώς βλέπετε ότι έχει πολλές αυξήσεις. Ή την ίδια στιγμή εμείς έχουμε προϋπολογίσει περισσότερα χρήματα για τα σχολικά γεύματα. Άρα υπάρχει ήδη προϋπολογισμός ο οποίος είναι πιο έντονος, πιο διευρυμένος όμως αυτά τα χρήματα που δώσαμε τη Δευτέρα δεν ήταν στον προϋπολογισμό, Ήταν 90 εκατομμύρια παραπάνω που ήρθε πρωθυπουργός έδωσε μια κατεύθυνση και το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι θα πάρω από πρόσφατο νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα το δώσω σε εσάς. Και το έκανε. 45 εκατομμύρια για το μόνιμο μέτρο αύξησης στο επίδομα γέννας και 45 εκατομμύρια και αναδρομικά για όσους γέννησαν το ’23. Και από 2.000 πας 2. 400 από 2.000 στα 2.700 από 2.000 στα 3.000 με τρία παιδιά, από 2000 3.500 ευρώ για τέσσερα παιδιά και πάνω. Πολύ σημαντική αύξηση τώρα για τα πρώτα έξοδα του παιδιού».
«Όμως θα έρθουν και άλλα μέτρα επειδή με ρωτήσατε με την ευκαιρία της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό. Εμείς θα προτείνουμε στον Πρωθυπουργό και οικονομικά μέτρα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το πλαίσιο ασφάλειας και αισιοδοξίας να είναι πιο ισχυρό» υπογράμμισε η Σοφία Ζαχαράκη.
Πότε θα αρχίσουν τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Για το θέμα της στέγασης και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είπε ότι αφού λυθεί ένα τεχνικό ζήτημα διαλειτουργικότητας μέσα στις ημέρες «έχουμε έτοιμη την υπουργική απόφαση με την πρόσκληση. Θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να κάνουμε και την έκπληξη και την προτελευταία εβδομάδα να έχει βγει το πρόγραμμα».
Εξήγησε ότι «αφορά 50 εκατομμύρια και μπορούν να το αξιοποιήσουν μέχρι 12.500 ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, κλειστών Σημαίνει ότι δηλώθηκαν κενές κατοικίες στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια, είναι μέχρι 100 τετραγωνικά και ουσιαστικά μπορεί να κάνεις μια ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος θα σου δώσει τις 4.000 ευρώ αφού έχεις αναρτήσει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για να είναι όλα διαφανή και να έχεις μισθώσει και το σπίτι για τρία χρόνια για να αποφύγουμε και την περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Σοφία Ζαχαράκη: «Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα των πόρων»
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε μήπως μπορούμε να δίνουμε και μια μικρή προκαταβολή γιατί πολλές φορές ξέρετε ότι θα έρθει ιδιώτης και θα πει ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα των πόρων. Σκεφτόμαστε μήπως δώσουμε και το μισό ποσό ως προκαταβολή για να είναι και ένα κίνητρο για να λειτουργήσει καλυτέρα το πρόγραμμα» πρόσθεσε η υπουργός.
«Και το μεγάλο νομίζω εγχείρημα το οποίο θα κάνει τη διαφορά σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, είναι να μπορέσουμε να βρούμε εν τέλει τον τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα της “Κοινωνικής Αντιπαροχής”» μέσω του οποίου αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.
Όπως εξήγησε: «Bρίσκεις ένα ακίνητο, είναι ένα οικόπεδο το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Βγαίνει ένας διαγωνισμός καλώντας ουσιαστικά τους κατασκευαστές να έρθουν να πάρουν αυτό το ακίνητο. όχι δικό τους, αλλά να το αξιοποιήσουν[…] Το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει σε μίσθωση ακινήτων με κανονική τιμή και ένα σημαντικό ποσοστό πηγαίνει σε κοινωνική μίσθωση. Είναι ένα πάρα πολύ διαδεδομένο μέτρο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κράτος δίνει σε ιδιώτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ακίνητά του, χτίζουν, αξιοποιούν το κομμάτι των μισθωμάτων για όση περίοδο έχει συμφωνηθεί και το υπόλοιπο -μέσα στο ίδιο κτίριο για να μην υπάρχει και διάκριση- χρησιμοποιείται για κοινωνική στέγαση με κοινωνικά κριτήρια».
Πηγή: ΕΡΤ