Ελληνικά F-35: Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτησή τους - Σύντομα η επιστολή στο Κογκρέσο και η απάντηση των ΗΠΑ στο γραφείο του Δένδια
Θέμα ωρών για το αίτημα
Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Κρήτη
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή των αμερικανικών F-35 στην Αθήνα. Θέμα ωρών είναι να αποσταλεί το σχετικό αίτημα δι’ επιστολής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» η απόκτηση αεροσκαφών στελθ F-35 από την Αθήνα. Πρόκειται για το ονομαζόμενο «Letter of Acceptance», ή αλλιώς επιστολή αποδοχής, όπως γίνεται συνήθως στις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέπει στο Αμερικανικό Δημόσιο την πώληση των συγχρόνων αυτών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μόλις θα φτάσει μέσω της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα η «LOA»., θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.
Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν ραγδαία μετά τις εξελίξεις με την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και την ταυτόχρονη έγκριση από τη χώρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση των F-35 είχε σταλεί από τον Ιούνιο του 2022. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Κρήτη. Διευκρινίζεται ότι η απόκτησή τους ήταν προαποφασισμένη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά η απάντηση στην παραγγελία είχε καθυστερήσει, καθώς είχε μπει στο διπλωματικό παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας για την αποδέσμευση του πακέτου αναβάθμισης υφιστάμενων και αγοράς νέων F-16 για την τουρκική αεροπορία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις και να περνά ο χρόνος χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η ελληνική πλευρά περιμένει την απαντητική επιστολή που θα περιλαμβάνει το πλήρες οικονομικό «πακέτο» χρήσης των μαχητικών. Δηλ., το καθαρό κόστος τους ανά μονάδα και το κόστος συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των χειριστών.
Σε ό,τι αφορά δε τον τελικό αριθμό τους, αυτός φαίνεται θα καθοριστεί σύμφωνα με τα οικονομικά της χώρας, καθώς γίνεται λόγος τελευταία αντί για 20 αεροσκάφη να παραληφθούν τελικά 12.