Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους, δεν κλείσαμε ποτέ τα αυτιά μας
"Είμαστε πάντα εδώ"
«Πάντα βλέπουμε τα δίκαια εκεί που υπάρχουν και πάντα έχοντας βεβαίως και το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται βρίσκουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους αυτούς» είπε μεταξύ άλλων.
Στις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ακρίβεια, αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Μιλώντας για την ακρίβεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Έχουμε δημιουργήσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό που δεν υπήρχε πριν, επιβάλλει πρόστιμα, κάνει χιλιάδες ελέγχους. Έχουμε βάλει ποσοστό επιτρεπόμενο κέρδους επάνω σε προϊόντα που δεν υπήρχε ποτέ και είναι ένας τρόπος ελέγχου και επιβολής προστίμων. Γιατί αν δεν ορίζεται σε τι ποσοστό υφίσταται αισχροκέρδεια τότε δεν μπορεί να επιβάλλει κάποιος πρόστιμο. Δεν υπήρχε στην έννομη τάξη η έννοια αυτή, την βάλαμε ως ποσοστό και έτσι μπορούμε και επιβάλλουμε πρόστιμα και επίσης ανακοινώνουμε και τα ονόματα των εταιρειών που αισχροκερδούν».
Παπαθανάσης για ακρίβεια: Συνεχίζουμε με μέτρα «αναχώματα»
«Αποκλιμάκωση υπάρχει ως προς τον πληθωρισμό, βεβαίως η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Συνεχίζει να είναι η πρώτη ανησυχία των συμπολιτών μας και εμείς συνεχίζουμε από την άλλη τα μέτρα, “αναχώματα” για την ακρίβεια που είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που είναι οι έλεγχοι, που είναι το ποσοστό κέρδους αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό κλείνει και το θέμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Παπαθανάσης για αγρότες: «Έχουν τα δίκια τους, δεν κλείσαμε ποτέ τα αυτιά μας»
Ερωτηθείς αν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματα των αγροτών όπως το ενεργειακό, ο Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι: «Ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και ο αρμόδιος υπουργός ένα μέτρο για να μπορέσει να ανακουφίσει κατά κάποιο τρόπο τους αγρότες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι και εδώ θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να στηρίξει τους αγρότες».
Σχετικά με τον αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κομματικά υποκινούμενες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι: «Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους, προφανώς όταν κάποιος έχει δίκιο κινητοποιείται και εμείς έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να ακούμε. Δεν κλείσαμε ποτέ τα αυτιά μας, είμαστε πάντα εδώ, πάντα ακούμε, πάντα βλέπουμε τα δίκαια εκεί που υπάρχουν και πάντα έχοντας βεβαίως και το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται βρίσκουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους αυτούς».
«Μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα ΕΣΠΑ»
Αναφορικά με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο προγράμματα ένα πρόγραμμα για τουριστικά καταλύματα και ένα πρόγραμμα για γενική επιχειρηματικότητα. Αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις, ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά έρχεται και το ΤΕΠΙΧ 3 το οποίο είναι καλύτερο από το ΤΕΠΙΧ 1 και 2. Το πρόγραμμα αυτό έχει δύο σκέλη, το ένα είναι ότι παίρνει ένα δάνειο μια εταιρεία 100.000€ σε αυτές οι 40.000 είναι άτοκες και στις υπόλοιπες 60.000 θα επιδοτηθεί 3 ποσοστιαίες μονάδες το επιτόκιο. Ή παίρνει μια εταιρεία 100.000 δάνειο, χρειάζεται εγγυήσεις, οι εγγυήσεις περιορίζονται μόνο στο 20% και έρχεται το κράτος και εγγυάται το 80% και ταυτόχρονα πέραν της εγγύησης δίνει και επιδότηση του επιτοκίου».
«Έχουμε σειρά όχι μόνο εγγυοδοτικά αλλά και προγράμματα επιδοτούμενα για πολλές επιχειρήσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό στο πρόγραμμα για να ζητήσουν για καταλύματα τουριστικά και για γενική επιχειρηματικότητα και γενικά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις αλλά και να στηρίξουμε και τις υφιστάμενες, ειδικά τις μικρομεσαίες που έχουν περάσει αρκετά προβλήματά με τα μνημόνια για να μπορέσουν να ξαναεπιχειρήσουν» πρόσθεσε.
«Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 12,2 δις €, το μεγαλύτερο των 14 τελευταίων ετών που σημαίνει πρακτικά 1 δις κάθε μήνα θα μπαίνει στην οικονομία υπό μορφή επιδοτήσεων, προγραμμάτων, στήριξης, καταρτίσεων κλπ και ταυτόχρονα έχουμε και ένα δανειακό σκέλος, που είναι επιπρόσθετο αυτού, που στηρίζει και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω των προγραμμάτων της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας» σημείωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.