Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών: Η θετική ατζέντα στον διάλογο με την Τουρκία είναι προς όφελος όλων
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά
Ο Κώστας Φραγκογιάννης μιλάει για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, την οικονομική διπλωματία, το άνοιγμα στην Ινδία και τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ
Στην Τουρκία, µαζί µε δεκάδες Ελληνες επιχειρηµατίες, θα µεταβεί την 1η Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος εξηγεί τον σκοπό του ταξιδιού αυτού, όπως και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία σε λίγες εβδοµάδες.
Έχετε αναλάβει εδώ και τρία χρόνια περίπου τον συντονισµό και την προώθηση της λεγόµενης «θετικής ατζέντας» µε την Τουρκία. Σε ποιο σηµείο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις σήµερα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Να υπενθυµίσω, πολύ σύντοµα, ότι η «θετική ατζέντα» αποτελεί πρωτοβουλία της οι[1]κονοµικής διπλωµατίας, που εγκαινιάστηκε το 2021 και εστιάζει σε θέµατα κυρίως οικονοµικού και εµπορικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίµατος στις σχέσεις µας µε την Τουρκία. Ακόµα και σε περίοδο εντάσεων διατήρησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας µεταξύ των δύο πλευρών.
Στα τρία χρόνια ζωής της «θετικής ατζέντας» έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα για τη βελτίωση της διασυνδεσιµότητας, τη διευκόλυνση των εµπορικών συναλλαγών, την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέµατα πολιτικής προστασίας.
Κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στις 7 ∆εκεµβρίου 2023 στην Αθήνα, υπεγράφησαν 15 συµφωνίες στο πλαίσιο των θεµατικών της «θετικής ατζέντας».
Το επόµενο βήµα, προφανώς, είναι η υλοποίηση αυτών των συµφωνιών, καθώς και η επεξεργασία νέων. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η «θετική ατζέντα» αποτελεί πλέον µια θεσµοθετηµένη δυναµική διαδικασία.
Τα θέµατα που πραγµατεύεται είναι προς το συµφέρον όλων να προχωρήσουν, καθώς διευκολύνουν την καθηµερινότητα των πολιτών, ενθαρρύνουν την επιχειρηµατικότητα και έχουν θετικό αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας.
Σε λίγες ηµέρες θα µεταβείτε στην Κωνσταντινούπολη, µαζί µε µια πολυπληθή ελληνική επιχειρηµατική αποστολή. Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού αυτού και ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία;
Η επιχειρηµατική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη (1-2 Φεβρουαρίου) εγκαινιάζει το πρόγραµµα δράσεων της οικονοµικής διπλωµατίας για το 2024, το οποίο, πιστέψτε µε, είναι πλούσιο και στρατηγικά σχεδιασµένο.
Να διευκρινίσω ότι η αποστολή αυτή δεν συνδέεται άµεσα µε τη «θετική ατζέντα», εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, δηλαδή του οδικού χάρτη των διεθνών οικονοµικών σχέσεων της χώρας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι όλες οι δράσεις εξυπηρετούν τον γενικό στόχο προώθησης των εθνικών µας συµφερόντων και τον ειδικό στόχο συστηµατικής ενδυνάµωσης του εξωστρεφούς χαρακτήρα της ελληνικής οικονοµίας.
Πηγαίνουµε, λοιπόν, στην Κωνσταντινούπολη µε πολυπληθή αποστολή από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονοµίας -κατασκευές, τρόφιµα, υψηλή τεχνολογία, φαρµακοβιοµηχανία, ενέργεια και ΑΠΕ, τουρισµό, ναυτιλία-, µε στόχο ένα ακόµα βήµα προς την ενίσχυση της διµερούς επιχειρηµατικής συνεργασίας.
Στο οικονοµικό φόρουµ που συνδιοργανώνουµε µε τον τουρκικό φορέα ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων DEIK, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του επιχειρηµατικού κόσµου των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα διερευνήσουν προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών εγχειρηµάτων. Με µεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από Ελληνες επιχειρηµατίες να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. Η οικονοµική διπλωµατία στέκεται στο πλευρό τους.
Είστε αισιόδοξος ότι η «νηνεµία» που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τον τελευταίο χρόνο µπορεί να διατηρηθεί και να διευρυνθεί;
Ως άνθρωπος της αγοράς είµαι κατ’ αρχάς ρεαλιστής. Εξ ου και είµαι αισιόδοξος, διότι η «νηνεµία» είναι προς το συµφέρον όλων. Οπως έχω ξαναπεί, οι προκλήσεις που αντιµετωπίζουµε σήµερα σε παγκόσµιο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο είναι πολύ δύσκολες και πρωτοφανείς.
∆εν υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αντιθέτως απαιτούνται συνεργασίες και συγκλίσεις. Η εµβάθυνση του θετικού κλίµατος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των διµερών µας σχέσεων συµβάλλουν στην ευηµερία στην περιοχή.
Θα συνεχίσουµε, εποµένως, να κινούµαστε σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς φυσικά να µετακινούµαστε στο ελάχιστο από τις εθνικές µας θέσεις, οι οποίες εδράζονται στις αρχές της νοµιµότητας και του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.
Οργανώνετε µια µεγάλη αποστολή στο Νέο ∆ελχί. Πότε θα πραγµατοποιηθεί η επίσκεψη αυτή; Υπάρχει επενδυτικό και εµπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από την Ινδία;
Η Ινδία αποτελεί ένα ακόµα προσωπικό µου στοίχηµα. Γνωρίζω καλά τη χώρα, από επιχειρηµατική πλευρά, και τις προοπτικές που γεννά µια τόσο µεγάλη αγορά. Εκτιµώ ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή - η Ινδία αποτελεί δυναµική και ανερχόµενη οικονοµία και οι διµερείς µας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι η συστηµατική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, προς αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συνοµιλητή, έχει ενδυναµώσει περαιτέρω τις διαχρονικά καλές σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα τον περασµένο Αύγουστο η συνεργασία µας αναβαθµίστηκε σε στρατηγική εταιρική σχέση.
Οι Ινδοί επιχειρηµατίες που συνόδευαν τον κ. Μόντι εξέφρασαν ενεργό ενδιαφέρον για ενίσχυση των επαφών τους µε τον ελληνικό επιχειρηµατικό κόσµο. Με αυτά, λοιπόν, τα δεδοµένα προετοιµάζουµε την επιχειρηµατική αποστολή στην Ινδία για το χρονικό διάστηµα 21-24 Φεβρουαρίου.
Θα επισκεφθούµε το Νέο ∆ελχί, τη Βοµβάη και την Μπανγκαλόρ, κάθε πόλη µε σηµαίνουσα βαρύτητα σε διαφορετικούς κλάδους της οικονοµίας. Και είµαι πεπεισµένος ότι θα είναι µια εξαιρετική ευκαιρία για τον ελληνικό επιχειρηµατικό κόσµο, µε θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονοµία συνολικά
Μέσα στον Φεβρουάριο διεξάγεται και ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ. Τι περιµένετε από αυτό το ταξίδι; Τι άλλο σχεδιάζετε στην οικονοµική διπλωµατία για το άµεσο µέλλον;
Στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκοµαι όντως στην Ουάσινγκτον, µαζί µε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειµένου να συµµετάσχω στον 5ο γύρο Στρατηγικού ∆ιαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, για διµερή ζητήµατα εµπορίου και επενδύσεων. Οι σχέσεις µας µε τις ΗΠΑ βρίσκονται αναµφισβήτητα στο καλύτερο δυνατό πολιτικό και οικονοµικό επίπεδο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αµερικανικών εταιρειών συνεχίζει να είναι έντονο.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας από τη χώρα είµαι αισιόδοξος ότι θα προκύψουν και νέες συνεργασίες και ενδεχοµένως να ξεκλειδώσουν κάποια projects που έχουν ήδη συζητηθεί. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ επίσης σε µια σηµαντική και πολύ στοχευµένη επιχειρηµατική αποστολή που ετοιµάζουµε στο Βελιγράδι, αµέσως µετά την Ουάσινγκτον, για την οποία θα υπάρξει σύντοµα σχετική ανακοίνωση.