Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου - Η στάση κομμάτων και βουλευτών
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα
Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την Ολομέλεια
Εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και σήμερα θα κατατεθεί στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής Κοινωνικών Υποθέσεων Ισότητας και Μορφωτικών.
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου το μεσημέρι θα ξεκινήσει η επεξεργασία του για να συνεχιστεί Τετάρτη 7 του μηνός με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Η 2η ανάγνωση θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου, επίσης Δευτέρα, για να εισέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί στις 15 του μήνα.
Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι, η δεύτερη συνεδρίαση των επιτροπών με την ακρόαση των φορέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ η τρίτη τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
Η ώρα της κρίσεως έφτασε για να αποκαλυφθούν τελικά ποιοι στηρίζουν και ποιοι καταψηφίζουν το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για των γάμο των ομόφυλών ζευγαριών Πρόσφατη ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή προκάλεσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, καθώς δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές τη ΝΔ οι οποίοι θα ψηφίσουν θετικά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα είναι περίπου 100-105, ενώ στους 35 κινούνται οι αναποφάσιστοι. Πολλοί θα απέχουν και λίγοι θα καταψηφίσουν.
Στους αναποφάσιστους, καταγράφεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, που έθεσε και ιδεολογικό πλαίσιο στην απόφασή του, ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, που το έχει δηλώσει δημοσίως, η επίσης υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας. Προς την αποχή κινείται και ο Στέλιος Πέτσας, που έχει πολλές επιφυλάξεις για την υιοθεσία. Ο Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και κινείται κι αυτός στη ζώνη της αποχής, ενώ κατά έιναι και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, κινείται μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Θανάσης Ζεμπίλης δεν έχουν αποφασίσει και κινούνται επίσης μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Σπύρος Κουλκουδίνας δηλώνει επίσης μεταξύ κυρίως αυτών των δύο επιλογών, όπως και ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Γιάτσιος.
Μεταξύ αποχής και καταψήφισης εξακολουθούν να είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Θανάσης Λιούτας, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης. Στην καταψήφιση έχουν περάσει ο Νότης Μηταράκης και η Φωτεινή Αραμπατζή Βασίλης Γιόγιακας Γιάννης Καλιάνος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο είχε επισημάνει πως «Είναι ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών, όπως την προσδιόρισα και στην αρχή. Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά». Συνεχίζοντας ότι «Θέλω να θυμίσω ότι μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία. Και θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία».
ΣΥΡΙΖΑ
Τη διαφωνία του για το νομοσχέδιο που αφορά στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και με το ενδεχόμενο να τεθεί κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου φέρεται να εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνοντας ουσιαστικά κόντρα στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, όπως είχε διατυπωθεί στην συνέντευξή του στο Star.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όταν έφτασαν στο θέμα για το νομοσχέδιο που αφορά στα δικαιώματα των ομόφυλών ζευγαριών, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε: «Δεν μπορεί να ανέβει κάνεις πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο (σ.σ.: εννοώντας τα χωριά) και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα χωρίς να σου πουν γι’ αυτό». Τις επιφυλάξεις τους για τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασαν και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αυτές μάλιστα είχαν να κάνουν με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοθετήματος,
ΠΑΣΟΚ
Η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ανέδειξε τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τους βουλευτές τους: σε μια πρώτη ελεύθερη συζήτηση, μετά από την θετική εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία τους προέτρεψε να αποφασίσουν «ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές».
Πάνω από το 1/3 της ΚΟ, γύρω στους 12, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις και προβληματισμούς για το νομοσχέδιο έτσι όλα θα απαντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση από νομικούς, ειδικούς συνεργάτες. Με ενστάσεις και αντιρρήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοια), ο Μανώλης Χνάρης (Ρέθυμνο), ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδα) και η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη.
ΚΚΕ
Ξεκάθαρα θέση εξ αρχής έχει πάρει το ΚΚΕ που δήλωσε την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια μέσα από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο 4.800 λέξεων. Το ΚΚΕ αναφέρει ρητά ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής τις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες όπως υπογραμμίζει οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας. Παράλληλα, σημειώνει ότι διαφωνεί και με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως αναφέρει «ανοίγει τον δρόμο για εμπόριο παιδιών μέσω τεκνοθεσίας κ.ά.»
8.914 σχόλια στην Δημόσια Διαβούλευση
Μπορεί η κυβέρνηση να μετράει ήδη απώλειες, μέσα στην κοινοβουλευτική της ομάδα, αφού αρκετοί βουλευτές έχουν πάρει την απόφαση τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο την εκκλησία να αντιτίθεται απέναντι της … στη δύσκολη εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση του κόσμου, όπως καταγράφετε στα σχόλια που συγκέντρωσε στη δημόσια διαβούλευση κάποια εκ των οποίων έχουν γούστο… Όσο ήταν καρφιτσωμένο στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον συγκέντρωσε πολλά, ποικίλα και αρνητικά σχόλια.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ένας κύριος να θέτει τους προβληματισμούς του, εάν ένα ζευγάρι ομόφυλων γυναικών υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, και το κοριτσάκι παντρευτεί έναν άντρα τότε ο σύζυγος της θα έχει δύο πεθερές, θα μας άρεσε να έχουμε δύο πεθερές!!
Δεν λείπουν και οι άνθρωποι που είναι θεωρούν τους εαυτούς στους «χριστιανοταλιμπάν», που μιλούν για Ορθόδοξη Ελλάδα και ότι το Ευαγγέλιο δεν γράφει πουθενά μέσα για τον γάμο ομόφυλων, άλλοι γράφουν ότι «Είναι ενάντια στην κοινή λογική», «Ποιοι είμαστε εμείς που θα θεσμοθετήσουμε γάμο (ένωση) και θα δώσουμε παιδιά σε ομοφυλόφιλα άτομα, από τη στιγμή που η ίδια η φύση δεν το επιτρέπει;», ενώ τέλος «Όχι στον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων. Το επιτάσσει η αγάπη.».
Τι αλλάζει το νομοσχέδιο για γάμο και τεκνοθεσία
Το σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.
Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο).
Το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στον γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά), στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας. Επίσης, γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, το νομοσχέδιο ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών.
Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, που είχε εκπονηθεί το 2021 από ειδική επιτροπή που είχε ορίσει ο Πρωθυπουργός με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Καθηγητή κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.