Βουλή: Συνεδρίαση παρουσία Μ. Σχοινά – 13,5 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες την επόμενη τετραετία
Κάλεσαν την ΕΕ να πάρει αποφάσεις
Συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά - Τι συζήτησαν για τους αγρότες
«Σήμα κινδύνου» για το αγροτικό ζήτημα εξέπεμψαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Βουλευτές μέλη των επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα στην προγραμματισμένη ενημέρωση από τον κ. Σχοινά, αναφέρθηκαν εμφατικά και στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και στο δημογραφικό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει τις αναγκαίες αποφάσεις. Στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις είχε συνηγορήσει νωρίτερα και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο Μαργαρίτης Σχοινάς που αναγνώρισε ότι υπάρχει μια ομολογημένη δυσκολία που επιβλήθηκε στον αγροτικό κόσμο, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Ο κ. Σχοινάς μιλώντας αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη διευκρινίζοντας πως «δεν διαμαρτύρονται κατά της Ευρώπης αλλά γιατί πιέζονται από μια σειρά προβλημάτων που δεν έχουν όλα την ίδια μήτρα. Και τα αιτήματα τους είναι διαφορετικά. Το βασικό αίτημα στην Ισπανία είναι λειψυδρία. Εμείς έχουμε άλλα προβλήματα στον θεσσαλικό κάμπο. Απαιτείται ψύχραιμη προσέγγιση» ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο «μιλάμε για μια ομολογημένη δυσκολία που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης στον αγροτικό κόσμο. Και αυτό πρέπει να το χαλαρώσουμε. Ξεκινήσαμε από χθες. Χθες αναθεωρήσαμε τους στόχους αγρανάπαυσης».
Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σημειώσει πως η απάντηση στα αγροτικά προβλήματα δεν είναι η πλήρης εγκατάλειψη της πράσινης μετάβασης. «Αν ήμουν αγρότης στη Θεσσαλία θα με απασχολούσε εξίσου τι σημαίνει η κλιματική κρίση στον κάμπο. Θέλουμε τους αγρότες συμμάχους στην πράσινη μετάβαση χωρίς να τους κάνουμε να πληρώσουν αυτή την μετάβαση. Τα επόμενα 4 χρόνια θα έρθουν στους Έλληνες αγρότες ως άμεσες ενισχύσεις 13,5 δις ευρώ. Κατοχυρωμένα χρήματα» είπε.
Μπουκώρος: Να ανασταλούν τουλάχιστον για τρία χρόνια αυτές οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των αγροτών
«Προέρχομαι από τη Θεσσαλία που επλήγη, την οποία επισκεφθήκατε - και σας τιμάει αυτό. Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά, ακόμα και αν έχουμε αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος. «Οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να ξέρετε ότι το αγροτικό ζήτημα έρχεται με φόρα από το μέλλον, το τροφοδοτεί η επερχόμενη διατροφική κρίση, και λόγω της αύξησης πληθυσμού και λόγω της κλιματικής κρίσης, και για όλους τους λόγους τους οποίους αναλύετε. Είμαστε υποχρεωμένοι να το λύσουμε, αν θέλουμε να επιζήσουμε. Θα σας παρακαλούσα να μεταφέρετε στην Κομισιόν, να ανασταλούν τουλάχιστον για τρία χρόνια αυτές οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των αγροτών, να ενημερωθούν οι αγρότες μας, να προσαρμοστούν ομαλά. Εγώ δεν συζητώ μόνο για τους Έλληνες», είπε ο κ. Μπουκώρος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν οι αγρότες μας να αντέξουν με αυτό το κόστος παραγωγής. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες να έχουν transit πετρέλαιο και να μην τα έχουν οι αγρότες οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι Έλληνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει σχήματα περιβαλλοντικά, να παράξουν ΑΠΕ, ηλεκτρισμό, ώστε να καλύψουμε τους στόχους, αφού προηγουμένως όμως δώσουμε το δικαίωμα στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας και στους μικροεπαγγελματίες μας, για Net Metering, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής».Απειλείται το βιοτικό επίπεδο των αγροτών
«Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί απειλείται το βιοτικό τους επίπεδο», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Εδώ υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, και επομένως οφείλουμε να λάβουμε πρόνοιες και τουλάχιστον για μία τριετία θα πρέπει να ανασταλούν αυτές οι πρόνοιες που υπάρχουν στην κοινή αγροτική πολιτική. Φοβούμαι κύριε αντιπρόεδρε, ότι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε πια ευρωσκεπτικιστές, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο, όπου κρίνεται η ίδια η μορφή και το μέλλον της», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.
«Οι παραγωγοί στην Ελλάδα κυρίως, νομίζω και στην Ευρώπη - αλλά να μιλήσω για την Ελλάδα - βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες ανυπέρβλητες», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου και ζήτησε να αλλάξει το υπόδειγμα αντίληψης για τον πρωτογενή τομέα. «Πρέπει να ανέβει πολλά, πολλά σκαλοπάτια, μπροστά στις προτεραιότητες, είτε αυτό αφορά την οικονομική ενίσχυση, είτε αφορά οριζόντιες πολιτικές που να άπτονται όλων των πτυχών της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα. Πηγαίνοντας συνηθισμένα ή πηγαίνοντας λίγο καλύτερα, ή λίγο χειρότερα, ή με μικρά μπαλώματα, δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε προβλήματα, διότι τα προβλήματα δεν είναι τωρινά. Η κλιματική κατάρρευση δεν θα σταματήσει και ένα πράγμα είναι η καταστροφή της Θεσσαλίας που συνιστά τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους εκεί, που ελπίζουμε να μην ξανάρθει παρόμοιο για τα επόμενα διακόσια χρόνια. Ένα δεύτερο πράγμα είναι οι παρατεταμένες ακαρπίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που και αυτές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον καλλιεργούσαν», είπε ο κ. Οικονόμου.