ΚΚΕ: Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει καμία αποζημίωση για τους πληγέντες από τις πλημμύρες
Για απάντηση - μνημείο κυνισμού κάνει λόγο το ΚΚΕ
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έκαναν ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις αποζημιώσεις για όσους χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν πως «καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά της Θεσσαλίας και της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου έτους από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», αφού «οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες». Αυτό προκλητικά αναφέρει η απάντηση-μνημείο κυνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σχετική ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε την πλήρη και άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών».
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Συνεδρίαση παρουσία Μ. Σχοινά – ‘’Σήμα κινδύνου’’ από βουλευτές της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα
«Ακόμη και οι όποιες αποζημιώσεις προβλέπονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και αφορούν κυρίως την αποκατάσταση βασικών υποδομών (πχ δρόμοι, γέφυρες) βρίσκονται στον αέρα, καθώς η Επιτροπή, στην απάντησή της αναφέρει ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα κατατέθηκε τον Νοέμβριο 2023, δηλαδή με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών.
Αποκαλυπτική η απάντηση της Ευρωβουλής για τις αποζημιώσεις όσων χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, σύμφωνα με το ΚΚΕ
Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Επιτροπής και ως προς το ότι, όπως αναφέρει, ‘η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας απαιτεί ισόρροπη εξέταση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων’. Αποκλειστικό κριτήριο δεν είναι δηλαδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κατεπειγουσών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά λαμβάνονται υπόψη και μάλιστα ‘ισόρροπα’ και άλλοι παράγοντες, όπως οι οικονομικοί, δηλαδή η επιχειρηματική κερδοφορία, όσο για τους λεγόμενους περιβαλλοντικούς αυτοί αναφέρονται στις ιεραρχήσεις των ‘πράσινων’ ομίλων – αρπακτικών . Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτική της ΕΕ αφού στην οδηγία της ‘για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας» προβλέπει ότι «οι κίνδυνοι πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές εντός της Κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (…) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (…) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους’, πράγμα που πια οι πλημμυροπαθείς της χώρας μας σε διάφορες περιοχές το έχουν βιώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας.
Η δε διαδικασία επί παραβάσει και η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας που επικαλείται η Επιτροπή στην απάντησή της – πέρα από το ότι φανερώνει τη γύμνια του κυβερνητικού σχεδιασμού και τις τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα πρόληψης – να ληφθεί υπόψη ότι γίνεται στο πλαίσιο ακριβώς της προαναφερθείσας οδηγίας. Πρόκειται δηλαδή για χάρτες που αξιοποιούνται και εντάσσονται στη διαπιστωμένη εγκληματική και επικίνδυνη πολιτική εγκατάλειψης ΕΕ και κυβερνήσεων».
''Ο λαός πληρώνει με τη ζωή του τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων''
«Ο λαός έρχεται αντιμέτωπος και πληρώνει ακόμη και με τη ζωή του το ότι ΕΕ και κυβερνήσεις και στον τομέα της πολιτικής προστασίας υλοποιούν πολιτικές κατευθύνσεις με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Εκεί βρίσκεται η αιτία και όχι στον ‘κακό μας τον καιρό’. Η προκλητική απάντηση της Κομισιόν, την ώρα μάλιστα που οι πληγέντες βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, σηματοδοτεί την ανάγκη να σημάνει κλιμάκωση της λαϊκής πάλης για άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής μέσω, όχι μόνο του Ταμείου Αλληλεγγύης, αλλά και άλλων ευρωενωσιακών κονδυλίων που σήμερα πριμοδοτούν επιχειρηματικούς ομίλους και θα μπορούσαν να διατεθούν για όλες τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι μαζί με τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις και μέσα πρόληψης και προστασίας να καταδικάσουν μαζικά την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ευρωενωσιακή πολιτική, να βάλουν στο στόχαστρό τους το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους αφήνει απροστάτευτους σε πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς» σημειώνει καταλήγοντας η ΕΟ του ΚΚΕ.