∆ιάλογος µε θέα τον Βόσπορο και το µυαλό στην Ινδία - ∆είπνο παρέθεσαν στον Κώστα Φραγκογιάννη, 150 επιφανείς Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης
Οι στόχοι της ελληνικής αποστολής
Αθήνα και Άγκυρα προχωρούν τον διάλογο βήµα-βήµα
Στο επιβλητικό Ciragan Palace, µε θέα τον Βόσπορο, άνοιξε και επισήµως η αυλαία του νέου γύρου του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο πλαίσιο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα (7 ∆εκεµβρίου), οριστικοποιήθηκε µια σειρά υπουργικών επαφών. Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν.
Ηδη οι Ελληνες υπουργοί Ναυτιλίας και Τουρισµού συναντήθηκαν µε τους Τούρκους οµολόγους τους, ενώ προχθές ξεκίνησαν τα δύσκολα: οι συναντήσεις µεταξύ των αξιωµατούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο δραστήριος υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για την οικονοµική διπλωµατία, Κώστας Φραγκογιάννης, µετέβη στην Κωνσταντινούπολη την Πέµπτη συνοδεία πολυπληθούς επιχειρηµατικής οµάδας. Στόχος της διήµερης αποστολής ήταν η ενίσχυση των διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Με το που αφίχθη στην Πόλη, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε µε Ελληνες επιχειρηµατίες της Κωνσταντινούπολης.
Το βράδυ της Πέµπτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αντιπροσωπεία παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιµήν τους ο επιφανής Ελληνας επιχειρηµατίας της Κωνσταντινούπολης, Βύρων Νικολαΐδης, µε τη συµµετοχή και Τούρκων επιχειρηµατιών. Το δείπνο έγινε στο πολυτελές Ciragan Palace και σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς πάνω από 150 άτοµα βρέθηκαν εκεί, µε τον κ. Φραγκογιάννη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηµατιών.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που έπαιζε η ορχήστρα µουσική, εκείνοι έκλειναν εµπορικά deals. Το µενού περιελάµβανε: για ορεκτικό ένα ριζότο µε µυρωδικά, τσιπς παρµεζάνας και βαλσάµικο. Το κυρίως πιάτο ήταν αστακός µε µανιτάρια, πατάτες και αγκινάρες. Ενώ για γλυκό οι επιχειρηµατίες απόλαυσαν τη σπεσιαλιτέ του Ciragan, τον µπακλαβά. Λευκό και κόκκινο κρασί, όπως επίσης και ρακί, συνόδευαν τα πιάτα.
«Θετικής ατζέντας» συνέχεια
Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, Αθήνα και Αγκυρα προχωρούν τον διάλογο βήµα βήµα. Οι συνθήκες δεν έχουν ακόµα ωριµάσει για να µπουν οι δύο χώρες στα βαθιά διπλωµατικά νερά, ώστε να συζητήσουν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μέχρι τότε, το βάρος πέφτει στη θετική ατζέντα και στα αρχικά στάδια του πολιτικού διαλόγου. Προχθές πραγµατοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση της Μικτής Οικονοµικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τη συµπροεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Εµπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu.
Η ατζέντα περιελάµβανε ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, µεταφορές, βιοµηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισµό και πολιτική προστασία. Παράλληλα µε τις εργασίες της Μικτής Οικονοµικής Επιτροπής, οι Ελληνες επιχειρηµατίες, που συµµετείχαν στην αποστολή, είχαν συζητήσεις µε Τούρκους επιχειρηµατίες, στο πλαίσιο του Επιχειρηµατικού Φόρουµ που διοργάνωσε το Συµβούλιο Εξωτερικών Οικονοµικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία µε την Enterprise Greece. Στην αποστολή συµµετείχαν υψηλόβαθµα στελέχη 75 εταιρειών από τους κλάδους των τροφίµων, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισµού, της φαρµακοβιοµηχανίας, της ενέργειας, των τραπεζών, καθώς και θεσµικοί παράγοντες. Οσο για τον πολιτικό διάλογο, ο επόµενος γύρος θα γίνει στην Αγκυρα, στις 11 Μαρτίου, µεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου οµολόγου της Μπουράκ Ακσαπάρ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο Μεταναστευτικό και στα θέµατα Πολιτικής Προστασίας.
Με το βλέµµα στην Ανατολή
Το ταξίδι του κ. Φραγκογιάννη στην Τουρκία δεν εντάσσεται µόνο στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά σε µια ευρύτερη τακτική εξωστρέφειας που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια. Επόµενος σταθµός θα είναι η Ινδία, η γεωπολιτική και οικονοµική υπερδύναµη της εποχής. Ο όρος «ανερχόµενη», που αρκετοί χρησιµοποιούν, σκοπίµως παραλείφθηκε. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι είναι η χώρα που το καλοκαίρι κατάφερε να προσσεληνώσει διαστηµόπλοιο κοντά στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού.
Πραγµατοποίησε, δηλαδή, αυτό που δεν κατάφερε η Ρωσία, κι έτσι η Ινδία µπήκε στην κλειστή «λέσχη» των µεγάλων διαστηµικών δυνάµεων. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Ινδία στα µέσα Φεβρουαρίου, συνοδευόµενος από ευρύ υπουργικό και επιχειρηµατικό κλιµάκιο, καθώς η Ελλάδα προσβλέπει σε πολυεπίπεδη συνεργασία µε την πέµπτη ισχυρότερη οικονοµία του κόσµου. Υπενθυµίζεται ότι στις 25 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον Ινδό οµόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα. Τότε, ο κ. Μόντι είχε αποκαλύψει ότι στόχος του είναι ο διπλασιασµός του διµερούς µας εµπορίου έως το 2030.
3 πόλεις - 1 στόχος
Στις 19-24 Φεβρουαρίου προγραµµατίζεται η επίσηµη επίσκεψη του Κ. Φραγκογιάννη σε τρεις ινδικές πόλεις: Νέο ∆ελχί, Μουµπάι, Μπανγκαλόρ. Η εν λόγω επίσκεψη πραγµατοποιείται µε την ευκαιρία του 2ου India Europe Business & Sustainability Conclave. Η βασική επιδίωξη της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της συνεργασίας Ινδίας - Ευρώπης στο διαρκώς εξελισσόµενο γεωπολιτικό τοπίο, να ενισχύσει τη διµερή συνεργασία µεταξύ ινδικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να προβάλει οικονοµικές ευκαιρίες και προκλήσεις, παρέχοντας µια πλατφόρµα για τις επιχειρήσεις να εξερευνήσουν συνέργειες και συνεργασίες.
Οι βασικοί στόχοι της ελληνικής αποστολής στο Νέο ∆ελχί
- Η διείσδυση στην αγορά ενός εκ των σηµαντικότερων εµπορικών εταίρων της Ευρώπης.
- Η δικτύωση µε βασικούς παράγοντες αυτής της αγοράς. - Η διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
- Η διασφάλιση πρόσβασης σε µία από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες οικονοµίες παγκοσµίως.
- Η εξέταση συµµετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη υποδοµών.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής