Οταν η κρίση γίνεται... ευκαιρία - Η διαφορετική προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων
Γενική αντεπίθεση σε όλα τα µέτωπα
Την εβδοµάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός κατέδειξε µε κάθε τρόπο την επιθυµία του να βγει ο ίδιος µπροστά
Γενική αντεπίθεση σε όλα τα µέτωπα, εντός κι εκτός συνόρων, σαλπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µε φόντο τις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, αλλά και τις εξελίξεις στο πεδίο της διπλωµατίας και των εξοπλισµών µε την προµήθεια των F-35.
Την εβδοµάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός κατέδειξε µε κάθε τρόπο την επιθυµία του να βγει ο ίδιος µπροστά, προκειµένου να δοθεί ισχυρό στίγµα από την κυβέρνηση στα δύο εσωτερικά µέτωπα, τα οποία προέκυψαν το τελευταίο δεκαήµερο στην πολιτική ατζέντα, επιδιώκοντας να εκµεταλλευθεί την απόλυτη κυριαρχία του προσώπου του έναντι των αρχηγών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις µετρήσεις του τελευταίου διαστήµατος.
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά την παρουσία-έκπληξη στα µπλόκα και την ανακοίνωση των πρώτων µέτρων ανακούφισης ειδικά για τη Θεσσαλία, εµφανίστηκε στη Βουλή για να ανακοινώσει κατά την τοποθέτησή του έξι µέτρα για τους αγρότες που περιλαµβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, µείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύµα µε πρόσθετη έκπτωση 10% για πέντε µήνες, ρύθµιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ και νέα προγράµµατα για µόνιµη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος. Το ύψος του κόστους των νέων µέτρων είναι της τάξης των 232 εκατ. ευρώ.
Έστειλε µήνυµα κατανόησης στους αγρότες
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά έστειλε µήνυµα κατανόησης των προβληµάτων στην πλευρά του αγροτικού κόσµου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την άµεση ενεργοποίηση των ανακλαστικών της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των αιτηµάτων που διατυπώνονται όλες αυτές τις µέρες σε σχέση µε τις αντίστοιχες της Ευρώπης που αντιµετωπίζουν ανάλογα περιστατικά.
Την ίδια στιγµή, κατέστησε ξεκάθαρη την κυβερνητική πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ακραίες µορφές διαµαρτυρίας, όπως το κλείσιµο των εθνικών οδών. Το µόνο βέβαιο είναι πως οι πρωτοβουλίες αυτές έγιναν δεκτές µε ικανοποίηση από µια σηµαντική µερίδα των αγροτικών οργανώσεων, µε αποτέλεσµα να επιτευχθεί άλλος ένας βασικός στόχος του Μαξίµου. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή και σε επίπεδο κοινωνίας το τοπίο σχετικά µε το ακριβές ανάγλυφο των κινητοποιήσεων, όπου από τη µια υπάρχουν οι φορείς εκείνοι που προβάλλουν µε ειλικρίνεια τα ζητήµατα και αναζητούν ουσιαστικές λύσεις και από την άλλη οι περιπτώσεις αυτές όπου το πολιτικό ή κοµµατικό κίνητρο είναι εµφανές σε ό,τι αφορά το περίγραµµα της δράσης τους.
Πανεπιστήµια
Πολύ διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέµα των καταλήψεων, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συλλήβδην παράνοµες, χρησιµοποιώντας µια ιδιαιτέρως σκληρή για τα δεδοµένα του κριτική. Οι βασικοί άξονες της επιχειρηµατολογίας που ανέπτυξε επικεντρώνονται αφενός στη λογική ότι για την κοινωνία και για το σύνολο του δυτικού κόσµου το θέµα των µη κρατικών Πανεπιστηµίων θεωρείται επί της ουσίας λήξαν από την ίδια την πραγµατικότητα (τα στοιχεία των µετρήσεων είναι απολύτως ενδεικτικά) και αφετέρου στην ανάγκη να µη χαθεί το εξάµηνο των φοιτητών εξαιτίας των µειοψηφιών που έχουν καταλάβει σχολές ανά την ελληνική περιφέρεια.
Ωστόσο, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίµου έναντι των κινητοποιήσεων για το επίµαχο νοµοσχέδιο, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεµήνυσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει βήµα πίσω, έχει και µία ακόµη παράµετρο. Πρόκειται για το γεγονός ότι µε τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η επανασυσπείρωση ενόψει ευρωεκλογών ενός κοµµατιού της λεγόµενης δεξιάς βάσης του κυβερνώντος κόµµατος που µε δεδοµένη την παραδοσιακή χαλαρότητα της συγκεκριµένης εκλογικής αναµέτρησης, αλλά και την αντίθεσή του µε το νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών, θα µπορούσε να οδηγηθεί σε µία άλλη επιλογή στις επερχόµενες κάλπες του Ιουνίου.
Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο και κυρίως στα Ιδρύµατα που διά των πρυτανικών τους αρχών επισηµαίνουν µια σειρά δυσκολιών σε ό,τι έχει να κάνει µε το πλάνο της πραγµατοποίησης της εξεταστικής µέσω ∆ιαδικτύου, ανάλογες δυναµικές παρεµβάσεις σαν κι αυτή που έγινε προ ηµερών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης.
Εξωτερικό µέτωπο με F-35
Αέρα βεβαίως στα πανιά της επικοινωνίας µε την παραδοσιακή ∆εξιά, αλλά και γενικότερα στη δηµοσκοπική δυναµική της Ν.∆. και του πρωθυπουργού προσωπικά, έδωσε και η ανακοίνωση για την προµήθεια των F-35 και των υπόλοιπων εξοπλιστικών προγραµµάτων σε συνεργασία µε τις ΗΠΑ.
Η εξωτερική πολιτική και η δυναµική που έχει αναπτύξει η Αθήνα στο διπλωµατικό πεδίο επανήλθαν και θα παραµείνουν στην πρώτη γραµµή, πολλώ δε µάλλον µετά την αποκάλυψη της στήλης Big Mouth του powergame.gr για το υπό σχεδιασµό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον προσεχή Μάρτιο και τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο Μπάιντεν (µε αφορµή και την παρουσία του στον Καναδά για τις εκδηλώσεις της Οµογένειας για την 25η Μαρτίου). Εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά, ο πρωθυπουργός θα πάει ένα µήνα αργότερα στην Τουρκία για το προγραµµατισµένο τετ α τετ µε τον Ταγίπ Ερντογάν και πιθανώς το άνοιγµα της βαριάς ατζέντας των ζητηµάτων που απασχολούν τις διµερείς σχέσεις, όχι µόνο µε σηµαντικά όπλα στη φαρέτρα του, αλλά και µε αυξηµένο γόητρο διεθνώς.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής