Μέγαρο Μαξίμου: Στρατηγική "μη σύγκρουσης" με τους αγρότες - "Ανοικτές οι πόρτες του πρωθυπουργού" - Τα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ και η "μυστική" αποστολή Βορίδη
Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες
«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση με τους αγρότες
Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί για το Μέγαρο Μαξίμου και τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καθώς το πακέτο μέτρων, ύψους περί τα 300.000.000 ευρώ, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την προηγούμενη Παρασκευή δεν φαίνεται να ικανοποίησε τον αγροτικό κόσμο, που αποφασίζει εντός της ημέρας για την προοπτική αλλά και τη μορφή των από τούδε και στο εξής κινητοποιήσεων.
Η στρατηγική που καλείται να υπηρετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, δεν μοιάζει απλή υπόθεση. Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν, σε χαμηλούς, πάντως, τόνους να διευκρινίσουν ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις, τονίζουν με νόημα ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, κάνοντας συνεχείς αναφορές εν είδει υπόμνησης στα μέτρα που έχουν ληφθεί όχι στην παρούσα φάση, αλλά από το 2019 και εντεύθεν χάριν της τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος.
Μένοντας κατά βάση στο σκέλος της μείωσης του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διεμήνυσε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ότι «οι αγρότες θα επωφεληθούν άμεσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις», κάνοντας ειδική μνεία στη μείωση κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα, στη ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και στο πρόγραμμα «Απόλλων». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε χθες στο briefing των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός, και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει, ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό».
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν χθες στην «Απογευματινή» ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο συναπάντημα του πρωθυπουργού με τους αγρότες -κάτι σχετικό, εξάλλου, είχε συμβεί την προηγούμενη Τετάρτη στη Βόνιτσα-, ωστόσο, επέμεναν και χθες ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη θεσμική συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αγρότες, όχι τουλάχιστον εντός της τρέχουσας εβδομάδας και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα ίδια πρόσωπα, πάντως, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τίποτε, εφόσον εκτραχυνθεί η κατάσταση στα μπλόκα, κάτι που δεν φαινόταν μέχρι χθες το επικρατέστερο σενάριο. «Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση που να είναι προγραμματισμένη, ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε», επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκδηλώνεται προβληματισμός ως προς την προοπτική απευθείας διαλόγου του πρωθυπουργού με τους αγρότες, καθώς, όπως λέγεται, δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό όργανο στο οποίο να περιλαμβάνεται όλος ο αγροτικός κόσμος, ούτε, επίσης, όλοι οι αγρότες, από όλες τις περιοχές της επικράτειας, προβάλλουν τα ίδια αιτήματα.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι τόσο ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως ότι το κυβερνών κόμμα ενδιαφέρεται ειλικρινώς να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με τους αγρότες.
Εξάλλου, ενεργό ρόλο στην επικοινωνία με τους αγρότες διαδραματίζει και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού κόσμου ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα και στο φόντο μιας περιρρέουσας φημολογίας για τον ρόλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το κατά πόσον ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον υπουργό, προσθέτοντας με νόημα ότι το αγροτικό ζήτημα άπτεται περισσοτέρων του ενός υπουργείων.
Κινητοποιήσεις αγροτών: «Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» - «Οι αγρότες θα επωφεληθούν άμεσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις»
Η στρατηγική που καλείται να υπηρετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, δεν μοιάζει απλή υπόθεση. Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν, σε χαμηλούς, πάντως, τόνους να διευκρινίσουν ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις, τονίζουν με νόημα ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, κάνοντας συνεχείς αναφορές εν είδει υπόμνησης στα μέτρα που έχουν ληφθεί όχι στην παρούσα φάση, αλλά από το 2019 και εντεύθεν χάριν της τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος.Μένοντας κατά βάση στο σκέλος της μείωσης του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διεμήνυσε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ότι «οι αγρότες θα επωφεληθούν άμεσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις», κάνοντας ειδική μνεία στη μείωση κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα, στη ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και στο πρόγραμμα «Απόλλων». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε χθες στο briefing των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός, και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει, ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό».
Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν χθες στην «Απογευματινή» ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο συναπάντημα του πρωθυπουργού με τους αγρότες -κάτι σχετικό, εξάλλου, είχε συμβεί την προηγούμενη Τετάρτη στη Βόνιτσα-, ωστόσο, επέμεναν και χθες ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη θεσμική συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αγρότες, όχι τουλάχιστον εντός της τρέχουσας εβδομάδας και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα ίδια πρόσωπα, πάντως, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τίποτε, εφόσον εκτραχυνθεί η κατάσταση στα μπλόκα, κάτι που δεν φαινόταν μέχρι χθες το επικρατέστερο σενάριο. «Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση που να είναι προγραμματισμένη, ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε», επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.Στο Μέγαρο Μαξίμου εκδηλώνεται προβληματισμός ως προς την προοπτική απευθείας διαλόγου του πρωθυπουργού με τους αγρότες, καθώς, όπως λέγεται, δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό όργανο στο οποίο να περιλαμβάνεται όλος ο αγροτικός κόσμος, ούτε, επίσης, όλοι οι αγρότες, από όλες τις περιοχές της επικράτειας, προβάλλουν τα ίδια αιτήματα.
Ανέλαβαν δράση Μεϊμαράκης και Βορίδης
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι τόσο ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως ότι το κυβερνών κόμμα ενδιαφέρεται ειλικρινώς να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με τους αγρότες.Εξάλλου, ενεργό ρόλο στην επικοινωνία με τους αγρότες διαδραματίζει και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού κόσμου ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα και στο φόντο μιας περιρρέουσας φημολογίας για τον ρόλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το κατά πόσον ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον υπουργό, προσθέτοντας με νόημα ότι το αγροτικό ζήτημα άπτεται περισσοτέρων του ενός υπουργείων.