Ο Μάνφρεντ Βέµπερ στην "Α": "Αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ"
Όλα όσα είπε ο Μάνφρεντ Βέµπερ στην «Απογευµατινή» της Κυριακής
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέµπερ, µιλά στην «Απογευµατινή» της Κυριακής για τις προκλήσεις και το µέλλον της Ευρώπης λίγο πριν από την έλευσή του στην Αθήνα για την εκδήλωση «Road to Recovery»
«Πρέπει να ενδυναµώσουµε την ‘‘ευρωπαϊκή φωνή’’ ώστε να ακουστεί στον κόσµο», ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέµπερ, ο οποίος µεταξύ άλλων µίλησε για την ανάγκη ενότητας των κρατών-µελών της Ενωσης, ώστε να µπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, σε µια εποχή αυξηµένων εντάσεων και ιδεολογικών συγκρούσεων.
Ο Ευρωπαίος αξιωµατούχος κάλεσε τους Ελληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν στα κελεύσµατα της Ακροδεξιάς, παραµένοντας πιστοί στις αξίες της δηµοκρατίας και της ελευθερίας.
Μιλώντας για την Ελλάδα, τη χαρακτήρισε πρότυπο µεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, για την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του για την άµεση ανάγκη χάραξης µιας κοινής αµυντικής πολιτικής, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να σταθεί µόνη της απέναντι στις σύγχρονες απειλές. Ο κ. Βέµπερ έρχεται στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου για να συµµετάσχει στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος «Road to Recovery», που αφορά το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.
Πώς θα αξιολογούσατε τη σηµερινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον σύγχρονο κόσµο και σε σχέση µε την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας;
Για εµάς τους Ευρωπαίους πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι είµαστε στο πλευρό των αξιών εκείνων που υπερασπίζονται τη δηµοκρατία και όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία πρέπει να είναι φίλοι µας και πρέπει να υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συµβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας, που αποτελεί µια πρόκληση για εµάς, καθώς επίσης και στην Ταϊβάν, στην περιοχή της Ασίας. Αυτό που πρέπει να κάνουµε ως Ευρώπη είναι να ενδυναµώσουµε την «ευρωπαϊκή φωνή», ώστε να ακουστεί στον κόσµο. Για να το πετύχουµε αυτό, θα πρέπει η εξωτερική µας πολιτική να ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλές προκλήσεις µπροστά µας. Η βασική µας ιδέα πρέπει πάντα να είναι µε την πλευρά των αξιών της ελευθερίας και της δηµοκρατίας και πρέπει να το κάνουµε αυτό από µια ισχυρή θέση.
Πώς θα σχολιάζατε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Η Ακροδεξιά είναι ένας µεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη.
Η Ακροδεξιά σηµαίνει ότι διαιρούµε την οικονοµία µας, γεγονός που έχει βαθιές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στην προοπτική ανάπτυξης. Η Ακροδεξιά είναι κατά της οικονοµικής ανάπτυξης, είναι το AfD στη Γερµανία, είναι φίλοι του Πούτιν, της Μαρίν Λεπέν και θέλουν να χτυπήσουν την προσέγγισή µας για την υπεράσπιση των αξιών µας. Γι’ αυτό όλα αυτά τα ακροδεξιά κόµµατα αποτελούν κίνδυνο και απειλή για την καθηµερινή ζωή των Ευρωπαίων. Εµείς οι Χριστιανοδηµοκράτες θα αντισταθούµε σθεναρά σε µια τέτοια προοπτική. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Ν.∆., είµαστε το κόµµα της Ευρώπης. Πιστεύουµε στο κοινό σχέδιο, στη συνεργασία και στην εξεύρεση λύσεων, αυτό είναι το DNA µας και αυτό πρεσβεύουµε. Γι’ αυτό θα αγωνιστούµε εναντίον τους κατά τη διάρκεια των επερχόµενων εκλογών.
Η έλλειψη κοινής πολιτικής γραµµής µεταξύ των κρατών-µελών σε σηµαντικά θέµατα, όπως η µετανάστευση ή η χρηµατοδότηση του πολέµου στην Ουκρανία, είναι κάτι που σας ανησυχεί;
Η Ευρώπη είναι ένα σύνθετο οικοδόµηµα 27 χωρών µε διαφορετική ιστορία, διαφορετικούς λαούς, διαφορετικές πολιτικές. Ετσι απαιτείται πάντα µεγάλη προσπάθεια. Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι η συµφωνία για το Μεταναστευτικό, που ολοκληρώσαµε στα τέλη του περασµένου έτους. Αυτή η συµφωνία µάς δείχνει ότι µπορούµε να προχωρήσουµε σε ένα καλύτερο µέλλον. Μπορούµε επίσης να διαβεβαιώσουµε την Ελλάδα ότι θα λάβει τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηµατοδότηση της φύλαξης των συνόρων, έχοντας πάντα κατά νου τις προκλήσεις µε τις οποίες θα βρεθούµε αντιµέτωποι στον νέο κόσµο που διαµορφώνεται και µε βάση τις εξελίξεις στην Κίνα και στην Ουκρανία. Νοµίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουµε την οµοφωνία στο σύστηµα ψηφοφορίας, έτσι ώστε -ειδικά στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής και άµυνας- να ψηφίζουµε µε ωριµότητα. ∆εν θέλω να είµαι έρµαιο στα χέρια ενός και µόνο ανθρώπου, του Βίκτορ Ορµπαν, ο οποίος µπλοκάρει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό στις προσεχείς εκλογές πρέπει να ψηφίσουµε µε το βλέµµα στο µέλλον.
Σε λίγες ηµέρες συµπληρώνονται 32 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πιστεύετε πως η Συνθήκη αυτή χρειάζεται αναθεώρηση για να ανταποκρίνεται στη σηµερινή πραγµατικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Η συγκεκριµένη Συνθήκη, όταν υπογράφηκε, ήταν ένα σηµαντικό βήµα προς το µέλλον σε θέµατα ασφάλειας. Ηταν ένα άνοιγµα της πόρτας για το κοινό µας νόµισµα και επίσης στις εξωτερικές υποθέσεις αποτέλεσε ένα πρώτο βήµα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Ετσι, αυτή η συµφωνία ήταν ένα µεγάλο και σηµαντικό βήµα. Αλλά τώρα ζούµε σε έναν νέο κόσµο, σε έναν κόσµο µε παγκόσµιες προκλήσεις, σε έναν κόσµο µε πολλές αλλαγές. Και έχοντας αυτό κατά νου, ναι, νοµίζω ότι πρέπει να ανανεώσουµε τη νοµική βάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να προσαρµοστούµε στις σηµερινές προκλήσεις. Και αυτό σηµαίνει, πρώτ’ απ’ όλα, µια κοινή φωνή στον κόσµο και µια κοινή αµυντική στρατηγική. Αρα αυτό που χρειαζόµαστε είναι ισχυροί στρατοί, όπως ο Ελληνικός Στρατός. Θα πρέπει επίσης να δούµε την ευρωπαϊκή προοπτική συνεργασίας σε µια κοινή αµυντική πολιτική, σε µια κοινή πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σε µια κοινή αµυντική ασπίδα και όλα αυτά µαζί ως ακόµα ένα πλεονέκτηµα της Ενωσης. Εάν καταφέρουµε να ενώσουµε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάµεις µαζί, τότε είµαστε πιο αποτελεσµατικοί και µπορούµε να διατηρήσουµε την ειρήνη στην Ευρώπη.
Πώς βλέπετε τη σηµερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό το πρίσµα της επίσκεψής σας στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου; Ποιο µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου;
Η Ελλάδα είναι µία από τις οικονοµικές πρωτοπόρους και µια οικονοµική δύναµη στην Ευρώπη. Συγκρίνοντας τον ρυθµό οικονοµικής ανάπτυξης στην Ελλάδα µε τον ρυθµό ανάπτυξης της Γερµανίας, τότε η Ελλάδα µπορεί να είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό που πέτυχε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολλοί επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν και µε τον τρόπο αυτό φέρνουν το µέλλον. Αυτό είναι σπουδαίο και αυτό είναι που µπορεί να µάθει η Ευρώπη από την Ελλάδα. Η επίσκεψή µου στην Αθήνα την ερχόµενη Παρασκευή συνδέεται µε το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, µετά την κρίση του κορονοϊού, έχει δώσει πολλά χρήµατα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα έδειξε ότι µπορεί να επενδύσει τα χρήµατα µε έναν πολύ βιώσιµο και προσανατολισµένο στο µέλλον τρόπο. Αυτό θα αναδείξουµε την ερχόµενη Παρασκευή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ηµερίδας «Road to Recovery», καθώς η Ελλάδα θα µπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και γι’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, εγώ δεν έχω να δώσω στους Ελληνες ψηφοφόρους κανενός είδους συµβουλή, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα τι να κάνουν. Αυτή είναι η δηµοκρατία. Αυτό που µπορώ να σας πω είναι να µην κάνετε τα λάθη που έκαναν οι ψηφοφόροι στη Γερµανία µε την ψήφο τους σε αριστερά κόµµατα, γιατί η Γερµανία βρίσκεται σε πολύ άσχηµη κατάσταση, αυτό είναι που µπορώ να σας πω από τη γερµανική εµπειρία. Μην επαναλάβετε τα λάθη που έκαναν οι Γερµανοί.
∆ηλώσατε πρόσφατα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τα δικά της όπλα, συµπεριλαµβανοµένων των πυρηνικών, για να είναι σε θέση να αντιµετωπίσει µόνη της τις σύγχρονες απειλές. Ποιες είναι αυτές οι απειλές;
Εχουµε πόλεµο στην Ευρώπη, στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο Πούτιν προκαλεί την Ουκρανία επειδή θέλει να είναι µια ελεύθερη και δηµοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, όπως είναι η Γερµανία, όπως είναι η Πολωνία και όπως είναι η Ισπανία. Ο ουκρανικός λαός θέλει να ζήσει στον ίδιο κόσµο µε εµάς, αυτόν της ελευθερίας, της δηµοκρατίας κι αυτό αµφισβητείται από τον Πούτιν και από εκείνους που µισούν τον τρόπο ζωής µας και αυτό συµβαίνει επίσης σε παγκόσµιο επίπεδο µε την Κίνα και µε άλλες δυνάµεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενωθούµε. Πρέπει να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας από κοινού και πρέπει να το κάνουµε αυτό πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο. Ισχυροί στρατοί. Πρέπει να το κάνουµε αυτό πρώτ’ απ’ όλα µαζί µε τους Αµερικανούς φίλους µας. Το ΝΑΤΟ είναι η βασική αρχή για την ασφάλεια. Αλλά νοµίζω πως έχοντας κατά νου ότι πιθανότατα ο Ντόναλντ Τραµπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη θα πρέπει να µπορεί να σταθεί και µόνη της. Πρέπει επίσης να είµαστε έτοιµοι να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας µόνοι µας, αν χρειαστεί. Θέλω να έχω ισχυρή συνεργασία µε την Αµερική, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει επίσης µακροπρόθεσµα να είµαστε σε θέση να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας µόνοι µας. ∆εν µπορούµε να ζητήσουµε από 330 εκατοµµύρια Αµερικανούς να υπερασπιστούν 400 εκατοµµύρια Ευρωπαίους. Αυτό δεν θ α λειτουργήσει µακροπρόθεσµα. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην άµυνα και πρέπει να το κάνουµε όλοι από κοινού.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής
Ο Ευρωπαίος αξιωµατούχος κάλεσε τους Ελληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν στα κελεύσµατα της Ακροδεξιάς, παραµένοντας πιστοί στις αξίες της δηµοκρατίας και της ελευθερίας.
Μιλώντας για την Ελλάδα, τη χαρακτήρισε πρότυπο µεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, για την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του για την άµεση ανάγκη χάραξης µιας κοινής αµυντικής πολιτικής, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να σταθεί µόνη της απέναντι στις σύγχρονες απειλές. Ο κ. Βέµπερ έρχεται στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου για να συµµετάσχει στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος «Road to Recovery», που αφορά το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.
Πώς θα αξιολογούσατε τη σηµερινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον σύγχρονο κόσµο και σε σχέση µε την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας;
Για εµάς τους Ευρωπαίους πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι είµαστε στο πλευρό των αξιών εκείνων που υπερασπίζονται τη δηµοκρατία και όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία πρέπει να είναι φίλοι µας και πρέπει να υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συµβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας, που αποτελεί µια πρόκληση για εµάς, καθώς επίσης και στην Ταϊβάν, στην περιοχή της Ασίας. Αυτό που πρέπει να κάνουµε ως Ευρώπη είναι να ενδυναµώσουµε την «ευρωπαϊκή φωνή», ώστε να ακουστεί στον κόσµο. Για να το πετύχουµε αυτό, θα πρέπει η εξωτερική µας πολιτική να ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλές προκλήσεις µπροστά µας. Η βασική µας ιδέα πρέπει πάντα να είναι µε την πλευρά των αξιών της ελευθερίας και της δηµοκρατίας και πρέπει να το κάνουµε αυτό από µια ισχυρή θέση.
Πώς θα σχολιάζατε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Η Ακροδεξιά είναι ένας µεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη.
Η Ακροδεξιά σηµαίνει ότι διαιρούµε την οικονοµία µας, γεγονός που έχει βαθιές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στην προοπτική ανάπτυξης. Η Ακροδεξιά είναι κατά της οικονοµικής ανάπτυξης, είναι το AfD στη Γερµανία, είναι φίλοι του Πούτιν, της Μαρίν Λεπέν και θέλουν να χτυπήσουν την προσέγγισή µας για την υπεράσπιση των αξιών µας. Γι’ αυτό όλα αυτά τα ακροδεξιά κόµµατα αποτελούν κίνδυνο και απειλή για την καθηµερινή ζωή των Ευρωπαίων. Εµείς οι Χριστιανοδηµοκράτες θα αντισταθούµε σθεναρά σε µια τέτοια προοπτική. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Ν.∆., είµαστε το κόµµα της Ευρώπης. Πιστεύουµε στο κοινό σχέδιο, στη συνεργασία και στην εξεύρεση λύσεων, αυτό είναι το DNA µας και αυτό πρεσβεύουµε. Γι’ αυτό θα αγωνιστούµε εναντίον τους κατά τη διάρκεια των επερχόµενων εκλογών.
Η έλλειψη κοινής πολιτικής γραµµής µεταξύ των κρατών-µελών σε σηµαντικά θέµατα, όπως η µετανάστευση ή η χρηµατοδότηση του πολέµου στην Ουκρανία, είναι κάτι που σας ανησυχεί;
Η Ευρώπη είναι ένα σύνθετο οικοδόµηµα 27 χωρών µε διαφορετική ιστορία, διαφορετικούς λαούς, διαφορετικές πολιτικές. Ετσι απαιτείται πάντα µεγάλη προσπάθεια. Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι η συµφωνία για το Μεταναστευτικό, που ολοκληρώσαµε στα τέλη του περασµένου έτους. Αυτή η συµφωνία µάς δείχνει ότι µπορούµε να προχωρήσουµε σε ένα καλύτερο µέλλον. Μπορούµε επίσης να διαβεβαιώσουµε την Ελλάδα ότι θα λάβει τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηµατοδότηση της φύλαξης των συνόρων, έχοντας πάντα κατά νου τις προκλήσεις µε τις οποίες θα βρεθούµε αντιµέτωποι στον νέο κόσµο που διαµορφώνεται και µε βάση τις εξελίξεις στην Κίνα και στην Ουκρανία. Νοµίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουµε την οµοφωνία στο σύστηµα ψηφοφορίας, έτσι ώστε -ειδικά στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής και άµυνας- να ψηφίζουµε µε ωριµότητα. ∆εν θέλω να είµαι έρµαιο στα χέρια ενός και µόνο ανθρώπου, του Βίκτορ Ορµπαν, ο οποίος µπλοκάρει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό στις προσεχείς εκλογές πρέπει να ψηφίσουµε µε το βλέµµα στο µέλλον.
Σε λίγες ηµέρες συµπληρώνονται 32 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πιστεύετε πως η Συνθήκη αυτή χρειάζεται αναθεώρηση για να ανταποκρίνεται στη σηµερινή πραγµατικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Η συγκεκριµένη Συνθήκη, όταν υπογράφηκε, ήταν ένα σηµαντικό βήµα προς το µέλλον σε θέµατα ασφάλειας. Ηταν ένα άνοιγµα της πόρτας για το κοινό µας νόµισµα και επίσης στις εξωτερικές υποθέσεις αποτέλεσε ένα πρώτο βήµα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Ετσι, αυτή η συµφωνία ήταν ένα µεγάλο και σηµαντικό βήµα. Αλλά τώρα ζούµε σε έναν νέο κόσµο, σε έναν κόσµο µε παγκόσµιες προκλήσεις, σε έναν κόσµο µε πολλές αλλαγές. Και έχοντας αυτό κατά νου, ναι, νοµίζω ότι πρέπει να ανανεώσουµε τη νοµική βάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να προσαρµοστούµε στις σηµερινές προκλήσεις. Και αυτό σηµαίνει, πρώτ’ απ’ όλα, µια κοινή φωνή στον κόσµο και µια κοινή αµυντική στρατηγική. Αρα αυτό που χρειαζόµαστε είναι ισχυροί στρατοί, όπως ο Ελληνικός Στρατός. Θα πρέπει επίσης να δούµε την ευρωπαϊκή προοπτική συνεργασίας σε µια κοινή αµυντική πολιτική, σε µια κοινή πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σε µια κοινή αµυντική ασπίδα και όλα αυτά µαζί ως ακόµα ένα πλεονέκτηµα της Ενωσης. Εάν καταφέρουµε να ενώσουµε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάµεις µαζί, τότε είµαστε πιο αποτελεσµατικοί και µπορούµε να διατηρήσουµε την ειρήνη στην Ευρώπη.
Πώς βλέπετε τη σηµερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό το πρίσµα της επίσκεψής σας στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου; Ποιο µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου;
Η Ελλάδα είναι µία από τις οικονοµικές πρωτοπόρους και µια οικονοµική δύναµη στην Ευρώπη. Συγκρίνοντας τον ρυθµό οικονοµικής ανάπτυξης στην Ελλάδα µε τον ρυθµό ανάπτυξης της Γερµανίας, τότε η Ελλάδα µπορεί να είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό που πέτυχε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολλοί επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν και µε τον τρόπο αυτό φέρνουν το µέλλον. Αυτό είναι σπουδαίο και αυτό είναι που µπορεί να µάθει η Ευρώπη από την Ελλάδα. Η επίσκεψή µου στην Αθήνα την ερχόµενη Παρασκευή συνδέεται µε το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, µετά την κρίση του κορονοϊού, έχει δώσει πολλά χρήµατα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα έδειξε ότι µπορεί να επενδύσει τα χρήµατα µε έναν πολύ βιώσιµο και προσανατολισµένο στο µέλλον τρόπο. Αυτό θα αναδείξουµε την ερχόµενη Παρασκευή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ηµερίδας «Road to Recovery», καθώς η Ελλάδα θα µπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και γι’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, εγώ δεν έχω να δώσω στους Ελληνες ψηφοφόρους κανενός είδους συµβουλή, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα τι να κάνουν. Αυτή είναι η δηµοκρατία. Αυτό που µπορώ να σας πω είναι να µην κάνετε τα λάθη που έκαναν οι ψηφοφόροι στη Γερµανία µε την ψήφο τους σε αριστερά κόµµατα, γιατί η Γερµανία βρίσκεται σε πολύ άσχηµη κατάσταση, αυτό είναι που µπορώ να σας πω από τη γερµανική εµπειρία. Μην επαναλάβετε τα λάθη που έκαναν οι Γερµανοί.
∆ηλώσατε πρόσφατα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τα δικά της όπλα, συµπεριλαµβανοµένων των πυρηνικών, για να είναι σε θέση να αντιµετωπίσει µόνη της τις σύγχρονες απειλές. Ποιες είναι αυτές οι απειλές;
Εχουµε πόλεµο στην Ευρώπη, στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο Πούτιν προκαλεί την Ουκρανία επειδή θέλει να είναι µια ελεύθερη και δηµοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, όπως είναι η Γερµανία, όπως είναι η Πολωνία και όπως είναι η Ισπανία. Ο ουκρανικός λαός θέλει να ζήσει στον ίδιο κόσµο µε εµάς, αυτόν της ελευθερίας, της δηµοκρατίας κι αυτό αµφισβητείται από τον Πούτιν και από εκείνους που µισούν τον τρόπο ζωής µας και αυτό συµβαίνει επίσης σε παγκόσµιο επίπεδο µε την Κίνα και µε άλλες δυνάµεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενωθούµε. Πρέπει να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας από κοινού και πρέπει να το κάνουµε αυτό πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο. Ισχυροί στρατοί. Πρέπει να το κάνουµε αυτό πρώτ’ απ’ όλα µαζί µε τους Αµερικανούς φίλους µας. Το ΝΑΤΟ είναι η βασική αρχή για την ασφάλεια. Αλλά νοµίζω πως έχοντας κατά νου ότι πιθανότατα ο Ντόναλντ Τραµπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη θα πρέπει να µπορεί να σταθεί και µόνη της. Πρέπει επίσης να είµαστε έτοιµοι να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας µόνοι µας, αν χρειαστεί. Θέλω να έχω ισχυρή συνεργασία µε την Αµερική, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει επίσης µακροπρόθεσµα να είµαστε σε θέση να υπερασπιστούµε τους εαυτούς µας µόνοι µας. ∆εν µπορούµε να ζητήσουµε από 330 εκατοµµύρια Αµερικανούς να υπερασπιστούν 400 εκατοµµύρια Ευρωπαίους. Αυτό δεν θ α λειτουργήσει µακροπρόθεσµα. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην άµυνα και πρέπει να το κάνουµε όλοι από κοινού.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής