Κυριάκος Μητσοτάκης: Στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών - Σήμερα ανακοινώνει μέτρα για τη στεγαστική πολιτική - Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου
Στην "Ώρα του Πρωθυπουργού"
Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα "Σπίτι μου", τα Airbnb, τα μέτρα ενίσχυσης δημοσίων υπαλλήλων σε τουριστικές περιοχές και τα ακίνητα του Δημοσίου
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται;», επισήμανε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για «βασική προτεραιότητα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Περισσότερα μέτρα για Airbnb, δημοσίους υπαλλήλους σε τουριστικές περιοχές
Ο ίδιος, όπως έχει αποκαλύψει, έχει ήδη ζητήσει μια συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και εξετάζει το ενδεχόμενο για περισσότερα μέτρα για το ζήτημα του Airbnb, στο οποίο ωστόσο δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, το όφελος δηλαδή για τον ιδιοκτήτη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η αλόγιστη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb και για να αυξηθεί έτσι η διαθεσιμότητα κατοικιών προς ενοικίαση. Από 1η Ιανουαρίου, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία και πάνω ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο), ενώ επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5% επί των εσόδων) υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
Υπό σκέψη είναι επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η λήψη μέτρων άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων (γιατροί, δάσκαλοι, κλπ.) που υπηρετούν σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπου το κόστος της ενοικίασης σπιτιού είναι στα ύψη. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και αναζητάται το πλέον κατάλληλο σχήμα που θα βοηθήσει πραγματικά στην εύρεση οικονομικής στέγης.
Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανακοινώσει την κατασκευή 1.400 κατοικιών ανά την επικράτεια που θα στεγάσουν όχι μόνο στρατιωτικούς αλλά και εκπαιδευτικούς και γιατρούς, σε ποσοστό 15%. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται;», επισήμανε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για «βασική προτεραιότητα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Τι άλλο θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τη στεγαστική πολιτική
Κάτι στο οποίο αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στη σημερινή του τοποθέτηση είναι το γεγονός η κυβέρνηση εφαρμόζει μια δέσμη μέτρων για τη στεγαστική πολιτική με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται ήδη, όπως είναι τα «Σπίτι μου», «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέα που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν, όπως «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4.000.000 ευρώ (από 396 σε 400 εκατ.), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5.000.000 ευρώ.Η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου είναι ακόμα μία ιδέα που θα προστεθεί στο παζλ των λύσεων για το πρόβλημα της στέγης. «Θα προχωρήσουμε και στην οικοδόμηση νέων κατοικιών αξιοποιώντας ακίνητη περιουσία, θα προσφέρουμε δηλαδή εμείς τη γη ουσιαστικά. Θα πάμε σε developers, κατασκευαστές, να πούμε "φτιάξτε, κρατήστε ένα κομμάτι", ένα είδος αντιπαροχής ουσιαστικά, όπου εμείς θα βάλουμε τη γη και θα κρατήσουμε για κοινωνική κατοικία, ουσιαστικά κατοικία με καλύτερους όρους, το υπόλοιπο κομμάτι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τη λογική πίσω από το νέο πρόγραμμα.