Αγρότες: Προετοιμάζονται για τη συνάντηση στο Μαξίµου αύριο - Τα επιπλέον µέτρα που εξετάζονται για κτηνοτρόφους και µελισσοπαραγωγούς
Αυξάνουν την πίεση οι αγρότες πριν από τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Με ζεσταμένες τις μηχανές οι αγρότες - Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, οι ανατιμήσεις και τα αιτήματα των αγροτών
Την Τρίτη θα πραγµατοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη µε τους εκπρόσωπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε δηλώσει ότι το ραντεβού θα γίνει τη ∆ευτέρα, ωστόσο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνη την ηµέρα θα βρίσκεται στο Βελιγράδι, το ραντεβού µετατέθηκε για την Τρίτη στις 12 το µεσηµέρι.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγµατοποιηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά τη γενική ενηµέρωση και συζήτηση µε τους εκπροσώπους απ' όλη την Ελλάδα και το δεύτερο θα αφορά τα ζητήµατα της Θεσσαλίας, όπου εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθούν επιµέρους κονδύλια, καθώς περίπου 18.000 πληγέντες δεν µπορούν ακόµη να µπουν στα χωράφια τους, που παραµένουν πληµµυρισµένα. Ανάλογα µέτρα θα ανακοινωθούν για τους κτηνοτρόφους και τους µελισσοπαραγωγούς.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2tngf8ouah)
Πάντως, µέχρι αυτή την ώρα, από την Ορεστιάδα, τον Στρυµονικό, τα Μάλγαρα, τα Γιαννιτσά, την Ηγουµενίτσα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία µέχρι τον κόµβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης, χιλιάδες τρακτέρ είναι παραταγµένα στις άκρες των δρόµων, µε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ανοιγοκλείνουν την κυκλοφορία συµβολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, αλλά δεν θα καθίσουν και µε σταυρωµένα χέρια.
Συντονισµένοι µε τους συναδέλφους τους από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερµανία και τις χώρες της Βαλτικής, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την προστασία της παραγωγής, τη διασφάλιση της ποιότητας και του εισοδήµατός τους, βλέποντας ότι το αποτέλεσµα των κινητοποιήσεών τους έχει κάποια πρακτικά αποτελέσµατα. Για παράδειγµα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να διανείµει επιπλέον επιδοτήσεις 268 εκατ. ευρώ σε 140.000 αγρότες, στην Ιταλία η Τζ. Μελόνι ετοιµάζεται να εγκρίνει περαιτέρω φοροαπαλλαγές και στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και µείωσης στο ήµισυ της χρήσης φυτοφαρµάκων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2t6qejnjqp)
Σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τον δείκτη Εισροών-Εκροών στον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προκύπτει ότι στο διάστηµα Νοεµβρίου 2021-Νοεµβρίου 2023 η αύξηση του κόστους παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα λιπάσµατα, οι τιµές των οποίων εκτινάχθηκαν κατά 32%, και στα µηχανήµατα καλλιέργειας (+26,3%).
Ακολουθούν το κόστος της συντήρησης και κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και του µηχανολογικού εξοπλισµού, το οποίο ανέβηκε κατά 22% και 19% αντίστοιχα. Τα έξοδα για τον σχηµατισµό πάγιου κεφαλαίου παρουσίασαν µεγαλύτερη άνοδο (+17,2%) από τα αναλώσιµα µέσα (+15,8%). Στην πρώτη κατηγορία, σηµαντική ήταν η επιβάρυνση για τους αγρότες από τις αυξήσεις στα γεωργικά µηχανήµατα και τον εξοπλισµό (+17,6%), στα τρακτέρ (15,5%) και στα γεωργικά κτίρια (+14,6%). Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιµα, τις µεγαλύτερες ανατιµήσεις παρουσίασαν, πέρα από τα λιπάσµατα, η ενέργεια και τα λιπαντικά µε +16,3%, οι ζωοτροφές µε +12,6%, τα γεωργικά φάρµακα µε +12,5%, οι σπόροι µε +10,3% και τα κτηνιατρικά φάρµακα µε +10%.
Στα δε προϊόντα οι ανατιµήσεις κινήθηκαν πολλαπλασιαστικά. Η τιµή του ελαιολάδου εκτινάχθηκε κατά 145,6%, της πατάτας και των σπόρων κατά 34,6% και των ζωικών προϊόντων κατά 30,7%. Στη φυτική παραγωγή, ακριβότερα κατά 29% πωλούνται τα κτηνοτροφικά φυτά, τα λαχανικά και τα κηπευτικά, κατά 15,6% τα φρούτα και κατά 14% το κρασί, ενώ σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, τα κρέατα έχουν ανατιµηθεί σε διάστηµα δύο ετών κατά 28,7%.
Επ' αυτού ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει: «∆εν µπορεί ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να φτάνει έως 300% πάνω. Το θέµα είναι πολύ πιο απλό απ' ό,τι φαίνεται. Η κυβέρνηση µέσα από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι µεσάζοντες, που φτάνουν την τιµή του προϊόντος στο +300%-400%. Πιστεύω πως αν δεν το αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, αυτό θα διογκωθεί. Η αισχροκέρδεια δεν χτυπιέται µε λόγια, χτυπιέται όταν υπάρχει πραγµατική πολιτική βούληση για να αντιµετωπιστεί». Από την πλευρά τους οι φορείς της ΓΣΕΕ, οι οποίοι πραγµατοποιούν ενηµερωτική εκδήλωση την ερχόµενη Τρίτη για την ακρίβεια, εκτιµούν ότι δεν πρόκειται απλά για φαινόµενα αισχροκέρδειας, µιας συγκυριακής δηλαδή κατάστασης, αλλά για «παγιωµένη απληστία υπερκερδών» που θα εξασθενήσει κι άλλο τα εισοδήµατα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2s0x53lhrd)
Οσο για τα αιτήµατα που περιλαµβάνονται στην επιστολή των εκπροσώπων των 62 αγροτικών µπλόκων προς τον πρωθυπουργό, συνοψίζονται στα εξής:
1. Θεσµοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύµα.
3. Επιδότηση µέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
4. Επαναδιαπράγµατευση νέας ΚΑΠ.
5. Αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής, η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
Αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζηµιές και νόσους στο 100% της πραγµατικής ζηµιάς και όχι της ασφαλιζόµενης αξίας. Επίσης, να παρθούν µέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταµατήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και µελισσοκοµικής παραγωγής. Και τέλος, να προχωρήσουν τα αντιπληµµυρικά και τα άλλα έργα υποδοµής.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγµατοποιηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά τη γενική ενηµέρωση και συζήτηση µε τους εκπροσώπους απ' όλη την Ελλάδα και το δεύτερο θα αφορά τα ζητήµατα της Θεσσαλίας, όπου εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθούν επιµέρους κονδύλια, καθώς περίπου 18.000 πληγέντες δεν µπορούν ακόµη να µπουν στα χωράφια τους, που παραµένουν πληµµυρισµένα. Ανάλογα µέτρα θα ανακοινωθούν για τους κτηνοτρόφους και τους µελισσοπαραγωγούς.
Με ζεσταμένες τις μηχανές οι αγρότες
Πάντως, µέχρι αυτή την ώρα, από την Ορεστιάδα, τον Στρυµονικό, τα Μάλγαρα, τα Γιαννιτσά, την Ηγουµενίτσα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία µέχρι τον κόµβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης, χιλιάδες τρακτέρ είναι παραταγµένα στις άκρες των δρόµων, µε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ανοιγοκλείνουν την κυκλοφορία συµβολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, αλλά δεν θα καθίσουν και µε σταυρωµένα χέρια.Συντονισµένοι µε τους συναδέλφους τους από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερµανία και τις χώρες της Βαλτικής, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την προστασία της παραγωγής, τη διασφάλιση της ποιότητας και του εισοδήµατός τους, βλέποντας ότι το αποτέλεσµα των κινητοποιήσεών τους έχει κάποια πρακτικά αποτελέσµατα. Για παράδειγµα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να διανείµει επιπλέον επιδοτήσεις 268 εκατ. ευρώ σε 140.000 αγρότες, στην Ιταλία η Τζ. Μελόνι ετοιµάζεται να εγκρίνει περαιτέρω φοροαπαλλαγές και στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και µείωσης στο ήµισυ της χρήσης φυτοφαρµάκων.
Εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής για τους αγρότες
Σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τον δείκτη Εισροών-Εκροών στον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προκύπτει ότι στο διάστηµα Νοεµβρίου 2021-Νοεµβρίου 2023 η αύξηση του κόστους παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα λιπάσµατα, οι τιµές των οποίων εκτινάχθηκαν κατά 32%, και στα µηχανήµατα καλλιέργειας (+26,3%).Ακολουθούν το κόστος της συντήρησης και κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και του µηχανολογικού εξοπλισµού, το οποίο ανέβηκε κατά 22% και 19% αντίστοιχα. Τα έξοδα για τον σχηµατισµό πάγιου κεφαλαίου παρουσίασαν µεγαλύτερη άνοδο (+17,2%) από τα αναλώσιµα µέσα (+15,8%). Στην πρώτη κατηγορία, σηµαντική ήταν η επιβάρυνση για τους αγρότες από τις αυξήσεις στα γεωργικά µηχανήµατα και τον εξοπλισµό (+17,6%), στα τρακτέρ (15,5%) και στα γεωργικά κτίρια (+14,6%). Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιµα, τις µεγαλύτερες ανατιµήσεις παρουσίασαν, πέρα από τα λιπάσµατα, η ενέργεια και τα λιπαντικά µε +16,3%, οι ζωοτροφές µε +12,6%, τα γεωργικά φάρµακα µε +12,5%, οι σπόροι µε +10,3% και τα κτηνιατρικά φάρµακα µε +10%.
Πολλαπλασιαστικά κινούνται οι ανατιμήσεις
Στα δε προϊόντα οι ανατιµήσεις κινήθηκαν πολλαπλασιαστικά. Η τιµή του ελαιολάδου εκτινάχθηκε κατά 145,6%, της πατάτας και των σπόρων κατά 34,6% και των ζωικών προϊόντων κατά 30,7%. Στη φυτική παραγωγή, ακριβότερα κατά 29% πωλούνται τα κτηνοτροφικά φυτά, τα λαχανικά και τα κηπευτικά, κατά 15,6% τα φρούτα και κατά 14% το κρασί, ενώ σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, τα κρέατα έχουν ανατιµηθεί σε διάστηµα δύο ετών κατά 28,7%.Επ' αυτού ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει: «∆εν µπορεί ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να φτάνει έως 300% πάνω. Το θέµα είναι πολύ πιο απλό απ' ό,τι φαίνεται. Η κυβέρνηση µέσα από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι µεσάζοντες, που φτάνουν την τιµή του προϊόντος στο +300%-400%. Πιστεύω πως αν δεν το αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, αυτό θα διογκωθεί. Η αισχροκέρδεια δεν χτυπιέται µε λόγια, χτυπιέται όταν υπάρχει πραγµατική πολιτική βούληση για να αντιµετωπιστεί». Από την πλευρά τους οι φορείς της ΓΣΕΕ, οι οποίοι πραγµατοποιούν ενηµερωτική εκδήλωση την ερχόµενη Τρίτη για την ακρίβεια, εκτιµούν ότι δεν πρόκειται απλά για φαινόµενα αισχροκέρδειας, µιας συγκυριακής δηλαδή κατάστασης, αλλά για «παγιωµένη απληστία υπερκερδών» που θα εξασθενήσει κι άλλο τα εισοδήµατα.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οσο για τα αιτήµατα που περιλαµβάνονται στην επιστολή των εκπροσώπων των 62 αγροτικών µπλόκων προς τον πρωθυπουργό, συνοψίζονται στα εξής:1. Θεσµοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύµα.
3. Επιδότηση µέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
4. Επαναδιαπράγµατευση νέας ΚΑΠ.
5. Αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής, η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
Αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζηµιές και νόσους στο 100% της πραγµατικής ζηµιάς και όχι της ασφαλιζόµενης αξίας. Επίσης, να παρθούν µέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταµατήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και µελισσοκοµικής παραγωγής. Και τέλος, να προχωρήσουν τα αντιπληµµυρικά και τα άλλα έργα υποδοµής.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής