Ανδρέας Λυκουρέντζος: Ο ΕΛΓΑ τηρεί τις δεσμεύσεις του, καταθέτει την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά του
Αγρότες
Στον ΕΛΓΑ έτος με έτος αυξάνουν οι απαιτήσεις των αποζημιώσεων λόγω των εκτεταμένων ζημιών, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος
Λίγο πριν την συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε για τα αγροτικά ζητήματα. Ειδικότερα ο κ. Λυκουρέντζος, μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή Prime (Χ. Παγώνης) ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα τέσσερα χρόνια κατά τα οποία εγώ είμαι πρόεδρος στον ΕΛΓΑ έτος με έτος αυξάνουν οι απαιτήσεις των αποζημιώσεων λόγω των εκτεταμένων ζημιών οι οποίες προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα όταν τα έσοδα του Οργανισμού ετησίως μεσοσταθμισμένα ανέρχονται στα 150 -160 εκατομμύρια και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν τα 250 εκατομμύρια ετησίως.
Και αν δεν είχαμε τη γενναιόδωρη και σημειώνω νόμιμη στήριξη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη, ο ΕΛΓΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει αποζημιώσεις.
Άρα, δηλαδή, είμαστε μπροστά σε μία σκληρή πραγματικότητα με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις οποίες καλούμεθα όλοι μαζί να τις διαχειριστούμε, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Αγρότες.
Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα είναι δυνατόν να εξελιχθεί μεν η αγροτική παραγωγή, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και από την άλλη πλευρά να λάβουμε υπόψιν τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες».
Για την αυριανή συνάντηση πρωθυπουργού – αγροτών, δήλωσε πως: «Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είμαι και εγώ παρών στη συνεργασία του κυρίου πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών, που δεν είναι βέβαια οι μόνοι εκπρόσωποι είναι και άλλες οργανώσεις.
Και αυτό το οποίο έχει να καταθέσει ο ΕΛΓΑ είναι την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά του, την οποία έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και αύριο λοιπόν εμείς καταθέτουμε την εγγύηση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί από τους εκτεταμένους διαλόγους, οι οποίοι έγιναν αμέσως μετά τα τραγικά συμβάντα το Σεπτέμβριο του 2023.
Υπάρχουν περιπτώσεις που είχαμε τις ζημιές από θεομηνίες, όπως στον Ιανό, στον παγετό της άνοιξης του ’21, στις χαλαζοπτώσεις της Καβάλας το περασμένο καλοκαίρι και τώρα, η αποζημίωση δίδεται στο 100% της αξίας των πορισμάτων.
Και αυτό διότι η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή έχει κατοχυρώσει αυτή την πληρωμή των αποζημιώσεων στο 100% της αξίας των πορισμάτων, αλλά η όλη συζήτηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τους κινδύνους, τις απειλές και λοιπά είναι μια συζήτηση που θα επακολουθήσει τη διαχείριση της σημερινής κρίσης σε σχέση με τους αγρότες και είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα.».
Aκολούθως τόνισε ότι: «Η διοίκηση η δική μας εξοφλεί τις υποχρεώσεις την άνοιξη του επόμενου έτους.
Κι έχει συμβεί αυτό όλα τα χρόνια κατά τα οποία έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος στον ΕΛΓΑ, όταν οι προηγούμενες διοικήσεις τότε ξεκινούσαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις.
Μάλιστα πέρυσι πληρώσαμε αποζημιώσεις του 2022 εντός του Δεκεμβρίου του 2022 και φέτος θα πληρώσουμε δύο μήνες ταχύτερα από ότι ορίζει η νομοθεσία. Αντί για τον Απρίλιο θα πληρώσουμε 27η Φεβρουαρίου διότι έχουμε ταμειακά διαθέσιμα».
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε πως: «Τα αιτήματα των αγροτών έχουν τεθεί υπ’ όψιν του κυρίου πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών τα έχουν αξιολογήσει και αύριο κατά τη διάρκεια της συσκέψεως θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και εν τέλει συμπεράσματα.
Δεν μπορώ να υποκαθιστώ στα καθήκοντά του ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τους υπουργούς.
Και βεβαίως με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθώ τα λογικά αιτήματα των αγροτών, γιατί υπάρχουν και ορισμένα άλλα τα οποία δεν είναι λογικά, αν κρίνω για παράδειγμα από κάποιους που επιμένουν να μην εφαρμοστεί, να μην υλοποιηθεί η ΚΑΠ».
Ως προς το ζήτημα αν απαιτούνται αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, είπε ότι: «πρέπει να εφαρμοστεί βεβαίως η ΚΑΠ, αλλά όχι τόσο όσο ετεροβαρής προς την πράσινη κατεύθυνση, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, σημαντικές θα έλεγα» και συμπλήρωσε «Ο Έλληνας υπουργός, ο κύριος Αυγενάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία με τους άλλους συναδέλφους του των 9 χωρών μελών του ΑΕΠ της Μεσογείου να συζητήσουν ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές εκείνες που πρέπει να επέλθουν στην ΚΑΠ για να υπάρξει μία εξισορρόπηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».