Με στόχο την ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες και με προσδοκία τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12:00, τους εκπροσώπους της πανελλήνιας επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στη συνέχεια στις 13:00 το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3mson9dpi9)


Κυριάκος Μητσοτάκης: "Κόκκινη γραμμή" οι ανοικτοί δρόμοι 

Η «κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει σαφής και αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων, κάτι που πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες, πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν και ότι ήδη έχουν ικανοποιηθεί πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. «Η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες. Αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο και να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, που μπορούν να εξηγηθούν σχετικά απλά σε όλη την κοινωνία», ανέφερε με νόημα προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης.


Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, όταν μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμα ο δεύτερος μήνας του χρόνου, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και δύσκολα θα υπάρξει κάποια νέα επιδότηση ή ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέραν από μικρές ίσως παρεμβάσεις. Στο ενεργειακό, ωστόσο, σκέλος εξετάζονται τα αιτήματα των αγροτών και για το ρεύμα και για το αγροτικό πετρέλαιο και εξετάζονται τρόποι διεύρυνσης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή διευκολύνσεις και επιτάχυνση, για παράδειγμα, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο σκέλος που αφορά τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην πορεία της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι και σε άλλα ζητήματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους Έλληνες παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δεσμευθεί για πιο εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα. Ειδικότερα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται, ενδέχεται να παρουσιαστούν για τις περιοχές, με έμφαση βέβαια στη Θεσσαλία, που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον «Daniel».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνάντηση να υπογραμμίσει ότι οι αγρότες έχουν απέναντί τους έναν ειλικρινή συνομιλητή, που κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, ακούει τα αιτήματά τους και έχει ικανοποιήσει πολλά από αυτά, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. «Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, και ως προς τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, τον Φόρο Εισοδήματος, όπου ο εισαγωγικός φόρος ξεκινάει από το 9% και όχι από το 22%, όπως συνέβαινε πριν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, τη μείωση των φόρων στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, τα πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΑ, τις πολλές αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρά τα όποια λάθη έχουν παρατηρηθεί προσπαθούν να δίνονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που θα αποδοθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σημερινή συνάντηση.

«Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με τη συνέχιση του διαλόγου προσδοκούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε», είπε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, που θα είναι επίσης παρών στη συνάντηση σήμερα, όπως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.